Tα ενδιαφέροντα σημεία της δίκης Παπακωνσταντίνου

Stefanos Parastatidis
epikairo blog
Published in
44 min readMar 18, 2016

Ξεκίνησε το ειδικό δικαστήριο για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και είμαι από αυτούς που παραβρέθηκαν στις 2 πρώτες συνεδριάσεις. Δεν ήξερα μέχρι πριν λίγες στιγμές αν θα πρέπει να καταγράψω και να δημοσιοποιήσω κάποια βασικά συμπεράσματα από την εξέταση των πρώτων μαρτύρων. Έχω την αίσθηση ότι οφείλω να το κάνω διότι…

κάποιος,

κάπως,

τώρα όμως και όχι κάποτε,

θα πρέπει να αναδείξει τα στοιχεία εκείνα που έχουν πραγματικό και όχι μιντιακό ενδιαφέρον.

Παραθέτω, λοιπόν, με τη σειρά τους μάρτυρες και κάνω έναν βασικό σχολιασμό:

#day1

Δημήτριος Μασίνας -πρόεδρος του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου

Ο πρώτος μάρτυρας κλήθηκε να τοποθετηθεί για τον έλεγχο και την πιθανή φοροδιαφυγή των συγγενών του Παπακωνσταντίνου. Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρέα Ροσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ και για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ. Αυτά είναι και τα στοιχεία που έλαβε με την έκθεση του ΣΔΟΕ και το κέντρο φορολόγησης καλέστηκε να επεξεργαστεί. Από την κατάθεση προκύπτουν 2 εύλογα ερωτήματα:

1) Μέχρι να παρουσιαστεί στο δικαστήριο ο κ. Μασίνας, ο φορολογικός έλεγχος των συγγενών δεν είχε ολοκληρωθεί και κοινοποιηθεί σε αυτούς παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές. Να το πούμε πιο απλά, για τη μη φορολογηθείσα ύλη στους συγγενείς Παπακωνσταντίνου δεν υπάρχει πρόστιμο, άρα ούτε ζημία του δημοσίου.

Τυπικά, αφότου ολοκληρωθεί η διαδικασία, δίδεται προθεσμία και δυνατότητα στους συγγενείς να αμφισβητήσουν και να δικαιολογήσουν τα ποσά για τα οποία κατηγορούνται.

Αυτό, από μόνο του, ως στοιχείο, είναι αρκετό για να καταρρεύσει το κατηγορηρήριο για την απόπειρα απιστίας, το οποίο, πρωτοφανώς για τα δικαστικά δεδομένα, βασίζεται σε κατ’ εκτίμηση και όχι οριστικά στοιχεία.

2) Ο κος Μασίνας αναφέρει ότι η έκθεση του ΣΔΟΕ αποτελεί θέσφατο για τον έλεγχο που αυτοί κάνουν. Σε ερώτηση του προέδρου του ειδικού δικαστηρίου επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αποκλίνει των συμπερασμάτων του ΣΔΟΕ. Τούτη η εικασία ήταν τόσο παράλογη που καθείς αναρωτιέται ποιος ο λόγος ύπαρξης του συγκεκριμένου κέντρου ελέγχου και κυρίως ποιος ο λόγος καθυστέρησης της οριστικοποίησης του προστίμου φοροδιαφυγής, εφόσον τα στοιχεία της έκθεσης του ΣΔΟΕ λαμβάνονται ως δεδομένα; Γιατί τους πήρε 1,5 χρόνο για να καταλογίσουν φόρο?!

Σε αυτή μας την απορία, απαντά ο δεύτερος μάρτυρας εκ μέρους του ΣΔΟΕ κος Μαντούβαλος, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά τον κο Μασίνα, λέγοντας ότι το ΚΕΦΟΜΕΠ δύναται να επεργαστεί και να επαναπροσδιορίσει τα στοχεία της έκθεσης του ΣΔΟΕ.

Συμπερασματικά, έχουμε μία δικάσιμη διαδικασία που βασίζεται σε πιθανή φοροδιαφυγή η οποία δεν έχει τελεσιδικήσει και μάλιστα οι ανεπίσημες πληροφορίες λένε ότι τα αναφερόμενα ποσά των συγγενών δικαιολογούνται μέχρι τελευταίου ευρώ.Παράλληλα, ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και έχει καθυστερήσει αναίτια, με επιχειρήματα τα οποία χρήζουν διερεύνησης. Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι οι μόνοι που πραγματικά ενδιαφέρονταν να προχωρήσει αυτή η διαδικασία είναι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι.

Παναγιώτης Μαντούβαλος — Στέλεχος ΣΔΟΕ, υπεύθυνος για τη λίστα Λαγκάρντ

Η κατάθεση Μαντούβαλου επικεντρώθηκε στον έλεγχο των συγγενών Παπακωνσταντίνου και σε αυτήν ξεχωρίζουν 3 σημεία:

1) Ο εξής διάλογος μεταξύ προέδρου και κου Μαντούβαλου:

ΠΡ.: ‘’Ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς τους στις Ελληνικές τους καταθέσεις;”

Μαντ.: “Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες”

2) Ο ελάχιστος χρόνος των 10 ημερών που δόθηκε στους συγγενείς του Γ.Π. να δικαιολογήσουν φορολογικές δηλώσεις μιας 15ετίας [1997–2011]. Έγινε σαφές στο δικαστήριο ότι σε αυτό το χρόνο ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία. Μάλιστα, η παράταση που ζήτησαν οι συγγενείς Γ.Π. απορρίφθηκε την ίδια ημέρα και μέχρι σήμερα δεν έγιναν αποδεκτά τα στοιχεία που κατέθεσαν εκπρόθεσμα, κάποια 1 μόλις μέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Προφανώς κάποιοι βιάζονταν ιδιαίτερα και ο συνήγορος υπεράσπισης ενημέρωσε τον κο Μαντούβαλο για 2 χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αφορούν στην Ελένη Παπακωνσταντίνου. Η μία αφορά σε αμοιβή του δικηγορικού γραφείου Στεφανάκη ύψους 650 χιλιάδων ευρώ και η δεύτερη στην υποτιθέμενη αγορά ενός ακινήτου ύψους 550 χιλιάδων ευρώ, ενώ επρόκειτο για απλή μεταβίβαση στην ιδιοκτήτρια Ελένη Παπακωνσταντίνου από Ιρλανδική off-shore εταιρία, η οποία ήταν δικής της ιδιοκτησίας από το 1996 (αν ενθυμούμαι σωστά). Επομένως, από τα 2 εκ. ευρώ για τα οποία κατηγορείται η κα Παπακωνσταντίνου δικαιολογούνται μόνο με αυτές τις 2 ενδεικτικές περιπτώσεις τα 1,2 εκ. ευρώ. Έτσι, καταλήγουμε και στο σημείο 3 …

3) Διάλογος μεταξύ προέδρου και κου Μαντούβαλου που ακολούθησε της παραπάνω συζήτησης:

ΠΡ.: “Αν καταλήξουν οι υπηρεσίες ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί κάποιο πρόστιμο, τότε τί συμβαίνει;”.

Μαντ.: «Τότε δεν συντρέχει αδίκημα για τα πρόσωπα αυτά».

Συμπερασματικά, ο Πακακωνσταντίνου ήταν αδύνατο να γνωρίζει για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή των συγγενών του, ο χρόνος που τους δόθηκε για να τεκμηριώσουν τα αναγραφέντα ποσά ήταν κραυγαλέα σύντομος και αδύνατο για οποιονδήποτε να φέρεια αποδεικτικά στοιχεία 15ετίας και το σημαντικότερο είναι ότι αν οι συγγενείς δικαιολογήσουν τα ποσά μόλις τους δοθεί η δυνατότητα (σύμφωνα με τους ίδιους, από τα συμπληρωματικά στοιχεία δεν προκύπτει φοροδιαφυγή), τότε όλο το δικαστήριο θα αποδειχθεί φιάσκο.

Χρυσή Χατζή: Διευθύντρια γραφείου Γ. Παπακωνσταντίνου

Μακροσκελής αλλά χωρίς να προσθέτει κάτι νέο αποδείχθηκε η κατάθεση της κας Χατζή. Οι ερωτήσεις περιστράφηκαν γύρω από το καθηκοντολόγιό της ως δντρια γραφείου και τις αρμοδιότητες που αυτή είχε. Η ίδια παρουσίασε ως ρουτίνα την παραλαβή του CD και την παράδοσή του το βράδυ της ίδιας μέρας στον Γ. Παπακωνσταντίνου και εξήγησε τους λόγους που δεν πρωτοκολλήθηκε η λίστα και τον ενδεδειγμένο χειρισμό, λαμβάνοντας υπόψη ότι αποτελούσε προϊόν υποκλοπής και παράλληλα ήταν εν εξελίξει προσπάθεια συμφωνίας με το Ελβετικό κράτος για το άνοιγμα καταθέσεων ελλήνων καταθετών σε ελβετικές τράπεζες.

Επίσης, πολύς χρόνος ξοδεύτηκε για την μεταφορά του αρχείου από το CD σε USB και οι δικαστές εστίασαν σε αυτό ως το σημείο νόθευσης του εγγράφου. Από αυτή τη συζήτηση προκύπτει και το έναι και μοναδικό ενδιαφέρον σημείο κατά το χρόνο κατάθεσης της μάρτυρος

♦ Επισήμανση του συνήγορου υπεράσπισης του Γ.Π, κου Βασιλακόπουλου:

Ας υποθέσουμε ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν πονηρός, έψαξε, βρήκε και αποφάσισε να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του. Ποιος ο λόγος να μεταφέρει τα υπόλοιπα αρχεία σε USB; Δεν είχε τη δυνατότητα να τα μεταφέρει σε ένα νέο CD; Δεν μπορούσε να γίνει η μεταφορά από CD σε CD;

Στο ειδικό δικαστήριο εκείνη τη στιγμή επικράτησε μία νεκρική σιγή. Ο κος συνήγορος του κατηγορουμένου είχε απόλυτο δίκιο. Η μεταφορά από CD σε CD είναι πανεύκολη, θα τη σκεφτόταν και ο πλέον αδαής και δεν θα ανέκυπτε το ζήτημα μεταφοράς σε άλλο αποθηκευτικό μέσο.

