De titel komt natuurlijk van een oudere film waar ook posters van zijn te koop. O.a. bij AliExpress.

The good, the bad and the ugly

Nadoen is op eigen risico

Zoals ik laatst al schreef gaat het leven van een startende ondernemer niet over rozen. Als start-up ben je bezig met innovatie. Je doe je iets nieuws, je bewandelt een weg die nog niemand eerder heeft afgelegd. Er is geen landkaart, geen routebeschrijving, geen verkeersborden die je waarschuwen voor gevaar. Maar dat maakt het ook een bijzondere uitdaging. Rogier en ik nemen je af en toe mee in een blog over onze start-up ervaringen. The good, the bad and the ugly. En soms hebben we geen idee of het good, bad of ugly wordt. Nadoen is dus op eigen risico.

Prioriteiten stellen

Een van de meest gave dingen van onze start-up is wel onze maandagochtend meeting. Tijdens deze meeting bepalen we de prioriteit van al onze taken. Iedereen die ooit in een grote corporate heeft gewerkt: het is zo fijn om je planning binnen 1 uur helemaal om te kunnen gooien zonder goedkeuring van wie dan ook.

Hoe gaat het dan in zijn werk? Wat is de routine die we vanaf januari hebben opgebouwd:

  • maandagochtend begint altijd met een lange call of meeting. Het gaat over persoonlijke zaken, hoe het weekend was, maar ook welke werk in het weekend nog is afgemaakt en we bespreken alle prioriteiten en de volgorde van onze taken voor de komende week;
  • iedere ochtend bellen we met elkaar om 09:00uur. Het is een korte call om te horen hoe het met de ontwikkelingen van de ander gaat;
  • we bellen en chatten doorlopend met elkaar via Slack over kleine en grote successen, tegenvallers, om af te stemmen over klantcontact en kleine spar-SOS-help-momentjes;
  • we proberen 1x per week elkaar live te zien. Rogier werkt veelal in Utrecht, ik meestal in Venlo. Maar 1x per week zijn we samen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Bosch, Venlo of ergens voor of na een afspraak. Regelmatig bespreken we tijdens deze live-momenten onze stip op de horizon.

We verzamelen overigens alle inkomende actiepunten en verbeterpunten in ons Trello-bord. (In de start-up scene is het ongetwijfeld zeer bekend, maar voor iedereen daarbuiten: Trello kun je zien als een groot whiteboard waar je post-its op kunt plakken. Digitaal. En alle briefjes kun je continu oppakken en ergens anders neerplakken. Het verplakken van andere briefjes om ruimte te maken hoeft niet, dat gaat automatisch.) Al onze kleine en grote milestones staan in Trello, op volgorde van prioriteit. En we schuiven waar nodig, op basis van klantenfeedback, op basis van eigen inzichten of op basis van gesprekken met coaches.

Het enige wat lastig is: er staan nog zoveel gave ideeën op ons Trello-bord dat we er hebberig van worden. We willen allebei dat het sneller gaat. Programmeren kost tijd. Zeker als er andere afspraken en things to do bij komen. En puzzelen met onderbrekingen is een hels karwei. We proberen dat te voorkomen, maar het lukt niet helemaal. Elke dag dus een kleine stap vooruit.

Investeren en leren

Naast programmeren is acquisitie een van de kerntaken. We proberen elke week 5% te groeien qua klanten. Door middel van cold calling en lauwe ingangen na aanleiding van de sponsoring van de Leukste Kapsalon van het Jaar awarduitreiking lukt het aardig om deze groeilijn vast te houden. Doelstelling is om het cold calling uiteindelijk helemaal te vervangen door lead-generatie op basis van mond-op-mond reclame en o.a. Facebookadvertenties en content marketing. Het is nu nog zoeken naar de beste methode en de investering die nodig is per klant.

Dat vraagt om investeren. Investeren in advertenties op Facebook, deelname aan evenementen en veel tijd om te testen, testen en nog eens testen. Het is investeren en leren. Super spannend, vooral omdat het echt om out-of-pocket kosten gaat. Geld dat je eigenlijk op je spaarrekening hebt staan om het gat in inkomsten op te kunnen vangen. De hypotheek moet immers toch betaald worden.

Activeren

Waar we ook nog een wereld te winnen hebben is de activatie van nieuwe klanten. We werken met een combinatie van eigen software en MailChimp. En MailChimp is in het Engels en dat blijkt voor onze klanten uit de beauty-industrie lastig te zijn. We hebben gemerkt dat een rondleiding van 30 a 40 minuten per nieuwe klant helpt om zonder angst rond te durven klikken in MailChimp. Maar ze hebben echt wel twee nieuwsbrieven nodig om het helemaal zelf te durven.

