En İyi Drone 2017

Oyun Haberleri
Eniyi.Si
Published in
2 min readMar 4, 2017

En iyi dronelar içeriğimiz ile sizlerle çeşitli türdeki dronelar ile drone sahibi olduktan sonra izlenecek yol hakkında bilgiler vereceğiz.

Dronelar sadece uçurarak eğlenebileceğimiz bir araçtan öte yüksek çözünürlüklü 4K video özellikleriyle nefes kesici görüntüler çekmenize olanak sağlıyor. Ayrıca, sıfırdan başlayacak olanlar için modeller 60 dolardan daha düşük bir maliyetle uygun fiyatla karşımıza çıkıyor. Ancak yüksek çözünürlüklü kameraya sahip olan dronelar bir kaç yüz dolardan başlıyor.

1.000 dolardan başlayan fiyatlarıyla daha gelişmiş dronelar küçültümüş uçak edasıyla, kendi kararlarını verebilecek,özerk cihazlara dönüştürülebilecek şekilde özelleştirilebilir ve programlanabilir özellikler sunar. Ve ayrıca dronelar ile yeni bir yarış mecrası da sahneye çıkmaya başladı. Arkadaşlarınızla veya başka kişilerle dronelarınız kapıştırabilirsiniz.

Düzinelerce drone araştırdık ve onları; tasarım, kullanım kolaylığı, kamera kalitesi, dayanıklılık ve uçuş süresi temel alınarak değerlendirdik sizler için en iyi seçimleri listeledik.

Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Türkiye’de de bir iha(insansız hava aracı) veya drone uçurabilmek için belirli kurallar ve yasaklar bulunuyor.

Peki Türkiye’deki Drone Kuralları ve Yasakları Nedir ?

Bir otomobil sahibi otomobili için belli kriterlere ve kurallara uyması gerekiyorsa bir drone sahibi de buna benzer kriter ve kurallara uymak zorundadır. Bu konuda yetkili kurum ise SHGM yani Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü . Eğer drone 500 gramdan daha ağır bir drone ise satın aldığınız cihazı kesinlikle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün sistemine kayıt ettirmeniz gerekli. Sistemde 500 gram — 4 kg, 4 kg -25 kg, 25 kg-150 kg ve 150 kg üstü kategoriler gibi 4 farklı kategori bulunuyor. Elinizdeki dronenun kalkış ağırlığına göre sınıflandırma kategorilerinden birisine kayıt ettirmeniz gerekli. Kayıt sistemini internet üzerinden aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. Daha detaylı bir bilgiye kurumun internet sayfasından ulaşabilirsiniz.

Ancak tüm işler kayıt ile bitmiyor. Bazı yerlerde ve durumlarda , insansız hava araçları kullanımı izinlere tabi olarak yapılıyor. İzinsiz yapılacak uçuşlarda drone sahibine ceza verilir. Bu sebeple drone kullanırken kayıtlı cihazınız olsa dahi uçuşa yasak olmayan bir bölge seçmeniz gerekli.Örnek olarak; havaalanları yakınlarında veya askeri bölgelerde drone uçurulması yasaktır. Uçuşa yasak olan bölgelerde gerekli izinler alındıktan sonra uçuş yapabilme ihtimaliniz var ancak uçuş öncesinde yetkili ve konu ile ilgili kurum ve makamlara başvurmanız gerekmektedir. 500 gr’dan hafif bir drone sahibi iseniz bu kayıt işlemini yaptırmanıza gerek yoktur. Fakat uçuşa yasak bölgelere dikkat etmeniz gerekir. Kayıt gerektirmiyor olması uçuşa yasak bölgelerde drone uçurabileceğiniz anlamına gelmiyor.

Otomobilde olduğu gibi Dronelarda da Sigorta var !

25 kg ve üzeri droneları kullanabilmek için izin ve kayıt dışında sigorta zorunluluğu da bulunuyor. Sigortadaki amaç dronenun 3.şahıs kişilere olası zararlarını kapsam içine almaktır. Olası bir kaza durumunda hasarın karşılanması amaçlanmaktadır. Bu türde bir drone aldı iseniz uçuş izni ile birlikte sigorta belgelerinizi de ibraz etmeniz gerekiyor.

UÇUŞ SÜRESİ

25 kg ve üzeri drone sahipleri belirli uçuş saati sınırlamalarına tabi oluyor. Günde en fazla 10 saat uçabiliyorlar. Ek olarak aylık uçuş süreleri ise 150 saati geçemiyor. Bu tarz drone cihazlarının sahipleri uçuş kayıt defteri tutma zorundadır.

Drone veya İHA (İnsansız Hava Aracı) uçuşları ile ilgili detaylı bilgiyi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı talimatlar dökümanında bulabilirsiniz.

--

--