Το λάθος του ΔΝΤ ως δύναμη για να μη διαπραγματευτεί τίποτα η κυβέρνηση Σαμαρά…

Stefanos Parastatidis
epikairo blog
Published in
3 min readMar 17, 2016

Αλυσιδωτές αντιδράσεις, που αποκάλυψαν το μέγεθος των διαφωνιών μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, προκάλεσε η απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία υπάρχει η παραδοχή για λάθη στην ελληνική περίπτωση.

Η ελληνική κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την κόντρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής:

«Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία»

σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι η ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ο ίδιος δεν αρνείται ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει την χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.

Ποια ήταν ακριβώς η ομολογία αποτυχίας του ΔΝT; Δείτε επιγραμματικά κάποιες καίριες επισημάνσεις που κάνει ο Γιώργος Καρελιάς via protagon

1)Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι στο ελληνικό πρόγραμμα έγιναν λάθη, που οδήγησαν σε βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία.
2) Αν είχε γίνει εγκαίρως αναπροσαρμογή των στόχων, η ύφεση θα ήταν μικρότερη. Ετσι λέει και είναι αυτονόητο. Όμως, συνεχίζει (και εδώ είναι το “ζουμί”), αυτό θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδότηση. Αλλά ούτε το ΔΝΤ, ούτε οι χώρες της Ευρώπης ήταν ΤΟΤΕ έτοιμες να δώσουν περισσότερα από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ. Κι αυτό το λέει.
3)Το ΔΝΤ ομολογεί ότι έκανε λάθος προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για τους μη γνωρίζοντες, το ΔΝΤ δεν συμμετέχει σε πρόγραμμα διάσωσης αν το χρέος της χώρας κρίνεται μη βιώσιμο. Οπότε ανακύπτει το πολύ εύλογο ερώτημα: αφού το ήξερε αυτό το ΔΝΤ, γιατί έβαλε λεφτά στο ελληνικό πρόγραμμα; Δεύτερο ερώτημα: αφού ήξερε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, γιατί δεν απαίτησε ΤΟΤΕ να γίνει κούρεμα; Όχι μόνο δεν το απαίτησε, αλλά ούτε καν το είπε ανοιχτά. Και η απάντηση είναι πολύ απλή: οι χώρες της Ευρώπης, με προεξάρχουσες Γερμανία και Γαλλία, δεν ήθελαν τότε ούτε να ακούνε για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αν το «καλό» (όπως παρουσιάζεται σήμερα) ΔΝΤ, ήθελε να βοηθήσει την Ελλάδα -και για δικούς του, εσωτερικούς λόγους- γιατί δεν στύλωνε τα πόδια, λέγοντας στη Μέρκελ «κουρέψτε πρώτα το ελληνικό χρέος, αλλιώς εγώ δεν βάζω λεφτά»;

Epikairo Το 2010 το πρωτογενές έλλειμμα περικόπηκε από τα 24 δις περίπου στο μισό και τα 11,4 δισ. που απέμειναν χρηματοδοτήθηκαν από τον μηχανισμό στήριξης. Χωρίς αυτόν η Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένη περικόψει ολόκληρο το έλλειμμά της εντός του 2010, να περικόψει δηλαδή με τη μία 24 δις Η δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν πολύ σκληρότερη από αυτήν που -τελικά- επιχειρείται μέχρι σήμερα…Για αυτό και μόνο το λόγο, θα πρέπει να απονεμηθούν εύσημα στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου που έδωσε μάχη για να στηθεί εκ του μηδενός ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης (που δεν προβλεπόταν από τη συνθήκη της Ένωσης) και να μην προσφύγει η χώρα απευθείας στο ΔΝΤ όταν κινδύνευε με χρεοκοπία.

Αν η κυβέρνηση τότε διεκδικούσε μια πιο αργή δημοσιονομική προσαρμογή (μια περαιτέρω αύξηση του χρόνου προσαρμογής απλώς σημαίνει υψηλά ελλείμματα για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) η χώρα θα έπρεπε να δανειστεί πολύ περισσότερα από 110 δις. Ποιος θα μας τα έδινε τότε..(;) Για το αν μπορούσε να διεκδικήσει και κούρεμα το 2010, έχει απαντήσει για άλλη μια φορά εμπεριστατωμένα ο Παπακωνσταντίνου εδώ

Αυτό που πρέπει έστω την ύστατη ώρα να διεκδικήσει η παρούσα κυβέρνηση του Σαμαρά και του Στουρνάρα είναι το κούρεμα του επίσημου χρέους (OSI), ώστε να κάνει αυτή με τη σειρά της πιο ήπια τη δημοσιονομική προσαρμογή και να μειωθεί η απαίτηση επίτευξης ενός υψηλού ρυθμού δημοσιονομικού πλεονάσματος που οδηγεί συνέχεια σε νέα υφεσιακά μέτρα. Αλλά είπαμε η «δύναμη διαπραγμάτευσης» της προς το παρόν εξαντλείται στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση…

--

--