Uzaktan çalışan şirketler için “ekip olmayı” oyunlaştırma

Emir Karşıyakalı
Emir Karşıyakalı
2 min readSep 19, 2020

Bildiğiniz üzere Yelken(Sailing) ekip içi iletişimi arttırmak için şirketlerin çokça tercih ettiği sosyal ve sportif bir aktivite. Benim de birkaç kez katıldığım Yelken’de rüzgar, dalga, akıntı gibi faktörleri doğru şekilde yorumlamak gerekiyor. Yelken üzerinde herkesin ayrı ayrı görevleri olduğu için problem çözmenin yanında ekip olma, hızlı karar verebilme ve liderlik gibi becerilerin ortaya çıkmasını sağlıyor. Tabii bunları yaparken çokça eğlendiğiniz bir aktivite.

Moneo’da kurulduğumuz günden beri bir kültür olarak uzaktan çalışıyoruz(FREELANCER DEĞİLİZ). Yaklaşık 20 kişilik ekibimiz İstanbul, İzmir, Denizli, Trabzon, Alanya ve Malatya’da yaşıyor. Dolayısıyla her an birlikte olmak, aktivitelere katılmak İstanbul içerisinde bile bir uç Tuzla diğer uç Beylikdüzü derken pek mümkün olmuyor.

Bugün size daha önce defalarca duyduğum ama oynamaya yeni başladığımız bir oyundan bahsetmek istiyorum: Sea of Thieves. Windows(Steam) ve Xbox platformlarından oynanabilen bu oyun aynı Yelken gibi ekiple olmayı gerektiriyor.

2, 3 veya 4 kişilik(maksimum) gemi seçip oyuna başlıyorsunuz. Mikrofonunuz sürekli açık ve herkesin gemide ayrı bir görevi oluyor. Örneğin 4 kişilik bir gemi seçtiyseniz bir kişi dümen, bir kişi harita, bir kişi yelkenler ve bir kişi de gemideki diğer işlerden(gemiyi tamir etme, çapa atma, yangın söndürme, topları doldurma ve dahası) sorumlu.

Oyunun hikayesi gereği korsansınız ve adalarda gizlenmiş hazinelere size götürecek görevler, haritalar alıyorsunuz. Bu görevlere gitmek için bolca dalgalı denizlerde diğer oyuncuların ve oyunun sizi batırmak için elinden geleni yaptığı saymakla bitmeyecek sürekli tetikte kalmanız gereken onlarca zorluktan geçmek zorundasınız.

Olası bir savaş anında dümeni bırakmamanız, topları kamaralardan güverteye taşımanız, diğer gemiyi batırmak için sürekli top atmanız ve hasar alırsanız geminizin tamir edilmesi, hasar alınan yerden gemiye sızan suları kovalarla boşaltmanız pozisyon olduysa da diğer gemiye atlayıp oyuncularla savaşmanız ve hazinelerini kendi geminize taşımanız gerekiyor. Tabi burada savaştan kaçmak da bir tercih.

Oyunda sadece gemi savaşı yok tabii. Oyunun asıl hikayesi görev aldığınız yerden verilen haritadaki ada ve orada gizlenen hazineyi bulmak. Doğru yeri bulduğunuzda kazmanız ve adada bulduğunuz hazine, yemek, top gibi şeyleri de geminize taşımanız gerekiyor. Tabii burada da canavarlar peşinizi bırakmayacak.

Dolayısıyla oyun sizi ekip halinde sürekli koordine olmaya, sürekli iletişimde kalmaya ve her seferinde değişiklik gösteren durumlara karşı hızlı karar vermeye yöneltiyor. Gemiyi hareket ettirebilmek, durdurabilmek, savaşmak, hazine aramak tamamen ekipçe yapmanız gereken bir dünyada oluyorsunuz.

Deniz yolculukları biraz uzun olsada biz oyundan çok keyif aldık. Bir kültür olarak da devam ettirmeyi düşünüyoruz. İçinde bulunduğumuz pandemi şartlarında zorunlu olarak uzaktan çalışan ve ekip içi aktivite arayan şirketler için de kesinlikle Sea of Thieves’a şans vermelerini öneriyorum. Belki denizlerde karşılaşırız?

Aşağıya da bir oynanış videosu bırakıyorum:

--

--

Emir Karşıyakalı
Emir Karşıyakalı

Founder of @Kommunitycom / @itsmoneo / @Kodilancom . Entrepreneur. Software Architect & DevOps enthusiast. PHP Evangelist. @istanbulphp & #PHPKonf Organizer.