Her Telefon Kullanıcısının Mutlaka Bilmesi Gerekenler!

Elma Ninja
Elma Ninja
Published in
3 min readMay 22, 2016

Şu günlerde sıkça konuştuğumuz konulardan biri de sanal ortamdaki güvenliğimiz olması gerek. Ancak durum bunun tam tersine, ve çevremizdeki birçok kişinin bu durumdan tamamen habersiz olması beni rahatsız ediyor. Google ve Apple gibi mobil yazılımlar üreten büyük firmaların kullanıcılarını korumak için harcadığı onca çabaya ve geliştirilen onlarca özelliğe rağmen, bizlerin hala fazla naif olması üzücü. Peki kendimizi korumak için neler yapacağız?

Öncelikle kullanmak için seçtiğiniz cihazın markasına göre konuşmamız gerek. Bu yazıda Android ve iOS üzerine yoğunlaşacağız. Her iki yazılımın da benzer bir çok özelliği mevcut.

Öncelikle hikayeyi anlatalım; aldığınız yeni cihazın kutusunu özenle açtınız, sim kartınızı takıp hemen kullanmaya başlamak istiyorsunuz. Ancak cihaz size bir dizi soru soruyor, ve siz eskilerden kalma alışkanlığınız olan “next, next” diyerek geçmek istiyorsunuz. Sorduğu birçok soruyu okumuyorsunuz bile, öyle heyecanlısınız ki yeni telefonunuzu kurcalamak için, hemen bu ayarları atlıyorsunuz. Sonunda ana menüye ulaştığınızda mutlu oluyorsunuz, ve yanınızdaki kişi size hemen WhatsApp ve Facebook’u yüklemenizi söylüyor. Heyecanla AppStore’a veya Play Store’a giderek indirme işlemini başlatıyorsunuz ki, cihaz size bir soru soruyor: “Hangi kimliğinizi kullanmak istiyorsunuz?” Genelde bu noktadan sonra ya yanımızdakinin kimliğini kullanarak anı kurtarıyoruz, ya da hemen bir şekilde bir kimlik almayı başarıyoruz. Bu kimliğin çok da önemli olmadığını düşünüyor, ve 2 gün sonra ne şifresini, ne de aldığınız adresi hatırlıyorsunuz. Sorun da tam burada başlıyor.

Hasbelkader bir yıla yakın süre sorunsuz şekilde telefonunuzu kullanıyorsunuz, ancak o gün kafanız o kadar dağınık ki, telefonunuzu bir yerde unutuyorsunuz, ve nerede bıraktığınıza dair hiç bir fikriniz yok. Ne yapacağınızı şaşırarak en yakınınızdaki bu işlerden anlayan adama danışıyorsunuz, o da size bir yıl önceki aynı soruyu yöneltiyor: “hangi kimliğini kullanıyorsun?”

Şimdi başa dönelim ve neleri doğru yapabiliriz onlara bakalım.

  1. Telefonunuzu kurarken karşınıza çıkan soruları iyi okuyun, ve en anlamlı şekilde cevaplandırın.
  2. Bir kimlik oluşturmanızı istediğinde, iOS için bir iCloud hesabı, Android için bir Google hesabı oluşturun. Bu adım zor değil, ekrandaki yönergeleri takip ederek kolaylıkla bu adımı geçebilirsiniz.
  3. Bu kimliğinizi bir yere not edin. Bu her ne kadar günümüz dünyasında güvenli bir yöntem olmasa bile, siz bu kimliği ezberleyinceye kadar bir yerde yazılı olarak hem kimliği, hem şifrenizi saklayın.
  4. Güvenlik sorularınızı kafadan sallamayın, bir yıl sonra tekrar sorulursa doğru cevaplayabileceğiniz soruları seçin. Gerekiyorsa bunları da not alın.
  5. Kurtarma e-posta adresi diye sorduğunda, gerçekten güvendiğiniz bir yakınınızın e-posta hesabını verin. Eğer kimliğinizi veya şifrenizi unutursanız, güvenlik sorularını doğru cevaplayamazsanız, bu e-posta hesabına gelecek bir mail ile hesabınızı kurtarabilirsiniz.

Artık bir kimliğiniz olduğuna göre, sanal ortamda güvenli olma yolundaki ilk adımınızı atmışsınız demektir. Her iki platform için de geçerlidir ki aldığınız bu kimlik ile uygulama da indirebilirsiniz.

Şimdi telefonunuzu daha güvenli hale getirmek için mutlaka ekran kilidini aktif hale getirmeniz gerekiyor.

  • Ayarlara giderek ekran kilidi oluşturun, ve bu kodu kimseyle paylaşmayın. Ekran kilidiniz açıkken kimse telefonunuza giriş yapamaz. Unutmayın, bazen en yakınınızdakilerden bile bazı bilgilerinizi saklamak isteyebilirsiniz.
  • Ekran kilidi olan bir cihaza erişim, son zamanlarda farkettiğiniz üzere FBI standartlarında bile imkansızdır.

Bir süre sonra telefonunuzu kaybettiğinizde veya çaldırdığınızda, aldığınız kimlik ve ekran kilidi sayesinde kendinizi güvenli hale getirebilirsiniz. Sakın karıştırmayın, telefonunuzu kesinlikle çaldırmazsınız, veya kaybetmezsiniz demiyorum. Sadece telefonunuz üzerinde sakladığınız kendiniz hakkınızdaki çok değerli bilgileri korumuş olursunuz. Unutmayın, bu bilgiler özel yazışmalarınız, çalıştığınız kurumun mailleri, kişileriniz, sağlık bilgileriniz, fotoğraflarınız, banka bilgileriniz, evinizin konumu, çocuğunuzu götürdüğünüz parkın konumu gibi bilgiler olabilir. Bu nedenle “benim ne önemli bilgim olacak ki yhaa…”demeyin!

Bir nedenle erişiminiz olmayan telefonunuzu herhangi bir bilgisayardan internete girerek uzaktan kilitleyebilir, sıfırlayabilir, veya yerini tespit edebilirsiniz. Eğer iPhone kullanıyorsanız iCloud’a giderek, Android kullanıyorsanız Android Device Manager’a giderek bu işlemleri yapabilirsiniz. Android kullanıcıları sisteme giriş yapar yapmaz telefonun yerini tespit edebilir. iPhone kullanıcıları Find iPhone’a giderek telefon ile ilgili bu işlemleri gerçekleştirebilir.

Bu işlemleri sadece internete bağlı olan cihazlar üzerinde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kaybettiğiniz veya çaldırdığınız cihaz mobil internete bağlıysa, hiç bir sorun yaşamazsınız. Eğer bir çalınma olayı ile karşı karşıyaysanız da, çalan kişi telefonu hemen kapatabilir. Bu sırada siz telefonunuzu yukarıda söylediğim sitelerde göremezsiniz, ve hiç bir işlem yapamazsınız. Ancak internete bağlandığı an telefonu sil emri verebilirsiniz. Eğer çalan kişi telefonu sıfırlarsa bile, kaybettiğiniz sadece telefonunuz olur, bilgileriniz de sıfırlama işlemiyle birlikte uçmuş demektir.

Yukarıda bahsedilen herşeyi eksiksiz yaparsanız, bilgilerinizin güvende olduğundan emin olabilirsiniz.

--

--

Elma Ninja
Elma Ninja

Teknolojiyi ve insan üzerine etkisini merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz!