A digitális oktatás jelene és jövője

Litkei Péter — OSCE Days 2017 (videó)

Litkei Péter, a NetAcademia vezetője

A negyedik ipari forradalom az oktatási módszerek radikális reformját is kikényszeríti. Az alternatívák azonban egyelőre továbbra sem a jelenlegi oktatási rendszerben, illetve az iskolák falain belül keresendők. A megoldások olyan formabontó módon érkeznek, melyeket többek közt a Netacademia.hu is képvisel. Litkei Péter ügyvezető az iskola oktatási módszereiről tartott előadást az ENVIENTA OSCE Days — A tudásmegosztás napjai című programjában.

Az iskola szó jelentését sokan — előítéletekkel — épülethez, táblához és krétaporhoz kötik. A tanulás nem erről szól, és így az oktatás sem. Nem létezik digitális oktatás, analóg oktatás, tantermi vagy online. Oktatás van, de azt, hogy ez milyen céllal történik, ma már sajnos nem fontos.

Nem a helyszínre, vagy egy adott eszközre kellene fókuszálni, hanem vissza kellene menni a gyökerekhez. Miért tanítunk egyáltalán valamit? Mi a célja? Hogyan kellene tanítani?

Az elmúlt 20 év gyökeres technológiai változásokat hozott a tanulni vágyók életében is, de ez a legtöbb esetben csak egy elmulasztott lehetőség maradt. A technológiákat nem, vagy éppen rosszul használjuk ki a “tömeg oktatásban”. A 4. Ipari forradalmat mi alakítjuk ki. Leesett már a tantusz, hogy erre a felkészülést az oktatásban már rég el kellett volna kezdeni?

Litkei Péter, a NetAcademia vezetője előadásában ezeket a témákat és kérdéseket járja körbe. Találkozzunk június 8-án az Envienta Nyílt Forrású Körforgásos Gazdaságát támogató rendezvényen.