120 kleurrijke emjo’s vormen samen het jaartal 2020)

Over vallende kwartjes en digitale vonken ⚡️

2019 was een uiterst boeiend en hoopvol jaar op het gebied van Digitale Toegankelijkheid. Wordt accessibility eindelijk mainstream? Het begint er in ieder geval op te lijken. In dit artikel kijk ik terug op enkele hoogtepunten, blik ik voorzichtig vooruit en sluit ik af met een gouden raad.

--

Microsoft gooide hoge ogen met de revolutionaire app Seeing AI die blinden toelaat om de wereld rondom hen beter te begrijpen (nu ook in het Nederlands). Miljoenen Amerikaanse tv-kijkers zagen in een hartverwarmende Superbowl-commercial hoe slimme technologie ervoor zorgt dat kinderen met een fysieke beperking zonder zorgen met hun vriendjes kunnen gamen.

De spectulaire toename van het aantal ADA-rechtszaken in de VS heeft helaas een minder fraaie keerzijde, maar het zorgde wel voor de nodige aandacht voor de noodzaak van een toegankelijke digitale maatschappij.

Van een papieren verplichting naar échte resultaten

Dichter bij huis, in het Europees Parlement, werd de langverwachte European Accessibility Act goedgekeurd. Die moet ervoor zorgen dat websites en apps van online retailers en banken de komende jaren een pak toegankelijker zullen worden.

Ook die andere EU Richtlijn inzake de Toegankelijkheid van overheidssites ging een belangrijke nieuwe fase in, en dat zorgde voor een merkbare sense of urgency in de publieke sector. In ons land werd het Belgian Web Accessibility Office opgericht en in Nederland zette DigiToegankelijk een heuse Accessibility Roadshow op poten.

De nieuwe wetgeving zorgde er ook voor dat meer websitebouwers en UX Designers dan ooit zich zijn gaan verdiepen in de principes van Inclusive Design en aan de slag gingen met de toegankelijkheidsrichtlijnen.

Bij velen is het kwartje inmiddels gevallen. Bij sommigen is de digitale vonk zelfs hélemaal overgeslagen. Steeds meer digitale bureaus vinden het maar normaal dat ze producten en services ontwerpen die bruikbaar zijn voor iedereen — inclusief mensen met een functiebeperking.

Ons jaar in vogelvlucht

Eleven Ways begeleidt overheden en bedrijven die de eerste stappen zetten, het goede voorbeeld willen geven of — in het slechtste geval — op de vingers werden getikt omdat hun website niet voor iederen bruikbaar is. Het voorbije jaar hebben onze klanten in ieder geval niet stilgezeten.

  • Op basis van onze onderzoeken en met de hulp van onze servicedesk zorgden we ervoor dat websites als Rabobank.nl, UZ Leuven en die van de Europese Commissie een stuk toegankelijker werden.
  • In ons testlab hebben blinde, slechtziende, slechthorende en oudere testgebruikers de websites en apps van onze opdrachtgevers aan de tand gevoeld. Dat zorgde voor leerzame inzichten en regelrechte eye-openers.
  • Met onze in-company-workshops hebben we meer dan 150 UX Designers, Front-end Developers en Content Editors uit alle landshoeken bereikt.
  • In opdracht van de federale overheid schreven we diverse kennisartikels over digitale toegankelijkheid. We kregen zelfs de kans om een bijdrage te leveren aan de officiële Nederlandse vertaling van WCAG 2.1, de internationale toegankelijkheidsnorm voor websites en apps.

We zijn trots dat we ons portfolio in 2019 mochten uitbreiden met klanten als Stad Gent, Van de Velde, BOSA, DPG Media, Cross4All, UZ Leuven, het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en Stad Antwerpen.

Zelf heb ik veel plezier beleefd aan het begeleiden van hogeschoolstudenten Zeger en Pieter die hun bachelorproef gewijd hadden aan Mobile Accessibility.

Verder vond ik het supertof om te mogen spreken op diverse meetups, een overheidscongres, een inspirerende hackathon en een flitsende award show. Het hoogtepunt vond ik het launch event van de Inclusive Design Meetup dat we in september met de hulp van Bothrs en een team van enthousiaste vrijwilligers organiseerden.

In onze sector volgen de technologische ontwikkelingen elkaar snel op. Om onze honger naar kennis te stillen, verslonden we vakliteratuur en zaten we op de eerste rij tijdens leerzame workshops en conferenties in ondermeer Berlijn (Accessibility Club Summit 2019) en Amsterdam (CSS Day 2019).

