Nieuwe versie van WCAG in de maak
Vandaag heeft het World Wide Web Consortium (W3C) de eerste Public Working Draft van WCAG 2.2 voorgesteld. Wat moet je hierover weten?
WCAG?
WCAG staat voor ‘Web Content Accessibility Guidelines’. Deze richtlijnenset is al bijna 20 jaar de referentie voor toegankelijke websites. In Europa, maar ook daarbuiten. Sinds 2012 is WCAG 2.0 een erkende ISO-standaard en sinds vorig jaar is het ook de officiële norm waar alle Europese overheidssites aan moeten voldoen.
De laatste grote update dateert van 2018 (WCAG 2.1). Toen werden maar liefst 17 nieuwe succescriteria toegevoegd. Dat was nodig, want versie 2.0 was op dat moment al bijna 10 jaar oud en dateerde daarmee van voor de smartphone-revolutie. De update naar versie 2.2 is helemaal niet zo ingrijpend; ze bevat maar één nieuw succescriterium.
De échte grote veranderingen verwachten we pas over enkele jaren, want achter de schermen is de Silver Task Force druk bezig met WCAG Silver. Dat worden de toegankelijkheidsrichtlijnen van de toekomst. Daar hebben we het later nog wel eens over.
Wat is er nieuw in WCAG 2.2 Public Working Draft 1?
Dit AA-criterium is toegevoegd: 2.4.11 Focus visible (Enhanced).
Het gaat over links, knoppen en andere interactieve onderdelen op een webpagina. Ik vat de nieuwigheden voor je samen:
- Het visuele gebied dat aangeeft waar je kunt klikken, moet nu een stuk groter zijn. Namelijk minstens zo groot als de langste zijde van de rechthoek (gevormd door het klikgebied) maal twee (uitgedrukt in CSS pixels).
- Het contrastverschil tussen de kleur van een knop die wél of niet in focus is, moet nu minstens 3:1 bedragen.
- De focus-indicator (meestal is dat een rechthoek rondom een interactief element) moet nu ook voldoende contrasteren met de kleur van de aangrenzende elementen. Ook hier moet het contrastverschil minstens 3:1 bedragen.
Lees hier de volledige (voorlopig nog Engelstalige) draft van WCAG 2.2.
Is deze toevoeging goed?
Ik vind van wel, omdat het veel misverstanden en interpretaties de wereld uit helpt. Breng de designers in je team maar alvast op de hoogte! 😉
Merk wel op dat het om een Working Draft gaat. WCAG 2.1 is dus nog steeds de actuele standaard. Het is dus best mogelijk (hoewel onwaarschijnlijk) dat er nog wat verandert voor het W3C een Release Candidate van WCAG 2.2 publiceert.
In de audits die we schrijven in opdracht van onze klanten, voegen we onze bevindingen i.v.m. het nieuwe criterium 2.4.11 Focus visible (Enhanced) nu al toe onder het kopje Aanbevelingen. We werken ook aan een testmethode.