Σήμερα, ποστάρουμε την #Day2

Γιώργος Αγγελόπουλος — συνεργάτης πληροφορικής του Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο κος Αγγελόπουλος είναι το πρόσωπο που πήρε το CD από τον Παπακωνσταντίνου, το επεξεργάστηκε για 1 εβδομάδα, αφού μετέφερε το περιεχόμενο στον υπολογιστή του, βρήκε τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας που αντιστοιχούσαν σε ποσό 1 δις $ (δηλαδή το ήμισυ του συνολικού ποσού), εκτύπωσε τα ευρήματα και τα επέστρεψε μαζί με το CD στον τότε Υπουργό. Ο κος Αγγελόπουλος δεν μπορεί να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία που του δόθηκε το CD, αναφέρει ως χρονικό διάστημα το τελευταίο 3μηνο του έτους 2010 και κατόπιν πιέσως της εισαγγελέως το προσδιόρισε ως «τέλη του έτους».

Τα ενδιαφέροντα σημεία προκύπτουν από τις επισημάνσεις του συνηγόρου, με βάση το βούλευμα (σελ 33):

[…] Ο υπάλληλος της πρεσβείας παρέδωσε, ενυπογράφως, το φάκελο στη διευθύντρια (Χρυσή Χατζή) του γραφείου του κατηγορουμένου Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία τον φύλαξε μέχρι την επάνοδο του Υπουργού εκεί, κατά τις τελευταίες νυκτερινές ώρες της 29–9–2010, οπότε και τον έδωσε στον ίδιο. Η παραλαβή του φακέλου ουδέποτε πρωτοκολλήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, μόλις παρέλαβε τον κλειστό φάκελο, αποσύρθηκε στο γραφείο του, στο Υπουργείο, όπου, με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή (Η/Υ) που υπήρχε εκεί και έφερε ως όνομα χρήστη τις λέξεις «windows user», αντέγραψε το σύνολο του περιεχομένου του ψηφιακού δίσκου CD, που μόλις είχε παραλάβει, σε φορητή μονάδα αποθήκευσης USB.

Διατυπώνονται τα εξής 2 σημαντικά ερωτήματα:

1) Εφόσον ο Παπακωνσταντίνου μετέφερε τα αρχεία σε USB κατά την ημερομηνία παράληψης (29/09/2010), ποιος ο λόγος, 2 περίπου μήνες μετά, να μην δώσει το USB για επεξεργασία στον κο Αγγελόπουλο με τα 2059 ονόματα (χωρίς τα ονόματα των 3 συγγενών) αλλά να δώσει το CD με τα 2062 ονόματα; Eίναι δυνατόν ο Παπακωνσταντίνου να είχε το CD με τους συγγενείς και το USB χωρίς τους συγγενείς και να έδωσε το CD και μάλιστα προς επεξεργασία ονομάτων και ποσών σε κάποιο άλλο πρόσωπο; Θα ήτο τουλάχιστον ανόητο.

2) Αν υποθέσουμε ότι αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ανόητη πράξη, δεν θα μπορούσε να δώσει το CD για μερικά δευτερόλεπτα στον κο Αγγελόπουλο να το αντιγράψει στον υπολογιστή του και να το πάρει πίσω; Εν αντιθέσει, άφησε το CD για 1 ολόκληρη εβδομάδα στα χέρια του κου Αγγελόπουλου, χωρίς να το ψάξει ούτε μία στιγμή και του επιστράφηκε μέσω φοριαμού, όπως με κάθε ηλεκτρονικό ή μη έγγραφο.

Σοφία Ρίτσου — ειδική σύμβουλος του Γ. Παπακωνσταντίνου σε θέματα ληξιπρόθεσμων οφειλών

Η κα Ρίτσου κλήθηκε ως η πιθανή χειρίστρια υπολογιστή που, με κωδικό SOFIA, είχε πρόσβαση στο αρχείο στις 02/10/2011. Η μάρτυρας εξήγησε ότι δεν ήταν η ίδια καθότι ο κωδικός της είχε το επίθετο και αρχικά του ονόματός της και επίσης συμπλήρωσε ότι όταν ολοκλήρωσε την αρχική της κατάθεση, διασταύρωσε από δημοσιεύματα ότι ο Βενιζέλος είχε ενημέρωσει τη γραμματεία του να ελέγξει το USB που είχε στο γραφείο του. Γραμματέας του Βενιζέλου με το όνομα Σοφία είναι η κα Πλέμπα, οπότε η κα Ρίτσου ανέφερε ότι το πιθανό είναι να είναι αυτή η SOFIA που ψάχνουν. Κατόπιν υπόδειξης της εισαγγελέως, καλέστηκε ως μάρτυρας και η κα Πλέμπα.

