ENVIENTA hírek

Hasznos találmányoktól a társadalmi rendszerek megreformálásáig

Beszámoló a magyarországi ENVIENTA közösség november 4-ei találkozójáról

Magyarországi közösségünk elindította rendszeres találkozóit. Ez volt az első alkalom, és a közös döntésnek megfelelően mostantól minden második héten tartani fogunk egy-egy összejövetelt. A találkozók célja, hogy az ENVIENTA iránt érdeklődők megismerjék egymást, és együttműködéseket alakíthassanak ki egymással.

A hétvégi találkozót Györke Tímea rövid nyitóbeszéde után egy bemutatkozó körrel kezdtük, majd a szót átadtuk azoknak a tagoknak, akik a programterv szerint előadással is készültek az őket leginkább foglalkoztató témákból. Első előadónk sajnos külföldön ragadt, helyette Ungvári Sándor lett a beugró, aki olyan találmányokat kutat fel és értékesít, amik a legkülönfélébb társadalmi problémák orvoslására alkalmasak.

Sándor projektje egy életiskola program. Ennek egyik része az egyéneknek a felébredéséről szól, a másik része az együttműködések kialakításáról az élet minden szférájában. Sándor az agymosást tartja társadalmunk legnagyobb problémájának, a gondolkodásunk elnyomását. Az ébredéshez Csattos Ilona módszerét ajánlja, azaz “érezd jól magad, és vedd észre, mikor nem érzed jól magad”.

Sándor tucatnyi olyan találmányt talált és értékesített, amiknek a segítségével megoldhatóak különféle társadalmi problémák, de ezek végül sosem kerültek tömeggyártásra. Az egyik ilyen találmány, egy sótalanító berendezés felkerült az ENVIENTA Platformra is, méghozzá a fokvárosi vízhiány megoldását célul kitűző Hack The Water Crisis elnevezésű kezdeményezés keretében. A nyílt forráskódú megosztás hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek a találmányok is minél hamarabb, és minél nagyobb tömegekhez jussanak el. A Platform emellett az együttműködések kialakítására is alkalmas, segítségével meg lehet szervezni a termékek gyártását, szállítását, és minden kereskedelmi folyamatot.

Egy rövid szünet után második előadóként saját projektemről beszéltem. A Noé Projekt célja kettős. Elsődlegesen társadalmi rendszereink feltérképezését, áttekinthetővé tételét, ezáltal kézbevételét, és újraformálását teszi lehetővé. Ezzel egyidejűleg a gondolkodás fejlesztését, és a rendszerben való gondolkodás elsajátítását segíti elő. A projekt anyaga mindkét szempontból nézve hasznosítható volna akár iskolai tananyagként is. Számomra megdöbbentő, hogy a történelemben még soha senki, sem az oktatás, sem a tudomány területéről nem tett kísérletet az emberi tevékenységek, a különféle életterületek rendszerbe foglalására, holott ezek feltérképezése, és a köztük lévő összefüggések látása nélkül a társadalmi tevékenységek mindegyike vakon zajlik.

A Noé Projektben résztvevők egy-egy életterület vizsgálatakor mindig három munkafázison haladnak végig. Először annak jelenlegi működtetését ismerik meg részletesebben, felderítve hiányosságait, hibáit. Ezután számba veszik az összes további alternatívát. Végül kiválasztják ezek közül azt, ami leginkább megfelel az értékrendjüknek, a lokális adottságoknak, stb.

A Noé Projekt egy módszertan, egy eljárás. Egy eszköz, aminek a segítségével új közösségek életét is felépíthetjük, megszervezhetjük, de igény szerint a már működő társadalmak életét is megújíthatjuk, átformálhatjuk. A projekt egyik leglényegesebb eleme a társadalmi párbeszédnek, a közös gondolkodásnak az elindítása. Hogy közös életünket például egymás igényeinek megismerésével kezdjük el megszervezni.

A délután hátrelévő részében a társadalmi felelősségvállalásról beszélgettünk, amihez ismét Tímea vezetett fel néhány gondolatot. Szóba került többek közt a teal szervezetek működése. Nagy Anita egy pókháló építését javasolta, ami a magyarországi civil szervezeteket fogná össze. Csadi Ferenc szerint pedig példamutató kezdeményezésekkel lehetne az ENVIENTA projekt felé vezetni az embereket.

Sokféle kérdés felvetődött, és sok egyéb ötlet is elhangzott még. Voltak, akik személyesebb élményeiket mesélték el, voltak, akik szenvedélyesen érveltek, vitatkoztak általános témákban, voltak, akik az ENVIENTA projekt kapcsán, és voltak, akik lokális, vagy globális eseményekről. A találkozót azzal zártuk, hogy egyeztettük egymással következő összejövetelünk időpontját.


Kövesd az ENVIENTA projektet! Csatlakozz itt: http://t.me/envienta

Az ENVIENTA egy nyílt forrású, blockchain alapú startup inkubátor a felhő alapú gyártás és a lokális, körforgásos gazdaságok támogatására. Jelenlegi célterületek: fenntartható életmód (off-grid rendszerek), ezen belül intelligens otthon kialakítás, okos kertrendszerek (aero és hidropónia), megújuló energia, háztartási robotika és mesterséges intelligencia, 3D nyomtatás.