De vele gelijkgestemde mensen die ik mocht ontmoeten op community events als role=drinks in Utrecht en UX Antwerp hebben me gemotiveerd om de ingeslagen weg te blijven volgen. De missie van Eleven Ways is nog lang niet volbracht.

What’s next? 🚀

Tijdens de kerstvakantie heb ik niet alleen maar nieuwjaarskaartjes geschreven. Jelle en ik hebben ook de tijd gevonden om na te denken over de toekomst van ons adviesbureau.

De afgelopen maanden hebben we succesvol samengewerkt met ervaren freelancers. In januari starten we de zoektocht naar een full-timecollega die samen met ons wilt groeien. Houd onze sociale-mediakanalen (Twitter, Facebook of LinkedIn) de komende weken in de gaten voor de vacature. Als je niet kunt wachten, stuur me dan een mail. 😉

Vier principes 🤝

Wat is een mens (of een bedrijf) zonder principes? Daarom hebben we er maar liefst vier op papier gezet. Die moeten ons helpen om de juiste keuzes voor de toekomst te maken. Tegelijk illustreren ze onze kijk op ondernemen.

1. We willen een verschil maken

Met ons werk willen we mensen, hun omgeving en de toekomst positief beïnvloeden. Dat vinden we net zo belangrijk als de tevredenheid van onze klanten.

2. We willen niemand uitsluiten

Mensen uitsluiten is het laatste wat we willen. Soms gebeurt dat helaas onbedoeld. Daarom werken we supergraag samen met mensen uit minderheidsgroepen. Van hen leren wij (en onze klanten) het meest.

3. We zullen onze kennis (blijven) delen

Wat we elke dag leren, willen we blijven delen met andere digitale professionals en met iedereen die er wat aan heeft. Op conferenties, via onze meetups, in onze nieuwsbrief en via onze bijdragen aan de internationale open-sourcecommunity.

4. We doen niets wat overbodig is

Efficiëntie en pragmatisme staan voorop in alles wat we doen. We leveren enkel werk af waar we ook zélf achter staan.

Gewapend met deze principes — het zijn meer dan goede voornemens — gaan wij het nieuwe jaar in. Ze krijgen binnenkort ook een plekje op een nieuwe website waar we hard aan werken.

Een gouden raad 💁‍♀️

Nu is het jouw beurt om vooruit te blikken!

Samen tellen we af naar de volgende mijlpaal: vanaf 23 september 2020 zal de EU-Richtlijn inzake Digitale Toegankelijkheid namelijk gelden voor àlle websites van overheden, steden, gemeenten en de meeste NGO’s. Dus ook voor websites die het levenslicht zagen vòòr 2018.

Hier is ie dan, onze gouden raad.

Maak een plan. Wacht niet met het inventariseren van de organisatorische, technische en inhoudelijke acties die je de komende 9 maanden moet gaan treffen om je website voor iedereen toegankelijk te maken.

Onthoud ook dat je daar niet in je eentje voor kunt zorgen. Zorg ervoor dat iedereen in jouw organisatie zich bewust is van zijn of haar verantwoordelijkheid. De publicatie ’Digitale Toegankelijkheid in jouw organisatie: wie doet wat?’ (PDF) van de Nederlandse overheid helpt je alvast op weg.

Als je hulp nodig hebt om woorden in daden om te zetten, kom dan gerust op de koffie voor een vrijblijvende babbel. Je kunt mij (Roel) bellen op +32 473 88 18 06 of mailen op roel@elevenways.be.

Voor gratis advies kan je je abonneren op onze nieuwsbrief met tips. Of, beter nog: meld je aan voor onze volgende Inclusive Design Meetup in Gent om inspiratie op te doen.

Laten we er zo samen voor zorgen dat iedereen binnenkort kan meedoen in een samenleving die elke dag digitaler én inclusiever wordt.

Het enige wat ons rest, is jou en je familie een geweldig 2020 te wensen. Proost! 🥂

Roel en Jelle van Eleven Ways

PS: Dit artikel staat ook op onze website: https://www.elevenways.be/2020/

--

--

Roel Van Gils
Eleven Ways • Digital Accessibility Lab

I'm a UX / Front-end / Accessibility Geek. I coded my first table-based website in 1997. I’ve been learning ever since.