Google Ads Açılış Sayfası Raporları

İlknur BAŞ
Wingie / Enuygun Growth
4 min readSep 26, 2020

Google Ads ile bir web sitesine trafik çekmek kadar gelen trafiği analiz etmek ve kullanıcıların dönüşüme daha kolay ilerlemelerini sağlamak da önemli. Gelen trafiğin yönlendirildiği sayfalar olan açılış sayfaları, kullanıcıların web sitesi ile ilgili ilk izlenimi edindikleri yer olduğu için de performansı bu konuda kilit bir rol oynuyor. Açılış sayfalarının performansını iyileştirmek, Google Ads hesabının performansını değerlendirirken en az tıklama başına maliyeti düşürmek, dönüşüm oranını artırmak kadar göz önünde tutulması gereken bir hedef. Açılış sayfalarının performansını görebilmek ve nerelerde iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu analiz edebilmek için Google Ads’te açılış sayfası raporu mevcut.

Bu raporların ayrıntısına girmeden önce şunu belirtmekte fayda var. Google Ads paneli içinde inceleyeceğimiz açılış sayfası performansları, o hesaptaki reklamlardan gelen tıklamaların açılış sayfalarının performansı olacak. Farklı kaynaklardan gelen trafiğin açılış sayfası performanslarını incelemek için Google Analytics’e bakabilirsiniz. En iyisi ise ikisini de inceleyip bundan sonra aksiyon kararı vermek olur.

Google Ads Açılış Sayfası raporuna panelden aşağıdaki şekilde ulaşabilirsiniz:

Raporlar > Önceden tanımlanmış raporlar > Temel > Açılış sayfası

Google Ads Açılış Sayfası Raporu Panelden Erişme Görseli
Google Ads Açılış Sayfası Raporu

Bu raporda inceleyebileceğimiz metriklerden bazıları kampanya yönetiminde de aşina olduğumuz metrikler: gösterim sayısı, tıklamalar, tıklama oranı, ortalama tıklama başına maliyet, maliyet, dönüşümler, dönüşüm oranı… Bunların dışında kampanya raporlarımızda olmayıp açılış sayfalarını incelemek için kullanacağımız metrikler de var: mobil uyumlu tıklama oranı, geçerli AMP tıklama oranı ve mobil hız puanı.

  • Mobil uyumlu tıklama oranı: Toplam mobil tıklamalar içinde Google’ın Mobil Uyumluluk Testi tarafından mobil uyumlu bulunan sayfalara gelen tıklamaların oranıdır. Burada hangi sayfalarınıza gelen trafiğin ne kadarlık bir yüzdesinin mobil uyumlu açılış sayfalarına düştüğünü inceleyebilirsiniz. Buna göre de mobil uyumlu olması için hangi sayfaların optimizasyona ihtiyacı olduğunu rahatça görebilirsiniz. Bu metrik sadece arama ağı reklamları için mevcut.

Sonraki metriğe geçmeden önce AMP (Accelerated Mobile Pages) sayfaları ile ilgili kısaca bilgi vermek faydalı olabilir. İnternet üzerinde trafiğin çoğunluğu artık mobil cihazlardan geliyorken sitelerin yüklenme hızları da daha önemli bir hale geliyor. Kullanıcıların çoğunluğu bir sitenin yüklenmesi 3 saniyeden uzun sürmüşse beklemiyor. AMP de hız için tasarlanmış, HTML’lerinin tarayıcı tarafından daha kolay yorumlandığı sayfalardır. AMP ile ilgili daha fazla ayrıntıya buradan ulaşabilir, AMP sayfalarınızı Google Ads’te de açılış sayfası olarak kullanabilirsiniz.

  • Geçerli AMP tıklama oranı: AMP açılış sayfalarına yönlendirilen toplam tıklamaların içinde geçerli bir AMP açılış sayfasına yönlendirilen tıklamaların oranıdır. Bu metrikle AMP kodlanmalarında hata olan sayfalarınızı görebilirsiniz. Bu metrik de sadece arama ağı reklamları için mevcut.
  • Mobil hız puanı: Burada açılış sayfalarınıza 1'den 10'a kadar puan verilir. Puanı düşük olan sayfalar hız için iyileştirme yapmanız gereken sayfalara işaret eder. Hangi sayfaların düşük hız yüzünden ideal olmayan kullanıcı deneyimine neden olduğunu görebilirsiniz.