Νίκος Αλιβιζάτος — Συνταγματολόγος

Νομικό ζήτημα για την ορθότητα να καταλογιστούν ευθύνες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ήγειρε ο Συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Καταθέτοντας ως μάρτυρας υπεράσπισης, ο πανεπιστημιακός υποστήριξε ότι λόγω της Βουλής της μιας ημέρας τον Μάιο του 2012 τα αδικήματα θα έπρεπε να παραγραφούν.

«Για το θέμα αυτό δεν έχει επιληφθεί ακόμα το δικαστήριο» επισήμανε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου, αν και νωρίτερα ο πρόεδρος είχε διακόψει τον μάρτυρα λέγοντας πως δεν απασχολεί το εν λόγω ζήτημα το δικαστήριο.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος μιλώντας για την προσωπικότητα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ως «ευφυή άνθρωπο» που πήρε πολλά ρίσκα. «Δεν μου δίνει την εντύπωση ότι έκανε τη μεγαλύτερη βλακεία με τη λίστα ώστε να ρισκάρει το μέλλον του» ανέφερε και πρόσθεσε ότι από όσο γνωρίζει δεν υπήρχε η στενή συγγενική σχέση με τις εξαδέλφες του. Συγκεκριμένα τις χαρακτήρισε «αδιάφορες». [via]

[ Σχετ. και από epikairo -> όταν το Σύνταγμα χρησιμοποιείται ως πλυντήριο ]

Η παρουσία του Αλιβιζάτου στο ειδικό δικαστήριο έδωσε πολλούς πόντους στον Παπακωνσταντίνου. Ο Αλιβιζάτος είπε χαρακτηριστικά ότι δεν γνώριζε τον κατηγορούμενο και όταν ανέκυψε το θέμα παραγραφής, πέραν της αρθρογραφίας του στην Καθημερινή, επισκέφθηκε μία ημέρα το σπίτι της μητέρας του, εξήγησε ποιος είναι και ότι θεωρεί καθήκον του να υποστηρίξει τον Παπακωνσταντίνου διότι έτσι υποστηρίζει και το σύνταγμα. Μάλιστα, σε δημόσια τοποθέτησή του παλαιότερα, με αφορμή το γεγονός, είχε πει ότι δεν μπορεί να κάνουμε το σύνταγμα φυσαρμόνικα κατά πώς μας βολεύει.

Ο Αλιβιζάτος άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται περί πολιτικής δίωξης του Παπακωνσταντίνου αλλά πέραν τούτου η παρουσία του συμβόλιζε κάτι πολύ σημαντικό: Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δικαστικοί κύκλοι γνωρίζουν ότι ο Αλιβιζάτος ουδέποτε θα έβαζε το όνομά του μπροστά για να υπερασπιστεί έναν άνθρωπο τον οποίο δεν θεωρεί αθώο.

Νικηφόρος Διαμαντούρος — Έλληνας ακαδημαϊκός και ευρωπαίος διαμεσολαβητής (2003–2013)

Η κατάθεση του κου Διαμαντούρου δεν είχε τίποτα να προσθέσει στην πλοκή των γεγονότων. Ο κος Διαμαντούρος ανέφερε ότι γνώριζε τον Παπακωνσταντίνου από παιδί και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ήθος του και γενικότερα στον χαρακτήρα του. Το μόνο που ίσως αξίζει να αναφέρουμε από αυτή την κατάθεση είναι ότι ο κος Διαμαντούρος, όντας στην Ε.Ε., ανέφερε με πόσο κολακευτικά σχόλια μιλούσαν για τον Γ. Παπακωνσταντίνου σημαντικά ευρωπαϊκά στελέχη και τον χαρακτήριζαν ως εξαίρετο πολιτικό και άνθρωπο.

Συνεχίζουμε τον σχολιασμό για τη δίκη Παπακωνσταντίνου με την #Day3

Iωάννης Καπελέρης — τέως ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ

O Kαπελέρης ήταν ο υπηρεσιακός παράγων στον οποίο εδόθησαν από τον Παπακωνσταντίνου ονόματα προς έλεγχο (ο ίδιος αναφέρει 10 τον αριθμό, ο πρώην υπουργός 20) για τη διαπίστωση (ή μη διαπίστωση) φοροδιαφυγής.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από την Kathimerini: «Δεν μου δόθηκε εντολή για έλεγχο. Για να γίνει αυτό, έπρεπε να έχω γραπτή επίσημη εντολή, να πρωτοκολληθεί για να ζητήσω από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ξεκινήσουν τους ελέγχους. Αλλωστε δεν είχα τη λίστα. Τι έλεγχο να κάνω; Χωρίς στοιχεία; Με το ονοματεπώνυμο μόνο;». Ο κ. Καπελέρης αναφέρθηκε επίσης στη σύσκεψη της 24/1 επιβεβαιώνοντας ότι σε αυτή αποφασίστηκε ο έλεγχος της λίστας, αλλά ότι εκκρεμούσε η απόφαση του υπουργού για το ποια υπηρεσία θα έκανε τον έλεγχο. «Από τότε δεν ξανασυζητήσαμε το θέμα. Εγώ μετά πήγα ως γ.γ. στο υπουργείο Οικονομικών και θεώρησα ότι τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στον διάδοχό μου στο ΣΔΟΕ τον κ. Διώτη». Και ο κ. Καπελέρης πάντως δήλωσε στο δικαστήριο ότι «πρόθεση του υπουργού ήταν να συνεχίζονται οι έλεγχοι. Το ζητούσε εναγωνίως… Στήριζε την υπηρεσία και είχαμε άψογη συνεργασία».

