Google Ads Özel Sütun Kullanımı

ezgiortay
Wingie / Enuygun Growth
4 min readAug 29, 2022

Google Ads, reklamverenlerin kampanya performanslarını analiz etmeleri için otomatik olarak birçok metrik sunuyor. Eğer daha farklı analizlere ihtiyaç duyuyor ve bunları Google Ads panelinde, tek bakışta görmek istiyorsanız “özel sütun” kullanımı harika bir seçenek olacaktır!

Google Ads Özel Sütunlar Nedir? Nasıl Kolaylık Sağlar?

Özel sütunlar, sizin için önemli olan metrikleri/hesaplamaları tek sütunda görmenizi sağlayan bir özelliktir. Google Ads hesabında mevcut olan metrikleri kullanarak yeni metrikler elde edebilirsiniz. Aynı zamanda filtreleme seçenekleriyle, metrikleri ihtiyacınıza göre biçimlendirebilirsiniz.

Örneğin, sadece mobil cihazlardan gelen tıklamaları görmek istediğinizi düşünelim. Tıklamalar metriğini mobil cihazlar ölçütüne göre filtreleyerek oluşturduğunuz yeni metriği raporlarınızda kullanabilirsiniz. Böylece Google Ads raporlarını incelerken cihaz segmenti ekleme ya da cihazlar raporunu görüntüleme ihtiyacı duymadan mobil tıklama verilerine kolayca ulaşabilirsiniz.

Mobil Cihaz Ölçütüne Göre Filtrelenmiş Tıklamalar (Clicks) Metriği

Google Ads Özel Sütunlar Güncellemesi

Google’ın Nisan 2022’de yaptığı güncelleme ile “özel sütunlar” daha özelleştirilebilir hale geldi. Google Ads panelinin sunduğu yeni özellikler raporlarınıza çeşitlilik katacak. Böylece farklı araçlar ile rapor oluşturma ihtiyacınızın büyük ölçüde azalacağını düşünmekteyim.

Yapılan güncelleme sonrasında özel sütunlarda;

  • E-tablo işlevlerini kullanabilirsiniz (Kullanabileceğiniz e-tablo işlevlerinin listesine buradan ulaşabilirsiniz.),
  • Metrikleri tarih aralıkları arasında hesaplayıp karşılaştırma yapabilirsiniz,
  • Formülünüze metrik olmayan sütunları dahil edebilirsiniz (kampanya adı, bütçe gibi),
  • Formülde diğer özel sütunlara referans verebilirsiniz,
  • “Metin”, “Doğru/Yanlış”, “Tarih” gibi farklı veri türlerini kullanabilirsiniz,
  • Formüllere birden fazla filtre uygulayabilirsiniz,
  • Dönüşümler için özelleştirilebilen değişkenler kullanabilirsiniz.

Nasıl Özel Sütun Oluştururum?

Sütunlar>Sütunları Değiştir

Panelin sağ üst kısmındaki “Sütunlar” (columns) bölümüne tıkladıktan sonra karşınıza “Sütunları Değiştir” seçeneği geliyor.

Bu seçimi yaptıktan sonra öncelikli olarak hesapta tanımlı olan metrikleri göreceksiniz. Sağ üstte bulunan “Özel Sütun” (Custom Column) butonuna tıklayarak formülü oluşturacağınız alana ulaşabilirsiniz.

Formül Oluşturma Alanı

Oluşturacağınız özel sütunu isimlendirip, isterseniz formülü tanımlayan bir açıklama yazabilirsiniz. Görselin sağında bulunan formüller, güncellemeden sonra otomatik olarak karşımıza çıkıyor. Farklı veri formatında olan bu formüller, yeni özelliklerden nasıl yararlanılabileceğiyle ilgili faydalı ipuçları veriyor.

Özel sütunun nasıl oluşturulduğundan bahsettiğimize göre, özel sütunlarınızı oluştururken sizlere fikir verebileceğini düşündüğüm aşağıdaki örnekleri inceleyebilirsiniz.

Formül İçinde Filtre Kullanım Örneği

Bir kampanyanın günlük maliyeti günlük bütçesini aşıyorsa “bütçeyle sınırlı” uyarısı karşımıza çıkıyor. Böyle bir durumda bazı optimizasyonlar yapmamız gerekiyor. (Bütçeyi artırmak, teklifleri azaltmak vb.)

Eğer çok fazla kampanya veya hesap yönetiyorsanız maliyet/bütçe oranını gözden kaçırdığınız günler olabilir. Ayrıca “bütçeyle sınırlı” uyarısının zamanında gelmediği durumlarla da karşılaşabilirsiniz. Bu da trafik ya da gelir kaybetmenize neden olacaktır.

Dünün maliyeti/günlük bütçe formülü ile kampanyanız için belirlediğiniz bütçenin ne kadarını harcadığınızı yüzdesel olarak görebilirsiniz. Böylece kampanya bütçesi için aksiyon almanız gerekiyorsa bunu hızlıca fark edebilirsiniz.

**Formülde önceki günün maliyetini getirmek için tarih aralığı filtresinde “dün” seçeneğini kullanmalısınız.

Metin Veri Formatı Formül Örneği

Kampanyalarınız veya belirli anahtar kelimeleriniz için arama ağı gösterim payı (search impressions share) hedefiniz olduğunu varsayalım. Bu oranın hedeflenen oran altına düştüğü durumlar için örnekteki gibi bir formül kullanabilirsiniz.

Formüle göre, gösterim payının %80 altına düştüğü durumda “Gösterim payı düştü” yazısı özel sütunda gelecek. Gösterim payının %80 üzerinde olması halinde ise “-” değeri gelecek.

Yukarıda gördüğünüz formülü farklı metriklerle kullanabilirsiniz. Aynı zamanda koşulların sağlanması/sağlanmaması durumlarında sütunda gelmesini istediğiniz yazıyı dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

**Bu formül kullanımında veri formatını “metin” (text) olarak seçmeniz gerekiyor.

Doğru/Yanlış Veri Formatı Formül Örneği

Bu formülde, koşulların sağlanmasıyla ilgili doğru veya yanlış değerleri göreceksiniz. Eğer günlük ortalama maliyet (seçilen tarih aralığındaki ortalama), günlük bütçenin %50’sinden az ise “doğru”, fazla ise “yanlış” değeri oluşturulan özel sütunda gelecek.

Peki, bu formül nerede kolaylık sağlayacak? Kampanya maliyetlerinizin, seçtiğiniz tarih aralığında günlük bütçenize göre belirli bir oranda olmasını istiyor olabilirsiniz. (Son 14 günde en az %50 oranında olmalı vb.) Bu formülü kendi hedeflerinize göre düzenleyerek kampanyalarınızı kolay bir şekilde takip edebilirsiniz.

*Formülün sonuç vermesi için veri formatını “Doğru/Yanlış” (True/False) olarak seçmeniz gerekiyor.

--

--