Elke week een nieuwe gratis cursus online marketing

Leer elke week bij door te luisteren naar podcasts

“Wat mij intrigeert is hoeveel waardevolle informatie er wordt gedeeld in een podcast. Neem Pat Flynn. Als je al zijn afleveringen luistert kun je fantastisch meepraten met de meest ervaren marketing bureaus over online marketing, webshops en het inzetten van social media.”

“Je moet eens naar Pat Flynn luisteren” zei Rogier van den Berg me iets meer dan 2 jaar geleden. Hij deelde een linkje naar een van zijn podcasts. Tot die tijd had ik geen enkel idee wat podcasts waren. Inmiddels heb ik zoveel nieuwe dingen geleerd door naar podcasts te luisteren dat ik verslaafd ben geraakt.

Veel lokale ondernemers weten niet wat podcasts zijn: jammer!

Als ik lokale ondernemers vertel over alle gratis tips en kennis die ze kunnen halen uit podcasts dan vertellen ze allemaal hetzelfde: ik heb geen idee wat podcasts zijn. En dat is echt jammer.

Wat zijn podcasts dan precies?

Podcasts zijn audio-programma’s die je kunt luisteren wanneer jij dat wilt. Vergelijk het een beetje met video’s bekijken op YouTube. Je bekijkt ze wanneer jij wilt, je pauzeert ze wanneer jij het wilt en je kunt kiezen uit miljoenen video’s. Alleen gaat het in het geval van podcasts om audio (alleen geluid). (Voor de IT-puristen onder ons; podcasts kunnen ook video’s zijn, maar voor het gemak hou ik het bij audio-bestanden).

Wat kun je dan zoal luisteren? Het aanbod is even divers als op YouTube, zonder volledig te willen zijn:

Er zijn lange waargebeurde verhalen, opgedeeld in verschillende afleveringen. De podcast Serial is daar een goed voorbeeld van. In seizoen 1 onderzoeken journalisten of een veroordeelde moordenaar terecht vast zit. In de podcast StartUp vertelt Alex Blumberg over het opstarten van zijn bedrijf. Zowel Serial als Startup zijn in het Engels;

Er zijn korte waargebeurde verhalen, mini documentaires, die soms zo bijzonder zijn dat je met open mond luistert. De VPRO heeft bijvoorbeeld Toendra uitgebracht. In het Engels kun je luisteren naar Reply All van Gimlet Media.

Er zijn opgenomen gesprekken waarin een interviewer gasten interviewt. Pat Flynn is daar een voorbeeld van. Met zijn podcast Smart Passive Income onderzoekt hij de mogelijkheden van online ondernemerschap en online marketing. Zijn kernvraag luidt; hoe kan ik online geld verdienen zonder dat ik betaalt krijg voor de uren dat ik werk. Hij noemt dit passief inkomen. Een ander voorbeeld is Amy Porterfield die je leert hoe advertenties op social media — zoals Facebook — werken.

Je kunt zoveel leren van podcasts

Wat mij intrigeert is hoeveel waardevolle informatie er wordt gedeeld in een podcast. Neem Pat Flynn. Als je al zijn afleveringen luistert kun je fantastisch meepraten met de meest ervaren marketing bureaus over online marketing, webshops en het inzetten van social media. Bij elkaar is het een fantastische cursus in online marketingland. Je vraagt je af, waarom zijn de podcasts dan nog niet super populair in Nederland bij ondernemers?

In het Engels? Maar dan luister ik het niet!

Veel van de podcasts die ik zelf luister zijn in het Engels. Mijn Engels is gelukkig redelijk goed en de podcasts gaan dan ook zonder enige twijfel aan zodra ik in de auto stap. Maar heel veel mensen vinden het lastig om nieuwe belangrijke informatie en kennis in het Engels te horen. Als je niet goed in Engels bent dan versta je de adviezen misschien niet helemaal en de slimme tips blijven niet hangen. Zonde van je tijd.

Er zijn inmiddels ook veel interessante Nederlandse podcasts

Jarenlang liep Nederland een beetje achter qua podcasts. Je kon hooguit opgenomen radioprogramma’s luisteren. Maar er waren geen echte speciale Nederlandse podcast programma’s te vinden.

Inmiddels is dat wel anders. Zo startte Jelle Drijver met een Nederlandse podcast voor Frankwatching. Net als Pat Flynn interviewt hij mensen over online marketing, ondernemerschap en communicatie. En eerder noemde ik al de gekke korte verhalen in de Podcast Toendra gemaakt door de VPRO.

Onderaan dit verhaal zal ik, samen met Rogier van den Berg, een opsomming maken van alle podcasts — Nederlandse en Engelse — die echt de moeite waard zijn om te luisteren. Maar eerst, hoe beluister je een podcast?

Hoe luister ik naar een podcast?

Je kunt podcasts luisteren in iTunes of in Spotify. Bovendien is op iedere iPhone en iPad standaard een Podcast-app geïnstalleerd. Het enige wat je hoeft te doen is deze app te openen, te zoeken naar een podcast, een aflevering te downloaden en eventueel te abonneren als je op de hoogte wilt worden gehouden van nieuwe afleveringen.

Op een iPad: Klik op de + om een station toe te voegen (bijvoorbeeld Toendra) of zoek op de podcast via het loepje
Op een iPad: Abonneer je op het kanaal dat je wilt beluisteren.
Op een iPad: Download de aflevering die je wilt luisteren en speel de aflevering vervolgens af.

Op een Android telefoon of tablet moet je zelf een app downloaden. Zelf gebruik ik, op advies van Rogier, de app Pocket Casts (betaalde app). Maar je kunt ook starten met gratis apps. Stitcher is een fijne gratis Podcast app die je op Android devices kunt gebruiken. Maar er zijn er nog veel meer.

De betaalde app Pocket Casts

Ook in deze apps geldt: open de app, klik op de +, zoek een interessante podcast (bijvoorbeeld uit de onderstaande lijst), abonneer je op de podcast en download de aflevering(en) die je wilt luisteren. Je kunt instellen dat de afleveringen van podcasts waar je op bent geabonneerd automatisch worden gedownload. Dan hoef je zelf echt alleen nog maar op play te drukken.

Veel luisterplezier!

Rogier en Melanie

3 Favoriete Nederlandse podcasts van Rogier

6 Favoriete Engelse podcasts van Rogier

De Favoriete Nederlandse podcasts van Melanie

  • Toendra. Aflevering 5 is aardig blijven hangen

5 Favoriete Engelse podcasts van Melanie

  • Startup van Gimlet Media. Begin gewoon bij aflevering 1
  • Smart Passive Income van Pat Flynn. Luister naar aflevering 122
  • Reply All ook van Gimlet Media. Afleveringen 23 en 24 zijn bijzonder.
  • Serial van de makers van This American Life. Ik moet seizoen 2 nog luisteren, maar die bewaar ik voor op vakantie. Spannend!
  • The art of Paid Traffic van Rick Mulready