Webinar: de vaakst verkeerd begrepen succescriteria uit WCAG 2.1

--

De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.1 zijn geen gemakkelijk te lezen standaard, en dit niet alleen voor mensen die zich nog versie 1 van die standaard kunnen herinneren. De moeilijkheidsgraad van de tekst hangt in hoge mate samen met het doel om technologie-onafhankelijke criteria voor de toegankelijkheid van webpagina’s te definiëren in plaats van richtlijnen voor de omgang met HTML en CSS zoals WCAG 1.0 nog deed. Als gevolg hiervan worden de succescriteria niet steeds door iedereen op dezelfde manier toegepast. Gelukkig bestaan er mailinglijsten en fora waar men hierover vragen kan stellen en men zelfs antwoorden krijgt van huidige of voormalige leden van de werkgroep die de criteria opgesteld heeft.

Voorbeeld van een webpagina waarin de evaluatietool WAVE een resem toegankelijkheidsproblemen gedetecteerd heeft die met behulp van pictogrammen in de webpagina gevisualiseerd worden en die in een panel naast de pagina in detail bekeken kunnen worden.

Christophe Strobbe heeft gedurende meerdere jaren informaticastudenten aan de Hochschule der Medien in Stuttgart geleerd hoe men de toegankelijkheid van een website evalueert aan de hand van de BIK-BITV-test, een in Duitsland veel gebruikte evaluatiemethode voor WCAG 2 en (sinds februari 2021) EN 301 549. Hij heeft daarbij de oefeningen en examens van honderden studenten verbeterd en gezien welke stappen in de BIK-BITV-test de grootste struikelblokken vormen.

Op 15 september, om 14 uur, geeft Christophe Strobbe hierover een webinar. De presentatie duurt zo’n 30 minuten met daarna nog wat tijd voor vragen en antwoorden. Je kan de webinar bijwonen in Google Meet. Inschrijving vooraf is niet nodig. Heb je nood aan ondertiteling? Laat het ons weten. Dan zorgen we ervoor.

--

--