Enuygun’da farklı şehirler için birçok farklı açılış sayfamız mevcut. Belirli aralıklarla açılış sayfalarının performanslarını kontrol edip iyileştirmek için neler yapılabileceğini ilgili ekiplerle de tartışıyoruz. Ayrıca mobil hız puanının etkisini sayılarla da görebilmek için test yapıyoruz. Örneğin, Google Ads açılış sayfaları raporunda gördüğümüz https://www.enuygun.com/ucak-bileti/agri/ sayfasının mobil hız puanı diğer açılış sayfalarına göre daha düşük olduğunu gördük. Burada açılış sayfasını değiştirmeden önce “ağrı uçak bileti” gibi aramaları mobil hız puanı daha yüksek olan https://www.enuygun.com/ucak-bileti/ sayfasına düşürerek A/B testi yaptık. Bu testin sonuçlarında şunu gördük: mobil hız puanı çok düşük sayfalarda hızda iyileştirme yapmak dönüşüm oranında büyük bir artış sağlarken mobil hız puanı belli bir seviyenin üzerindeyse dönüşüm oranına etkisi daha az oluyor.

ağrı uçak bileti ve uçak bileti açılış sayfaları
Ağrı Uçak Bileti ve Uçak Bileti Açılış Sayfaları

Bu raporla açılış sayfalarınızı dönüşüm oranlarına göre inceleyebilir, hangi sayfalara daha fazla trafik çekmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Aynı sayfaya farklı kampanyalarla çektiğiniz trafiklerin performansını değerlendirip performansı görece kötü olan kampanyalarınızı iyileştirebilirsiniz.

Bu raporu indirip Google Ads’in izin vermediği formatlarda Excel yardımı ile görselleştirmek de mümkün. Kullanışlı bulduğum iki örneği aşağıda paylaşıyorum:

  • Mobil hız puanı ile tıklama sayısını ve maliyeti birleştirdiğimiz dilimli grafikler, trafiğimizin ne kadarlık bir kısmının yavaş, ne kadarlık bir kısmının hızlı açılış sayfalarına yönlendirildiği konusunda yardımcı olur.
tıklama ve maliyet pasta grafikleri
Tıklama ve Maliyet Dilimli Grafikleri

Yukarıdaki görsellerde görülüyor ki reklam tıklamalarının büyük çoğunluğu mobil hız puanı 8 olan (görsellerdeki sarı kısım) sayfalara yönlendiriliyor. Bu hesapta genel durum kötü görünmese de açılış sayfaları için kesinlikle iyileştirmeye ihtiyaç var.

  • Aşağıdaki grafikte aldıkları tıklamalardan bağımsız bütün açılış sayfalarının mobil hız puanlarının dağılımını görebilirsiniz.
Bütün Açılış Sayfalarının Mobil Hız Puanı Dağılımı

Google Ads açılış sayfası raporuna ek olarak Google Analytics üzerinden de açılış sayfalarınızın performansını görebilirsiniz. Google Analytics’te açılış sayfanıza farklı kaynaklardan gelen trafikleri karşılaştırabilirsiniz. Örneğin, bir açılış sayfası için organik trafiğin hemen çıkma oranı %10, Google Ads üzerinden gelen trafiğinse %75 ise burada o açılış sayfası için yanlış trafiği çekiyorsunuz demektir. Burada arama terimlerini inceleyip gerekiyorsa negatif anahtar kelimeler eklemek gerekebilir.

Google Analytics üzerinden ayrıca o açılış sayfasına gelen kullanıcıların bir oturumda ortalama ziyaret ettikleri sayfa sayısı ve geçirdikleri süreyi görebilirsiniz. Bu metrikleri karşılaştırıp hangi açılış sayfasına gelen kullanıcıların kolayca dönüşüme giderken hangilerinin gidemediğini belirlersiniz. Böylece dönüşüm huninizde nerelerde iyileştirme yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

Google Ads üzerinden web sitesine reklam çekmek işin bir yanıyken sitenizi kullanıcıların ihtiyaçlarına ve kullanım kolaylığına göre iyileştirmek de bir diğer yanı. Çeşitli raporlar ve metrikleri bunun için kullanabilirsiniz. Google Ads açılış sayfası raporu da bence başlamak için güzel bir rapor.

Wingie / Enuygun’un büyüyen ekibinin bir parçası olmak ister misin? Açık pozisyonlarımızı Linkedin sayfamızda bulabilirsin. Dijital pazarlama ekibimize başvurmak için CV’ni kariyer@enuygun.com’a iletebilirsin.

--

--