Τι νομίζει ότι παριστάνει ακριβώς ο Παυλόπουλος;

Marinos Kostantinos
epikairo blog

--

Με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν χθες στον φράχτη στην Ειδομένη, όπου το πανελλήνιο είδε την αστυνομία της FYROM να κάνει χρήση χημικών και δακρυγόνων προς τη μεριά των προσφύγων (από τις εικόνες μπορεί να συμπεράνει κανείς εύκολα ότι στα επεισόδια δεν συμμετείχαν μονάχα πρόσφυγες, αλλά και “αλληλέγγυοι”), βγήκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και δήλωσε ευθαρσώς ότι τα Σκόπια δεν έχουν θέση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η διατύπωση αυτής της θέσης σε κάνει να αναρωτιέσαι “ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο”, που έλεγε και το πολιτικό είδωλο του Παυλόπουλου, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Βάση ποιας συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέτοντας μονομερώς τη FYROM εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ;

Είναι τρομερά αμήχανο να βλέπεις μια ολόκληρη κυβέρνηση να τοποθετείται για τα έκτροπα στην Ειδομένη μέσω του…Κυρίτση και να υποκαθίσταται επί της ουσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που ουδεμία αρμοδιότητα δεν έχει να διατυπώνει γνώμη για την εξωτερική πολιτική της χώρας, παρά μόνο η υπεύθυνη κυβέρνηση μέσω του Πρωθυπουργού και εν προκειμένω του αρμόδιου Υπουργού Εξωτερικών.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο “καραμανλικός” Παυλόπουλος θεωρεί το θέμα της FYROM δικό του (επειδή ο Καραμανλής έθεσε βέτο στο Βουκουρέστι για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ) και μπορεί να βγαίνει χωρίς να ρωτάει κανέναν και να τοποθετείται, αλλά η θέση στην οποία βρίσκεται επίσης δεν του ανήκει, ούτε σε εκείνον, ούτε στον “Καραμανλισμό” που θεωρεί αυθαίρετα εγγυητή των ελληνικών συμφερόντων.

Σε συνδυασμό με την κυριακάτικη συνέντευξή του στην Real News και τη διατύπωση της θέσης ότι ο ESM πρέπει να υποκαταστήσει το ΔΝΤ, μας προκαλεί την εύλογη απορία ποιος δίνει τη γραμμή σ’ αυτή την κυβέρνηση. Δεν θα μας έκανε εντύπωση ο άμαθος και ανεύθυνος Τσίπρας να έχει εκχωρήσει καθημερινές δραστηριότητες του γκουβέρνου στον “πάλιουρα” Παυλόπουλο. Από την άλλη, δεν θα μας έκανε επίσης εντύπωση πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας να την έχουν δει ως ισάξιες κεφαλές της εκτελεστικής εξουσίας, όπου ο ένας μπορεί να συμπληρώνει τον άλλον, χωρίς να καταστρατηγούν το Σύνταγμα.

Καταληκτικά, η αλλοτινή αποστροφή Παυλόπουλου ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του στα όρια των αρμοδιοτήτων που του αναγνωρίζει το Σύνταγμα (όπου βάσει του άρθρου 50 είναι αποκλειστικές και συγκεκριμένες) δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ακόμη από τα κοινοβουλευτικά πλην ΣΥΡΙΖΑ κόμματα και κάποια στιγμή και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (που σημειωτέον δεν ψήφισε Παυλόπουλο για ΠτΔ) να τραβήξουν τα λουριά του Προέδρου, υπενθυμίζοντάς του αυστηρά το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του..

--

--

Marinos Kostantinos
epikairo blog

Trying to be reasonable and ideologist, tweeting about politics and more, devoted to @pao_bc and @fcpao