Waarom werken we met MailChimp?

Rogier van den Berg
Embrosa

--

Naast ons eigen platform maken we voor iedere klant gebruik van MailChimp. Dat is een Email Service Provider (ESP) waarmee digitale mailings kunnen worden verzonden.

Wij verzorgen voor onze klanten interessante, goed geschreven en relevante content. Daarbij is MailChimp in feite het ‘verzendhuis’ van deze content. In de MailChimp accounts van onze klanten zetten wij ons werk klaar. Klanten kunnen er eventueel nog hun eigen nuances toevoegen en daar worden de daadwerkelijke e-mails verzonden.

Waarom MailChimp?

Er zijn vele manieren om je nieuwsbrieven te versturen. Dit varieert van ‘zelf doen’ tot het gebruik gespecialiseerde tools (zoals MailChimp). Al deze manieren en systemen hun eigen voor en nadelen. Wij hebben gekozen voor MailChimp om de volgende 3 hoofdredenen:

  1. Ze zijn de grootste en goed in wat ze doen
  2. Ze zijn fantastisch te integreren in andere software
  3. Je kunt het gratis gebruiken

MailChimp is goed in het afleveren van mailtjes

Een e-mail sturen is technisch niet moeilijk. Je hebt een server nodig die aan het internet hangt en wat configuratie. Maar om ervoor te zorgen dat de mail ook aankomt, zeker als je ze en masse stuurt is een ander verhaal.

MailChimp verstuurt meer dan een miljard e-mails per dag. Zij maken het de hoogste prioriteit ervoor te zorgen dat door hun verzonden e-mail de grootste kans hebben juist te worden afgeleverd. In de inbox dus. Niet in SPAM.

Spam-filters maken onder andere gebruik van een ‘reputatie score’ van de afzender. MailChimp doet er alles aan zijn reputatie zo hoog mogelijk te houden.

Kortom: Zij versturen niet gewoon e-mail, ze proberen e-mail te bezorgen. En wij vinden het een prettig idee dat mensen die hier verstand van hebben dit doen voor onze klanten.

MailChimp is goed te integreren

Wij hebben ons eigen Embrosa content-platform. Hier wordt voor iedere klant maandelijks een nieuwsbrief samengesteld op basis van nieuwe artikelen van onze tekstschrijvers, de voorkeuren van onze klant en het klikgedrag van de ontvangers van een mailing.

Een nieuwsbrief is opgemaakt op basis van een template. Iedere klant heeft een unieke template. Het maken, uitwerken en opmaken van een template kost normaal een paar uur per MailChimp account. Dit wordt vaak door bv. reclamebureau’s gedaan of ‘het handige neefje’ in de familie.

Ook het maandelijks plaatsen van de juiste artikelen is iets wat normaal gesproken best wat tijd zou kosten. Inloggen, campagne aanmaken, alle velden invullen, artikelen plaatsen, etc. Er is genoeg te doen.

Gelukkig heeft MailChimp een zéér uitgebreide API. Zo hebben wij ‘onder water’ / ‘achter de schermen’ toegang tot de accounts van onze klanten. Dit was ook één van de hoofdredenen te kiezen voor MailChimp.

Dankzij de MailChimp API kunnen we met één druk op de knop een sjabloon genereren en deze inclusief afbeeldingen, huisstijl, persoonlijke voorkeuren e.d. klaar zetten voor onze klant.

Ook kunnen we zo iedere maand de unieke samengestelde nieuwsbrief voor een klant klaar zetten. Wij loggen via de API in, maken een campaign in MailChimp, vullen alles naar behoren en doen zo (geautomatiseerd) het feitelijke werk.

MailChimp is gratis te gebruiken

Een lokale ondernemer die begint met online marketing wil meestal eerst overtuigd worden van het nut, voordat hij / zij verder wil investeren. Dat is één van de redenen waarom wij ons product met een gratis proefperiode aanbieden.

Daarbij is het erg prettig dat MailChimp haar dienst óók gratis aanbiedt. Tot 2.000 ontvangers, met een maximum van 12.000 emails per maand is MailChimp gratis te gebruiken.

Dat betekent dat ondernemers die net beginnen rustig kunnen uitvinden of het versturen van nieuwsbrieven iets voor hen is.

Minpunten

Maar zitten er dan geen nadelen aan MailChimp? Ja, natuurlijk is er ook een aantal minpunten te noemen:

Engels

Met stip op 1 staat de taal. MailChimp is er alleen in het Engels. Natuurlijk kun je je Nederlandstalige mailings verzenden, maar de bediening van MailChimp is en blijft in het Engels.

Onze klanten zijn goed in hun vak, maar meestal niet goed in Engels. Zij hebben dan ook grote moeite om te begrijpen hoe MailChimp werkt of wat de verschillende onderdelen in de user interface doen. Natuurlijk ondersteunen wij onze klanten met vertalingen, maar nog steeds is het lastig.

Dit is ook de reden dat we aan het kijken zijn of we de bediening van MailChimp, qua plaatsen van ’eigen content’, het bekijken van resultaten en het verzenden van een campagne, ook vanuit ons eigen platform kunnen gaan doen.

Afhankelijkheid

Als MailChimp er morgen mee zou stoppen, of bijvoorbeeld de API afsluit, dan kunnen wij ook sluiten. Daarnaast merken we bijvoorbeeld ook weleens dat MailChimp de geïmporteerde lijst van ontvangers van onze klanten niet accepteert, omdat ze niet zeker weten dat je geen spammer bent.

MailChimp bepaalt dus uiteindelijk of wij de mogelijkheid hebben een klant zijn nieuwsbrieven te laten sturen.

Nu werken wij met alleen MailChimp, maar we zijn aan het onderzoeken of we het op termijn ook mogelijk kunnen maken andere ESP’s of media te gebruiken als verzendhuis of kanaal.

Ten slotte

Wij zorgen er niet alleen voor dat onze klanten hun online marketing zo gemakkelijk mogelijk kunnen doen. Wij zorgen er ook graag voor dat wij ons éigen werk zo gemakkelijk mogelijk kunnen doen.

Naar onze mening wegen de nadelen niet op tegen de voordelen die we ervaren met MailChimp, daarom gebruiken we nu MailChimp als ESP.

--

--

Rogier van den Berg
Embrosa

Verbindt mensen, systemen en concepten. Online specialist, coach, technologist, marketeer, engineer. Co-Founder van Embrosa #StartUp Getrouwd, papa