BİR DÖNÜŞÜMÜN EŞİĞİ: PROPTECH

Nilhan UcokErten
emlakjet
Published in
2 min readMar 21, 2022

Sosyoloji lisansını yaparken, iş hayatında hep farklı sektörlerde olup, farklı profilde insanlarla çalışmanın ideal olduğunu düşünürdüm. İnsan bilemiyor ki, ilk başladığı sektörü bu kadar sevip, ait hissedip, derinliğini görüp çıkmak istemeyeceğini…

17 yılda 6 farklı teknoloji şirketinde çalışmış, yüzlerce farklı pozisyon için binlerce işe alım yapmış biri olarak hala her girdiğim sektörü, teknolojiyi ve şirketi merakla kurcalıyorum. Bu yüzden sanırım “of ne sıkıcı, yıllardır işe alım yapıyorsun” diyenlere, “ay dur öyle sandığın gibi rutin değil” demeyi bırakıp, sadece gülümsemeye başladım.

Bugünlerde hayatımda yepyeni bir kavram var: Proptech.

Bu şemsiye terimler (umbrella terms) Fintech’te (finance + technology) karşıma çıkmış, Fintech ekiplerinin İnsan Kaynakları İş Ortaklığı’nı yaparken de bir hayli yakın çalışma fırsatı bulmuştum.

Foodtech (food + technology), biotech (biology + technology), greentech (green + technology) artık hepimizin daha sık duyduğu şemsiye terimler olarak hayatımızda.

“Peki, gayrimenkul + teknoloji (property + technology) kavramlarının birleşimine neden ihtiyaç duyulmuştu ki? Ev alıp satmanın teknolojisi nasıl olur ki?” deyip merak ettikçe büyüme potansiyeli çok yüksek bir dünya ile karşılaştım. Kabul edelim, inovasyonun belirleyici olmadığı bu sektörde, bu birlikteliğe olan ihtiyaç biraz geç kalmış ya da yeterince fark edilememiş ve büyüyememiş. Ama bir şeyleri başında yakalamak sizi de heyecanlandırmaz mı?

80’lerde gelen ilk dalganın (Proptech 1.0) 20 yıl kadar uzun sürmesi sanırım; insanlığın analiz becerilerinin artması, fintech, e-ticaret gibi diğer sektörlerin gelişmesine bağlı olduğunun bir kanıtı. 2000’lerin başında “.com”ların patlamasıyla başka bir faza geçildi ve internet emlak portallarının çıktığı*, emlakçıların ilanlarını dijital dünya taşıdığı ikinci dalga başlamış oldu (Protech 2.0).

Bir 20 yıl daha devrildiğine göre, Proptech 3.0’ın zamanı geldi ve bu değişimin tam ortasında olan bir organizasyonun İnsan Kaynakları süreçlerini yönetiyor olmak, müthiş heyecan verici.

Yoksa siz de hala her gün aynı işi yapıp, ama hiç rutinleştirmeyenlerden misiniz:)

*Realtor (1996-ABD) / Rightmove (2000-İngiltere) / Redfin (2002-ABD) / Zillow (2004-ABD) / Emlakjet (2006-Türkiye) / Zoopla (2007-İngiltere)

--

--

Nilhan UcokErten
emlakjet
Writer for

HR worker in tech companies for 16 years+ and recently HR Director @emlakjet.com