Megatrend kutatások

Dr. Németh Tibor — OSCE Days 2017 (videó)

Dr. Németh Tibor megatrend kutató

A sok évtizedes kormányzati erőfeszítések és a társadalmak egyöntetű akarata ellenére ugyanazok a problémák merülnek fel, egyre erőteljesebben, nem kívánt jelenségek mutatkoznak a növekedésben, foglalkoztatásban, a népességben, természeti környezetben, a család modellekben, és más tényezőkben. Az OSCE Days konferencián az Envienta Dr. Németh Tibor megatrend kutatót hívta segítségül, hogy eligazodjunk a Föld teljes lakosságát érintő folyamatok közt.

Interjú:

Az emberiség nagy problémája, hogy sokszor szokásokat, társadalmi elvárásokat (“hiszen a szomszéd is ezt csinálja”) követ, amelynek eredményeképp lehet (sőt biztos), hogy nem arra tart a társadalom, amerre kellene. A helyes irány persze relatív, de abban egyet kell értenünk, hogy a jelenlegi helyzet és amilyen világot teremtettünk magunknak, az minden csak nem ideális.

Az igazi fejlődés ott kezdődik, amikor már ésszel felgogjuk azt, hogy merre is kellene menni. A következő lépés a tudás megosztása, amely a technológia előtti korokban nagyon korlátozottan működött (és a tudással hatalom is járt: rabszolgatartás, stb.). Napjainkban viszont, amikor minden zsebben ott egy okostelefon a tudás megosztása már nem jelent nehézséget. A kérdés persze az, hogy továbbra is mire figyelünk és mit tartunk fontosnak.

Dr. Németh Tibor megatrend kutató előadása erre hívja fel a figyelmet.