A közösségi vállalkozásokról

Vágvölgyi Gusztáv Pabló — OSCE Days 2017 (videó)

Vágvölgyi Gusztáv Pabló az Inspi-Ráció Egyesület vezetője

A 21. század trendjeit meghatározó exponenciális technológiák és az erre épülő megosztás alapú gazdaság az együttműködés új formáit hozták el, melynek következtében a régi — hatékonyságra és ismétlésre tervezett — szervezeti formák fokozatosan elavulttá válnak. A jövő vállalkozásainak hatékonyságát az integrált szemlélet mellett a közösségi minőség határozza meg. Hogy a szervezetek mely nehézségekkel kell mégis szembenézzenek, illetve ezekre milyen megoldások léteznek már, arról előadásában az Inspi-Ráció Egyesület vezetője Vágvölgyi Gusztáv Pabló mesél.

Jöjjön egy rövid interjú, aztán pedig csapjunk bele ebbe a valljuk be számunkra is új témába:

“Az Inspi-Ráció tágabb értelmében használja a vállalkozás szót, tehát olyan emberi szerveződési formát, társadalmi intézményt értünk rajta, amiben az emberek egy közös cél érdekében, közösen vállalnak felelősséget és feladatot, annak érdekében, hogy mind a saját, mind a közösségük megélhetését biztosítsák.” (bővebben: Mi a közösségi vállalkozás?)

Azért valljuk be, hogy elsőre az egész egy kicsit furán hangzik. A vállalkozás mai értelemben vett lényege, az egyén vagy egyének kis csoportjának a “meggazdagodása”. Ezzel szemben Pabló arról beszél, hogy ez a csoport lehet akár nagyobb is. Mondjuk egy falu is éehet egy közösségi vállalkozás, szolgálhatja ki a “vevőket” akár turisztikai vonalon, stb. Az egész innen nézve nem is hülyeség. Érdemes ilyen nézőpontból figyelemmel kísérni ezt az előadást.