We hebben al een Engels-Nederlands spiekbriefje gemaakt om ze te helpen. We maken video’s met uitleg in het Nederlands. Maar dat moeten we nog verder uitbreiden. Maar we werken aan andere oplossingen…alles om het makkelijker te maken voor de lokale ondernemers. Maar dat houden we nu nog even geheim.

Onderbuikgevoel & praten met klanten

We krijgen sowieso steeds meer gevoel hoe we dit soort uitdagingen kunnen oplossen. De stip op de horizon is al behoorlijk scherp (al zal die nog best wat veranderen in de komende maanden c.q. jaren). Maar het blijft lastig. Je doet aannames welke oplossingen de lokale ondernemers zouden kunnen helpen. En wij zijn zelf handig met IT, maar onze doelgroep vind het switchen van pagina’s op een mobiele telefoon soms al lastig. Dat vergt inlevingsvermogen en een nauw contact met onze klanten om te begrijpen of onze oplossingen echt wel werken.

Gelukkig hebben we een grote groep super enthousiaste en behulpzame ambassadeurs. We mogen ze overal over bellen. Ze geven overal antwoord op (we hopen dat ze ons ook slecht nieuws en slechte ervaringen durven te vertellen) en ze vragen ons gelukkig de oren van de kop. Ik zeg gelukkig want dit geeft ons zoveel waardevolle informatie. We weten waar we op moeten focussen, waar we kunnen verbeteren, wat nog niet duidelijk is voor ze.

Gelukkig is Nederland een klein land, kunnen we van noord tot zuid al onze klanten ontmoeten. En zo alle ervaringen, negatief en positief, verwerken totdat we een product hebben dat iedere lokale ondernemer gewoon MOET hebben.

Gebrek aan kennis

Een uitdaging door het gebrek aan financiële middelen en het gemis van collega’s is de mogelijkheid om extra kennis op te doen. Ik kan geen sparringpartner zijn voor Rogier als het over code of programmeren gaat. Ik kan mee nadenken over processen, over de vormgeving van een scherm, maar daar houdt het bij op.

Ik zou zelf graag een cursus finance for non-financials willen volgen, maar het budget laat het niet toe. De oplossing is misschien een opleiding via edx, maar mocht er iemand van een universiteit of hoge school dit lezen en mochten jullie een plekje over hebben, ik hou me aanbevolen.

Het maakt je wel creatief. En we hebben fantastische mensen in ons netwerk die ons regelmatig helpen. Maar soms dromen we wel van een ruimer budget en twee extra collega’s erbij.

Samenwerken

Dat we er met zijn tweeën voor staan maakt wel dat we hechter samenwerken dan ooit. We delen lief en leed, we sparren met elkaar, raken verveeld als de ander vertelt over zijn planningen of processen, maar we worden ook ongelooflijk enthousiast en gedreven door onze gezamenlijke visie.

Wij kunnen over een jaar of twee ondernemers in de beautybranche echt een totaalpakket qua marketing aanbieden. Nu helpen we ze al met waardevolle nieuwsbrieven. Je kunt ze beter digitale glossy’s noemen, die toevallig per mail worden verspreid. Social media komt daar nog bij en och … we hebben zoveel plannen. Zolang we samen blijven werken kunnen we de hele wereld aan.

Waardering

Ten slotte het allerbelangrijkste dat we merken binnen onze start-up: Het is en blijft zo ontzettend belangrijk om waardering uit te blijven spreken voor het werk van de ander. We werken makkelijk 12 tot 15 uur per dag, in de weekenden werken we — zij het minder lang en consistent — vaak door. We verdienen op dit moment niets. Het bedrijf kost nog geld.

Wat ons gaande houdt zijn alle fijne berichten van klanten, belletjes met bedankjes, mailtjes met verhalen. Feedback dat we echt helpen. Ook onze stip op de horizon geeft een waanzinnige drive. Lokale ondernemers verdienen het om in de picture staan. Om ook een ‘eigen’ marketeer te hebben.

Maar het op dagelijkse basis fijn samenwerken, de fun en het bewustzijn dat we samen iets waanzinnigs aan het creëren zijn dat power geeft om 40 uur per dag te werken.


Melanie van Norden is co-founder van Embrosa. Embrosa maakt marketing betaalbaar voor iedere lokale ondernemer. Voor Embrosa schrijft ze, samen met haar compagnon Rogier, over lokale marketing. In haar blogs geeft ze tips die juist nuttig zijn voor lokale ondernemers. Ze interviewt lokale ondernemers die iets bijzonders hebben gedaan en deelt ook hun ervaringen en adviezen. En ze deelt haar eigen start-up ervaring. Volg Melanie, Rogier en Embrosa via Facebook, Twitter en Instagram.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.