Nyílt és átlátható rendszereink

szorosabb szálak az Open Source Circular Economy mozgalommal

Az OSCEdays és az ENVIENTA együttműködése már egy ideje elkezdődött, hiszen ahogy a szlogenünk is hirdeti (Open Source Everything azaz Minden Nyílt Forrású) egy és ugyanazon elveket valljuk. Ennek folyamán vállaltuk, hogy az OSCEdays azaz a Nyílt Forrású Napok eseménysorozat budapesti programját 2017. június 8-án az ENVIENTA szervezzi meg. Az rendezvény azóta sikeresen lezajlott. Az előadások itt tekinthetők meg az Eco Logical Films Youtube csatornáján.

az OSCEdays 2017 budapesti programját az ENVIENTA szervezte

Hogy mi a nyílt forrás vagy forráskód erről érdemes elolvasni Verbai Marianna cikkét az hu.envienta.net magazinban, vagy angol nyelven érdemes ellátogatnunk az OSCE weboldalára. Ajánlom, hogy a célkitűzés aloldallal kezdjük az információ befogadását.

Kiss Gábor (ENVIENTA) — rövid beszámoló az OSCEdays 2017 Budapest rendezvényről

Az OSCE célkitűzése világos, de hogyan kapcsolódik ez az ENVIENTA munkájához? A választ a már említett cikk adja meg. Ebből idéznék:

Inkább úgy kellene a nyílt forráskódú munkára gondolni, mint egy hétköznapi projektre, ahol egyedül vagy csapatban dolgozunk, egy kis különbséggel: mindezt nyíltan tesszük.
Amikor egy csapattal dolgozunk egy céges projekten, egyetemen vagy hobbiprojekten, az információt és az erőforrásokat megosztjuk, amire a csapatnak szüksége van ahhoz, hogy a munka elkészüljön. Ez adatlapok, tervezési fájlok, szoftverkód, protokollok, listák, döntések megosztását jelentheti. Az információt elérhetővé tesszük az együttműködő felek részére szerkeszthető formában, hogy felhasználhassák, frissíthessék, vagy alkalmazzák azt.
A nyílt forráskóddal ugyanezt tesszük, csak nyilvánosan és állandóan. A projektmegbeszélések, a fájlok és erőforrások nyilvánosak és hozzáférhetőek. Nem utólag válik publikussá. Nem írunk e-mailt, hogy aztán később nyilvánossá tegyük, hanem azt egy nyilvános levelezőlistára küldjük.

Az ENVIENTA teljes egészében így működik. Mindenki beleláthat az összes tevékenységünkbe. Nincs olyan kérdés, vagy témakör amelyet kerülnénk. Nincsenek titkos tárgyalások, sem olyan megegyezések, amelyekről mások ne tudhatnának. Hogy mindez hogyan működhet? Működik, mert mi már több mint két éve így élünk.

Egy ICO esetében (és mi most épp az ENVIENTA token kibocsátáson dolgozunk) elengedhetetlen, hogy azok, akik belénk fektették a bizalmukat (hiszen ezt fejezték ki a befektetésükkel), ne lássanak bele mindenbe. Ők a mi részvényeseink, még akkor is ha a döntésekbe nincs úgy közvetlen beleszólásuk mint egy klasszikus részvénytársaság esetében.

Mi az ENVIENTA úgy hisszük, hogy ez az átláthatóság egyben erő és nem pedig gyengeség. A mai világban épp ebből a fajta energiából van kevés. A cégek, szervezetek jönnek-mennek, miközben pénzek vándorolnak A-ból B-be és sok esetben a befektetők nem tudják, hogy mennyire őszinte egy adott szervezet szándéka. Nos mi ettől a fajta világtól akarunk távol maradni. A mi szervezetünk is átesett már gyermekbetegségeken, ahol az egó vagy épp a kapzsiság megjelenése volt az intő jel arra, hogy az átláthatóság az egyetlen út a szervezet tisztán tartására.

Az ENVIENTA a tisztelet és kölcsönös megbecsülés mellett ezért is köteleződött el a nyílt forrás mellett.

Mindezt azért tartjuk fontosnak kiemelni, mert ma Budapest idő szerint 2 órakon egy nagy nemzetközi video-konferencia hívásunk lesz az OSCE vezetőségi tagjaival az ENVIENTA ICO token kampány és az ENVIENTA kollaborációs portál (vagy ahogy már említettük korábban a 2-es fázis) fejlesztésével kapcsolatosan. Ezáltal is szorosabb szálak fűzik majd össze az ENVIENTA és az OSCE nyílt forrású szervezetet.