Tisztaság, egyszerűség

Ha van valami, ami azonnal békével, tisztasággal és elégedettséggel tölt el, akkor az a tiszta, rendezett, egyszerű otthon képe. Lehet, hogy megöregedtem, de imádom ha reggel tiszta a mosogatókagyló, ha a kávémat már úgy tudom elkészíteni, hogy egy rendezett lakásban ébredtem. Hogy nincs tele a mosogató, hogy tiszták a poharak, el van mosva a kávéfőző és a kiskanál is tisztán, ragyogóan mosolyog szembe velem a polcról. Szeretem, ha környezetem egyszerű és tiszta, valahogy a szívem és elmém is ugyanolyan egyszerű és tiszta lesz. Persze, nem takarítok én sem minden nap. Nincs is erre szükség. Hiszen takarítani borzalmas dolog, ugye? Egyvalamire azonban kínosan ügyelek: hogy ne maradjon éjszakára mosatlan a mosogatóban. Azt a plusz tíz percet mindig rászánom este, a reggeli tisztaság érzete kárpótol mindenért.

Sajnos a lakás többi részében még nem tudtam a takarításnak ugyanezt a rutinját kialakítani, így nagyon hamar eluralkodik a káosz. Ezzel a komfortérzetem is rohamosan csökken, valahogy nem érzem jól magam a bőrömben. Kell a rend kint is, hogy belül megtaláljam. Nem patyolattiszta a lakásom, de törekszem rá.

Törekszem az egyszerűségre, mert azt gondolom, hogy a kényelem és a luxus, a dolgok halmozása elveszi tőlem az Életet. Ahhoz, hogy igazán élj, a kényelmet mindenképp fel kell áldoznod.

A takarítással az az egyetlen baj (nevezzük szerencsének ☺ ), hogy folyamatos odafigyelést és tudatosságot igényel. Remek terepe a tanulásnak, gyakorlásnak.

Íme, néhány tipp, hogy ez könnyebb legyen:

  1. Kezdd kicsiben: Szánj mondjuk 10 percet egy polcra, egy sarokra, egy kisebb területre. Csak erre figyelj. Próbáld a kiválasztott részt rendberakni, tisztába tenni ezidő alatt. Ha megvagy vele, ünnepeld meg. Majd másnap ismét szánj valamire ugyanennyit. Egy szobát egyszerre kitakarítani macerás lehet, csak kicsiben gondolkodj.
  2. Ha nem akarsz minden nap pepecselni, akkor határozd el magad, szánj rá egy pár órát. Ekkor viszont ha törik, ha szakad, meg kell csinálnod, Ne keress kifogást, tegyél félre minden fáradtságot, légy túl rajta, takaríts ki egy egész szobát, konyhát, lakást. Csodás érzés lesz. Némileg ellentmond ez az első tippnek, de csupán csak egy másik stratégiáról van szó.
  3. Ha mondjuk egy polcot szeretnél csak kitakarítani, akkor ne légy kíméletes! Pakolj le róla mindent, tisztítsd meg és csak az kerüljön vissza, ami tényleg kell. A többinek a kukában a helye. Konyhai szekrény gyakran tele van évekkel ezelőtt vásárolt fűszerekkel, amelyek csak egy-egy kajához kellettek. Nem, ne tedd vissza, nem fog kelleni. A “később még valamire jó lesz” mentalitást felejtsd el. Ha nem főztél vele az utóbbi egy hónapban, akkor kuka!
  4. Gyorsan dönts. Nézd át egyesével a halom holmit, amit a polcról lepakolsz, és osztályozz: kell, kuka, odaadom valakinek. E három elv mentén szelektálj a dolgaid közül. SOHA ne tedd vissza a dolgokat ugyanabba a halomba. Ha kell, mehet a polcra, ha nem, akkor kukába, ha valakinek szüksége lehet rá, akkor mehet egy külön erre kihelölt dobozba. Ha nem azonnal döntesz, meglásd, a takarítás egy örökkévalóság lesz. Ami kell, azt szépen, rendezetten rakd vissza a polcra, de csak amire valóban szükséged lesz.
  5. Légy könyörtelen! Az igazság az, hogy bármennyire is az ellenkezőjét gondolnád, a felgyülemlett holmijaid nagy részét soha nem használod majd. Ruha: ha egy éve nem vetted fel, akkor nincs mit keressen a szekrényedben! Nem, nem fogod felvenni. Ennyire egyszerű. Ha csak egyszer-kétszer használtad, de nem volt létszükséglet, szabadulj meg tőle. Ha rongyos, szakadt, elhasznált, akkor kuka, ha használható, akkor add oda valakinek. Ruhák esetében ott van pl. a Vöröskereszt. Legalább jó helyre kerül.
  6. Az átkos papírok! Ki velük. Régi számlák, jegyzetek, irkafirkák, reklámújságok, magazinok, katalógusok, szórólapok, régi újságok — szemétben a helyük. Azért természetesen az adóbevalláshoz, garancia érvényesítéséhez szükséges irományok, hivatalos okiratok kivételt képeznek — de gondolom ez egyértelmű.
  7. Ha nem tudsz dönteni, akkor még mindig készíthetsz egy TALÁN feliratú dobozt. Aminek jövője kétséges, azt oda gyűjtsd, így legalább a lelkiismereted is megnyugszik. Ha fél év után sem nyitottad ki ezt a dobozt, akkor a megoldás a kuka.
  8. A takarításban, a lakás rendezettségében soha nem lehet a tökéletességet elérni. Ez saját tapasztalatom. Érdemes egy rendszert készíteni, mi hova kerüljön, hogy így azokat a szemtelen rendetlen manókat kordában tudd tartani. Hagyj fel a gyűjtögetéssel, semmi értelme. Csak azt őrizd, ami tényleg kell. A rendrakás és a takarítás folyamatos “készültséget” igényel, de meg lehet szokni és akkor automatikussá válik. Nem olyan nehéz. Egy kis erőfeszítés…
  9. Legfontosabb: Ünnepeld meg, ha végeztél. Általában véve is jó, ha megjutalmazod magad bármilyen kis aprósággal, gesztussal, ha befejeztél egy nehéznek vélt feladatot. Nyisd ki a szekrényed, és igen, állj meg előtte, és csodáld meg, hogy milyen szép, tiszta, takaros. Ünnepeld meg, bármilyen kicsi is amit tettél. Csak egy polc? Nem baj, akkor is, megérdemled, hiszen a Te erőfeszítésed volt. Lélegezz egy mélyet és tudd, érezd, éld át, hogy nagyon jó dolgot tettél.

Csapj bele még ma!

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.