Nincs más út, mint a feltétel nélküli alapjövedelem

Pálffy György — OSCE Days 2017 (videó)

Pálffy György, FNA Egyesület

Világszerte közéleti és politikai viták kereszttüzében a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének kérdése, illetve szükségessége. Többek közt Finnországban, Kanadában és Hollandiában az ideológiai vitákon túllépve már pilot projektek is folynak az alapjövedelem hatásvizsgálata céljából. Pálffy György az FNA Egyesület és az Envienta álláspontját is képviselve elkerülhetetlennek tartja a szociális rendszer teljes reformját hazánkban is. Érvelését a munkaerőpiacot is meghatározó megatrendekre alapozza, az alapjövedelem pedig a gazdaságélénkítés, fogyasztásösztönzés legfőbb eszközévé válhat.

Előbb egy interjú:

Bevallom, amikor a feltétel nélküli alapjövedelem fogalmával találkoztam, nekem is az volt az első reakcióm, hogy “de akkor senki sem fog dolgozni”. Később egyre többet beszélgettünk a témáról Kiss Gáborral és lassan összeállt a kép, hogy az alapjövedelem olyan területeket indít be a társadalomban, amelyekre most időhiány miatt nem tudunk fókuszálni. Ha nem kell a napi megélhetésen aggódni, beindul az a fajta folyamat amiért mi emberek itt vagyunk a Földön: tudunk a szellemi dolgokra fókuszálni és alkotni. Legyen az olvasás, elmélkedés, alkotás, mások támogatása, stb.

Sajnos még mindig sok a szkeptikus, de egy állam azt a pénzt, amit a feltétel nélküli alapjövedelem jelent, így is úgy is kiadja, csak más formában. Abba is gondoljunk bele, hogy ha pénzt “pumpálunk” (és ez nagyon rossz kifejezés) egy társadalomba, az a pénz el kezd áramolni: a vállalkozásoknál, kisboltoknál költik el és azok is fejlődni tudnak. Ezek az én gondolataim, de Pálffy György járatosabb a témában, ezért az alábbi előadás: