Mi az ENVIENTA?

2017. június 8-án került megrendezésre Budapesten az Open Source Circular Economy Days, vagyis a Nyílt Forrású Körforgásos Gazdaság létrehozását szorgalmazó nemzetközi rendezvénysorozat, az ENVIENTA nonprofit szervezet, illetve az Életfa Kulturális Alapítvány szervezésében.

Az ENVIENTA közösségi megoldáscsomag, mely tapasztalatok, erőforrások, valamint önfenntartáshoz szükséges termékek nyílt forrású megosztását teszi lehetővé.

És ennél a pontnál most meg is állnék, mert mindenfajta háttérinformáció nélkül ezek a hangazatos dolgok semmit sem jelentenek. Épp ezért talán először az ENVIENTA non-profit civil szervezetről kellene ejtenünk pár szót. Következzen tehát pár idézet amolyan rólunk mondták alapon:

Michel Bauwens
A Peer to Peer Alternatívák Nemzetközi Alapítványának elnöke (P2P Foundation)
“Egyre több alulról jövő kezdeményezés és non-profit szervezet céljai közt szerepel a globális szociális és környezeti problémák megoldása, az ENVIENTA azonban végre összekötötte a pontokat, ami a nyílt forrású fejlesztések holisztikus megközelítését illeti. Az alapítók felismerték a kollaboratív közösségek világszerte növekvő erejét, munkájuk eredménye pedig egy minden eddigitől különböző társadalmi-gazdasági modell. A projekt az élelmiszerellátás, lakhelyteremtés és a teljesen digitális helyi manufaktúrák kombinálása révén képes magasabb szintre emelni az emberiség életszínvonalát.”
Robert David Steele
Korábbi amerikai elnökjelölt, a CIA magasrangú tisztségviselője
Az Earth Intelligence Network igazgatója
A Nyílt Forrású Intelligencia projekt (OSINT) vezetője
“Az ENVIENTA az általam figyelemmel kísért nyílt forrású projektek egyike, nemzetközi viszonylatban az első hat közé sorolnám. Kiemelném a holisztikus megközelítést — hosszú ideje hiányolom ezt a fajta elköteleződést a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó műhelyek közti együttműködésben. Szintén egyedülálló az alapjövedelem rendszerét támogató törekvésük, nem sokan látják ma még a nyílt forrású közösségekben sem ezeket a mély összefüggéseket.”

Visszatérve az eseményhez: A “Közösségi jövő — A tudásmegosztás napjai” elnevezésű tematikus programunkban körbejártuk a jelenleg zajló negyedik ipari forradalom várható hatásait, törvényszerű, elkerülhetetlen következményeit, illetve az emberiség erre adható tudatos döntéseken alapuló lehetséges válaszait — teljesség igénye nélkül. Az általunk szervezett magyar esemény azért is volt mérföldkő, mert mi szervezők többen fizikailag ott találkoztunk először (szinte az összes megbeszélés az internetes platformokon zajlik).

Mi is az Open Source Circular Economy Days?

Az eseményre 5 kontinensről, közel 50 országból és több mint 100 városból gyűltek össze kreatív szakemberek, feltalálók, illetve egyetemi közösségek azzal a céllal, hogy megismerjék a nyílt forrású együttműködés jótékony hatásait, és megtárgyalják, ezek milyen hatással vannak a kutatás-fejlesztés folyamatára, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodásra, az újrahasznosításra, illetve a környezeti fenntarthatóságra. Az eseménnyel kapcsolatos további információk, illetve az elmúlt évek beszámolói a következő webcímen találhatóak: http://oscedays.org

A következő bejegyzés már a lezajlott esemény előadásairól fog szólni. 💚