Photo of a laptop. Four icons: an eye, a hand, a brain and an ear.

D-Day voor Digitale Toegankelijkheid

Roel Van Gils
Eleven Ways • Digital Accessibility Lab

--

Vandaag, op 23 september 2019, is de belangrijkste fase van de EU Web Accessibility Directive (kortweg WAD) ingegaan.

Ik fris even je geheugen op:

  • 23 september 2018: alle websites van overheidsinstanties en publiekrechtelijke instellingen die sinds deze datum online geplaatst werden, moeten precies over één jaar voldoen aan de WAD. Dat kondigde Europa twee jaar eerder (in 2016) aan.
  • 🗓 23 september 2019: hey, da’s vandaag! 🎉
  • 23 september 2020: de meeste andere websites die voor 23 september 2018 gepubliceerd werden, moeten voor deze dag toegankelijk gemaakt worden.

Geldt dat ook voor jouw website?

Heeft jouw organisatie (overheid, semi-overheid, gemeente, NGO of onderwijsinstelling) een website die nét geen jaar oud is? Dan is het antwoord wellicht ja.

Er zijn enkele uitzonderingen. Die som ik op in dit uitgebreidere artikel: Nieuwe overheidssites verplicht toegankelijk vanaf 23 september

Hoe weet je of een website toegankelijk is?

Als je onderaan op de homepage een link naar een toegankelijkheidsverklaring vindt (vaak in de buurt van de privacy-disclaimer), dan zou die hierover uitsluitsel moeten geven.

Zo’n verklaring vind je steeds vaker terug op websites van steden, gemeenten, Vlaamse en federale overheidsinstellingen. Ook als je website nog niet helemaal toegankelijk is, is het belangrijk (en verplicht) om zo’n verklaring te hebben.

Ontbreekt een toegankelijkheidsverklaring en/of heb je over toegankelijkheid geen afspraken gemaakt met je websitebouwer, dan is er mogelijk werk aan de winkel.

Trek aan de mouw van je websitebouwer, doe zelf een eerste test of neem een gecertificeerd specialist onder de arm. In Vlaanderen kan je voor zo’n onafhankelijk onderzoek terecht bij ons of bij de mensen van AnySurfer. Vraag naar een WCAG 2.1 Level AA Compliance Audit.

Tip: breng je klanten op de hoogte

Heeft jouw bedrijf in het voorbije jaar een toegankelijke website gebouwd voor een organisatie die onderhevig is aan de nieuwe wetgeving?

Dan zal je klant het zeker waarderen dat je hem op de hoogte brengt van de nieuwe verplichting. Het is immers de taak van jouw klanten om te waken over de toegankelijkheid van de teksten, afbeeldingen, video’s en documenten waarmee ze de website vullen. Misschien heeft je klant wel behoefte aan een opfriscursus over het creëren van toegankelijke content.

Een reden om bezorgd te zijn?

Eerlijk is eerlijk: als je website nog niet (helemaal) voldoet, hoef je voorlopig niet te vrezen voor een financiële sanctie.

Dat neemt niet weg dat de impact van een ontoegankelijke website voor burgers met een beperking wel erg reëel is. Zij kunnen zich vanaf vandaag bovendien beroepen op de wet als zij zich digitaal uitgesloten voelen. In onze ervaring geeft het voorkomen van imagoschade sommige organisaties dat extra duwtje in de rug.

Start de conversatie!

Een klant vroeg zich onlangs af waarom niet alle organisaties WAD Compliance even ernstig nemen als GDPR Compliance (die andere Europese verplichting). Dat lijkt me een prima conversation starter als je mensen in jouw organisatie nog moet overtuigen van het belang en de noodzaak van een inclusieve digitale dienstverlening.

Hulp nodig?

De federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning werkt op dit moment aan een informatiewebsite over de nieuwe richtlijn en de verplichtingen die daarbij horen. De Vlaamse overheid informeert via de website Digitaal toegankelijke websites.

Als je andere vragen hebt over de nieuwe richtlijn of hulp nodig hebt om je website toegankelijk te maken, contacteer me dan op roel@elevenways.be. Schrijf je in op onze nieuwsbrief met tips (een nieuwe website staat in de steigers) of abonneer je op ons Medium-kanaal.

Over Eleven Ways

Eleven Ways is een Gents adviesbureau, gespecialiseerd in Inclusive Design en Digitale Toegankelijkheid. We onderzoeken en verbeteren de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van websites, apps en documenten. We werken o.m. met VDAB, BOSA, Toegankelijk Vlaanderen, Universiteit Antwerpen, UZ Leuven, Stad Gent en diverse NGO’s en Europese instellingen.

--

--

Roel Van Gils
Eleven Ways • Digital Accessibility Lab

I'm a UX / Front-end / Accessibility Geek. I coded my first table-based website in 1997. I’ve been learning ever since.