[RO] Nu toate milioanele sunt egale

Emi Gal
Emi Gal
Published in
2 min readMay 6, 2015

Au aparut in ultima vreme in presa din Romania cateva articole despre Brainient care folosesc cifre ce sunt departe de realitate, si consider ca este de bun simt sa le clarific.

S-a spus in cateva randuri ca Brainient valoreaza 50 de milioane de lire. Pe cat de mult mi-ar placea sa cred ca realmente atat valoram, un startup in tehnologie este evaluat intr-unul din urmatoarele doua momente: in momentul unei investitii sau in momentul unei vanzari. Intr-adevar, Brainient a primit finantari in valoare de 5 milioane de dolari, insa din motive comerciale am decis sa nu facem publica evaluarea companiei la care a fost facuta investitia. Avand in vedere ca nu a existat o vanzare a companiei, nu exista in momentul de fata o evaluare externa pe care sa o facem publica. Drept urmare suma vehiculata este, cel mult, un caz de ‘wishful thinking’ al fondatorilor si in niciun caz o evaluare declarata si asumata a Brainient.

A doua idee vehiculata este, pentru mine, chiar amuzanta: cateva milioane de lire s-ar afla, chipurile, si prin conturile personale ale subsemnatului. Acest fapt este, pur si simplu, neadevarat. Sa va explic: pentru a construi un startup, un fondator sau mai multi pornesc de la o idee. Pentru a transforma ideea intr-un business, acestia iau bani de la investitori, care primesc, la schimb, un numar de actiuni in cadrul companiei. Toti banii sunt investiti in companie pentru a o dezvolta, iar singurul moment in care fondatorii primesc bani (in afara de salariu) este acela in care compania este vanduta (ceea ce inca nu s-a intamplat pentru Brainient). Ideea ca as fi milionar mi se pare cu adevarat amuzanta pentru ca realitatea este cum nu se poate mai diferita: de cand am fondat Brainient, in primul an nu am primit salariu deloc, in urmatorii doi ani am fost platit cat sa imi pot acoperi costurile in Londra, iar in momentul de fata sunt probabil unul dintre cei mai prost platiti CEOs din tot sectorul de tehnologie din Marea Britanie. Nu am o problema cu asta, pentru ca interesele mele materiale nu au fost niciodată motorul dorinței de a porni un business. Acestea fiind spuse, nu pot sa nu zambesc la ideea ca as fi un tanar milionar, in conditiile in care, din fericire, nu sunt decat un tanar antreprenor.

Sunt realmente recunoscator pentru atentia acordata de catre presa din Romania pentru Brainient, si ma bucur ca cea mai mare parte dintre informatiile prezentate despre noi sunt cat se poate de corecte: avem clienti in 20 de tari, suntem lideri de piata in Marea Britanie si avem cel mai bun produs din industria de interactive video advertising din Europa. Dar recunosc ca mi-ar placea ca in loc sa fie vehiculate sume fabuloase care, stiu bine, fac mai usor rating, sa se vorbeasca mai mult despre faptul ca cele mai mari televiziuni din Europa folosesc o tehnologie construita in Romania de o echipa de romani talentati.

--

--

Emi Gal
Emi Gal

Romanian entrepreneur and software engineer living in New York. CEO & co-founder of Ezra. Previously CEO & co-founder of Brainient (acquired by Teads)