Tα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία είναι τα εξής:

1) Κατόπιν εντολής του ΥπΟικ δρα ο εκάστοτε Ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ;

Σαφώς όχι. Το ΣΔΟΕ είναι η υπηρεσία που διατάσει έλεγχο από οποιαδήποτε έναυσμα, είτε αυτό είναι επώνυμη καταγγελία είτε ανώνυμη πηγή. Μάλιστα, καθιερώθηκε και 4ψηφιο τηλεφωνικό νούμερο ανώνυμων καταγγελιών. Το ΣΔΟΕ και εν προκειμένω ο επικεφαλής του πήρε εντολή για έλεγχο του φορολογικού προφίλ ενός αριθμού ατόμων της λίστας Λαγκάρντ. Εφόσον διαπίστωσε αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων με τις καταθέσεις, ο κος Καπελέρης όφειλε να προχωρήσει στον έλεγχο. Η προσωπική αγωνία του υπουργού ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος διαχείρισης της λίστας, χωρίς να υπάρξει ζήτημα με τις ελβετικές αρχές.

2) Γιατί δεν έδωσε ο Παπακωνσταντίνου ολόκληρη τη λίστα προς αξιοποίηση από το ΣΔΟΕ;

Είναι κοινό μυστικό ότι το ΣΔΟΕ συνιστούσε και το ίδιο εστία διαφθοράς σε ένα βαθμό, όπως και όλες σχεδόν οι υπηρεσίες της χώρας. Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι ο Παπακωνσταντίνου ζήτησε να παρακαμφθεί η τυπική διαδικασία ελέγχου νυχτερινών καταστημάτων που περνούσε μέσω των κεντρικών του ΣΔΟΕ, διότι «έπεφταν» τηλέφωνα ενημέρωσης των ελεγχομένων και η έρευνες απέβαιναν άκαρπες. Άρα, η επεξεργασία ολόκληρης της λίστας, με ενημέρωση της αρχής, θα είχε μετά βεβαιότητας διαρρεύσει και θα έθετε σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση της ενημέρωσης τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων με τις ελβετικές αρχές. Επίσης, θα εξέθετε και τις Γαλλικές αρχές που ζήτησαν άκρα μυστικότητα διότι παρέδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση έγγραφο που συνιστούσε προϊόν υποκλοπής.

Ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι αν αποφασιζόταν ο πλήρης έλεγχος της λίστας Λαγκάρντ, δεν θα τελείωνε ούτε σε 10 χρόνια, σύμφωνα και με τις καταθέσεις των υπηρεσιακών παραγόντων. Επί παραδείγματι, παρά τη δημοσιότητα που πήρε η λίστα, μέχρι και σήμερα έχουν ελεγχθεί μόλις 30 άτομα. Αντίστοιχα, υπάρχουν πολλές λίστες, όπως αυτή του Λιχνεστάιν, του Λουξεμβούργου κτλ, των οποίων η κατοχή ήτο πριν της λίστας Λαγκάρντ και δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί!

Συμπερασματικά, αν έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις τα ελάχιστα άτομα με τα μεγαλύτερα ποσά από όλες τις λίστες, τότε δύνασαι να αποκομίσεις τα μέγιστα δυνατά έσοδα σε σχέση πάντα με το χρόνο. Δηλαδή, αν τα 10 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ αντιστοιχούσαν στο ήμισυ του συνολικού ποσού της λίστας, η πιο αποτελεσματική πρακτική θα ήτο να παραμείνεις στον έλεγχο αυτών και να προχωρήσεις στους αντίστοιχους 10 ή 20 ή 30 των υπόλοιπων λιστών που είχες στην κατοχή σου και τελούσαν εν αναμονή. Αν πράγματι θέλεις να εισπράξεις έσοδα σε σχέση με το χρόνο και τα εργαλεία που διαθέτεις (έμψυχο δυναμικό, μηχανοργάνωση, τεχνογνωσία) και όχι να αξιοποιήσεις ένα φορολογικό αρχείο για πολιτικές σκοπιμότητες.

3) Είναι ένοχος ο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα πάντα με την κρίση του μάρτυρα;

Ο Καπελέρης ανάφερε χαρακτηριστικά ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι αθώος. Και αυτό το συμπέρασμα το εξάγει και από το χαρακτήρα του αλλά κυρίως από την πολιτική του δράση στο υπουργείο.

Ηλίας Πλασκοβίτης — ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών

Αναδημοσιεύουμε από huffingtonpost: Στην κατάθεσή του τόνισε ότι όταν πήραν τη λίστα, δεν την αποκαλούσαν ακόμη λίστα Λαγκάρντ αλλά λίστα Φαλτσιάνι. Είπε ότι τον ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη συνεννόηση που είχε κάνει με τη Γαλλίδα ομόλογό του, για να φτάσει στην Ελλάδα η λίστα και να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος.

«Ο υπουργός μου είπε να έρθω σε επαφή με αρμόδιο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου οικονομικών, τον κύριο Φενέ και την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να σταλούν τα στοιχεία στην Ελλάδα. Θυμάμαι τη συνομιλία μου με τον κ Φενέ και συγκρατώ ότι επιβεβαίωσε τη συνεννόηση που είχε γίνει. Δική μου πρόταση ήταν να δοθούν τα στοιχεία στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι. Όταν κατέθεσα στην εξεταστική επιτροπή, στη Βουλή, δεν είπα δυστυχώς, ότι εστάλη και ένα φαξ από το γραφείο μου προς τον άμεσο προϊστάμενο του κ. Φενέ με το ίδιο αίτημα».

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι στη συνέχεια υπήρξε και δική του τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη μας στη Γαλλία, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη. Η αίσθηση που είχαμε ήταν ότι επρόκειτο για ηλεκτρονικό αρχείο. Λίγες μέρες μετά ενημερώθηκα από τη διευθυντήρια του γραφείου του υπουργού ότι τα στοιχεία τα είχαμε πάρει. Είπε ακόμη ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε πει ότι πρόκειται για στοιχεία Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα. «Εγώ», είπε, «τα συνέδεσα με τη λίστα Φαλτσιάνι. Μου αρκούσε το γεγονός ότι οι γαλλικές αρχές ήθελαν να εμπιστευθούν υλικό στις ελληνικές». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του υποστήριξε ότι συμφωνεί με τη λογική των αμερικανικών φορολογικών αρχών, δηλαδή ότι «όταν έχεις στοιχεία για φοροφυγάδες τα παίρνεις και τα αξιοποιείς σύμφωνα με τον νόμο»

Ο κ. Πλασκοβίτης χαρακτήρισε τη συνεργασία του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου πάρα πολύ καλή και είπε για εκείνον ότι «ήθελε να δώσει τη μάχη για τη διάσωση της χώρας. Γνώριζε το αντικείμενο. Δεν έφευγε πριν από τα μεσάνυχτα και ήταν απαιτητικός. Ήθελε να επιτύχει αποτέλεσμα κατά της φοροδιαφυγής»

Tα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία είναι τα εξής:

1) Απόσπασμα από ερώτηση της εισαγγελέως:

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Μήπως η διάθεση του τότε υπουργού για πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής φρέναρε, λόγω των αρχείων με τα ονόματα των συγγενών του;

Μάρτυρας: Δεν έχω γνώση. Εκτίμηση προθέσεων δεν μπορώ να κάνω.

Συνήγορος (κος Βασιλακόπουλος): Αν πράγματι ο Παπακωνσταντίνου είχε αφαιρέσει τα ονόματα των 3 συγγενών του, ποιος ο λόγος να μην προχωρήσει η έρευνα με τους υπόλοιπους 2059 και μάλιστα να εισπράξει και τα εύσημα αντί των σημερινών κατηγορίων;

2) Απόσπασμα από ερώτηση της εισαγγελέως:

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Γιατί δεν έδωσε ο κος Παπακωνσταντίνου το στικάκι στον Βενιζέλο; Δεν όφειλε να το δώσει στον επόμενο ΥπΟικ;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να σας απαντήσω.

Σχόλιο epikairo: O Παπακωνσταντίνου έδωσε τα αρχεία ως όφειλε στο αρμόδιο όργανο, αυτό του ΣΔΟΕ. Προφανώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής στη συγκεκριμένη περίπτωση. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι ο Παπακωνσταντίνου θα μπορούσε να ενημερώσει και τον επόμενο υπουργό γι᾽ αυτό το θέμα, αλλά λόγω των κακών σχέσεων εκείνης της εποχής, προτίμησε να κινηθεί θεσμικά μέσω του ΣΔΟΕ.

Εδώ όμως το βασικό ερώτημα είναι άλλο. Αναρωτιέται η εισαγγελέας γιατί δεν έδωσε ο Παπακωνσταντίνου το στικάκι στον κο Βενιζέλο και αναρωτιέται όλη η υπόλοιπη Ελλάδα γιατί δεν έδωσε ο Βενιζέλος το στικάκι ούτε στον επόμενο ΥπΟικ ούτε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ! Δηλαδή μέμφεται ο Παπακωνσταντίνου που παρέδωσε το στικάκι στο ΣΔΟΕ και τον παρακολουθεί σταυροπόδι από το σπίτι ο Βενιζέλος ο οποίος κράτησε το στικάκι στο προσωπικό του συρτάρι!

Αναπαράγοντας, λοιπόν, την απορία της εισαγγελέως αν «είναι αυτό κράτος δικαίου;», αναρωτιόμαστε και μεις ακριβώς το ίδιο.

3) Σχόλιο μάρτυρα κατά τη διαδικασία: Ο κος Πλασκοβίτης εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι έχει ασκηθεί εναντίον του δίωξη για ψευδορκία επειδή «λησμόνησε» όπως είπε χαρακτηριστικά να αναφέρει το φαξ προς του Γάλλους. «Ήμουν 2,5 χρόνια στο υπουργείο. Κατέβαλα πολλές προσπάθειες, έφερα και τη λίστα και να διωχθώ επειδή δεν θυμήθηκα ένα έγγραφο.

Επισήμανση συνηγόρου: Ο κος Πλασκοβίτης, το μόνο που έκανε ήταν να στείλει ένα έγγραφο στις γαλλικές αρχές στις 13/09/2010 και να ζητήσει τη λίστα. Όλη η προεργασία και η συγκατάθεση των γαλλικών αρχών ήταν προϊόν πολιτικής εργασίας του Παπακωνσταντίνου.

4) Απόσπασμα από ερώτηση της εισαγγελέως:

«Είναι αυτό κράτος δικαίου;», συνεχίζει να αναρωτιέται η εισαγγελέας, «όταν η Γαλλία στέλνει με τον πλέον επίσημο τρόπο το έγγραφο και η Ελλάδα το χρησιμοποιεί χωρίς καν να το πρωτοκολλήσει ή να ενημερώσει θεσμικά τις αρμόδιες αρχές»;

Ο συνήγορος κος Βασιλακόπουλος δίνει το έγγραφο των Γαλλικών αρχών στον μάρτυρα και τον ρωτά αν υπάρχει κάπου κάποιος αριθμός πρωτοκόλλου. Ο Καπελέρης απαντά ξαναβλέποντας το έγγραφο πως, όχι, δεν υπάρχει. Ο κος Βασιλακόπουλος συνεχίζει και ρωτά επί του περιεχομένου, αν και εφόσον υπάρχει απάντηση στην επιστολή που έστειλε το ΥπΟικ ή το έγγραφο δείχνει ως παραλήπτη την πρεσβεία. Ο Καπελέρης επιβεβαιώνει από παραλήπτη την πρεσβεία.

Άρα, οι Γαλλικές αρχές έστειλαν ένα έγγραφο χωρίς πρωτόκολλο στις ελληνικές αρχές, και όχι απαντώντας στο ΥπΟικ, δηλαδή σε αυτόν που ζήτησε το έγγραρο αλλά έχουν ως παραλήπτη την πρεσβεία. Είναι πασιφανές ότι η παράληψη-παραλαβή έγινε με τον πλέον ανεπίσημο τρόπο. Γιατί; Διότι το παρόν έγγραφο ήταν προϊόν υποκλοπής!

Αναστάσιος Μπάνος — Πάρεδρος του νομικού συμβουλίου του κράτους (νομικός σύμβουλος του ΥπΟικ)

Παραθέτουμε ρεπορτάζ από το εξαιρετικό huffingtonPost: «Ο υπουργός είχε πει ότι επρόκειτο να συναντήσει την ελβετίδα ομόλογό του για τη σύναψη σχετικής διακρατικής συμφωνίας. Ρώτησε αν θα μπορούσε να πάρει αυτά τα στοιχεία από την τράπεζα με διοικητική συνδρομή. Έτσι έγινε γνωστό ότι δεν υπήρχε η συναίνεση της τράπεζας. Δεν υπήρχε ακόμη νύξη για Φαλτσιάνι. Προσωπικά, είπα ότι δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος μόνο με αυτά τα στοιχεία. Με ρώτησε πώς θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος και απάντησα είτε μέσω ΣΔΟΕ είτε μέσω ειδικών κλιμακίων. Η σύσκεψη δεν διήρκεσε πάνω από 15–20 λεπτά».

Στη συνέχεια ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, όταν μετά από καιρό ρώτησε τον υπουργό τι εκανε με αυτά τα στοιχεια, του απάντησε :

«Τα έχω στείλει στον Διώτη».

«Για έλεγχο;» ρώτησε ο πρόεδρος.

«Ναι, για έλεγχο, τι άλλο;» είπε ο μάρτυς.

Ο κ. Μπάνος έπλεξε το εγκώμιο του κ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτηρίζοντας τον «έναν από πιο έντιμους άνθρωπος που έχω γνωρίσει, με τη μεγαλύτερη αυταπάρνηση και την καλύτερη συνείδηση του δημοσίου συμφέροντος. Καταρχήν δεν είχε ατομικό πολιτικό γραφείο. Δεύτερον, από τη μέρα που ήλθε στο υπουργείο δούλευε 18 ώρες την ημέρα, μέλημά του ήταν πώς θα κρατήσει τη χώρα όρθια. Ήταν απολύτως μόνος του σε σχέση με το κόμμα του και τα άλλα κόμματα της Βουλής…».

[…] «Δεν ξέρω τι είπε ο υπουργός στον κ. Καπελέρη. Δεν ξέρω αν υπήρξε εντολή. Ο κ. Καπελέρης μπορούσε και έπρεπε να προχωρήσει μόνος του. Μπορεί να ακούσει κάποιος του ΣΔΟΕ μπροστά του στο λεωφορείο μια συζήτηση για φοροδιαφυγή…».

Εισαγγελέας:Είχε ο κ. Καπελέρης το υλικό για να κάνει έλεγχο, xωρίς να έχει τη λίστα στα χέρια του;»

Mπάνος:«Ακόμη και αν του έδινε εντολή μη ελέγχου, δεν ήταν υποχρεωμένος να υπακούσει ο κ. Καπελέρης» .

Eισαγγελέας:«Χωρίς την πηγή θα μπορούσε να γίνει ο έλεγχος; Έτσι, να πει κανείς είδα ένα όνειρο και κάντε έλεγχο; Αρκεί ένα σκέτο χαρτί; Χωρίς κάποιο έναυσμα; Εσείς το θεωρείτε κράτος δικαίου αυτό;» η εισαγγελέας ρωτούσε και ξαναρωτούσε με ένταση.

«Πολύ βαριές ερωτήσεις» σχολίασε ο πρόεδρος.

O κ. Μπάνος συνέχισε:«Η καθυστέρηση (ως προς τη διενέργεια ελέγχου) αυτούς τους τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες, όταν μάλιστα τα στοιχεία αυτά έχουν την παθολογία που έχουν, δεν νομίζω ότι έβλαψε το δημόσιο συμφέρον» .

«Είναι ή δεν είναι νόμιμη η χρήση του κλοπιμαίου αυτού;» ρώτησε με τη σειρά του τον μάρτυρα ο συνήγορος κ. Βασιλακόπουλος. «Δεν είναι νόμιμη» απάντησε ο μάρτυς.

Και ο συνήγορος τόνισε ότι, στερείται λογικής το επιχείρημα όλων όσοι θέλουν τον πρώην υπουργό να «φρενάρει» για τους συγγενείς του και μετά να μη δίνει εντολή και για τους υπόλοιπους 2.059 καταθέτες της λίστας.

Tα ερωτήματα που προκύπτουν από τη διαδικασία είναι τα εξής:

1) Επισήμανση της εισαγγελέως:

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Μα κύριε Μάρτυς, ο κατηγορούμενος δεν είναι εδώ για τις προθέσεις του να αξιοποιήσει τη λίστα αλλά επειδή χάθηκε το πρωτότυπο CD.

Μάρτυρας: Μάλιστα.

Συνήγορος (κος Βασιλακόπουλος): Αν η περαιτέρω αξιοποίηση των στοιχείων προχωρούσε και δεν είχε μπει το στικάκι στο συρτάρι του επόμενου υπουργού, σήμερα, θα μιλούσαμε για το πρωτότυπο CD; Προφανώς όχι. Ο λόγος που μιλάμε σήμερα για το πρωτότυπο CD, είναι επειδή αντί να αξιοποιηθεί από τους επόμενους ΥπΟικ, καταχωνιάστηκε σε ένα συρτάρι.

2) Σχόλιο epikairo: Αυτό που κρατώ από την κατάθεση του κου Μπάνου, είναι ότι ο κος Παπακωνσταντίνου ήταν εξαιρετικά μόνος στη δράση του για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Μάλιστα, ο κος Μπάνος θυμίζει όλο το νομικό πλαίσιο του Μαρτίου του 2011 με την ίδρυση του θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα, το οποίο όχι μόνο καταψηφίστηκε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά χρειάστηκε 2 υπουργικά συμβούλια για να περάσει από το ίδιο του το κόμμα.

Συμπέρασμα; Ελάχιστοι ήθελαν την πάταξη της φοροδιαφυγής διότι ακουμπούσε ένα σύστημα που ο καθένας συμμετείχε με τον δικό του τρόπο. Οι εχθροί που απόκτησε ο Παπακωνσταντίνου ήταν περισσότεροι από όσους μπορείτε να φανταστείτε. Κάποιοι εξ αυτών θα ήθελαν πολύ να τον τιμωρήσουν για το «θράσος» του.

#Day4

Στυλιανός Στασινόπουλος — πρώην ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ

Ο κος Στασινόπουλος είναι αυτός που αντικατέστησε τον κο Διώτη στο ΣΔΟΕ τον Αύγουστο του 2012.

Ένα ενδιαφέρον σημείο που προκύπτει από την κατάθεσή του είναι ότι ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ οφείλει να προχωρήσει σε έλεγχο εφόσον έχει στοιχεία, χωρίς κάποια επιπρόσθετη υπουργική εντολή. Έτσι, αποδομείται απ´ όλους τους επικεφαλής ΣΔΟΕ αυτό που επικαλέστηκε ο Καπελέρης, πως δεν προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα των ονομάτων επειδή δεν πήρε εντολή από τον κο Παπακωνσταντίνου. Είναι πλέον ξεκάθαρο στο δικαστικό σώμα ότι αυτό εντάσσεται στα καθήκοντα του ΓΓ του ΣΔΟΕ.

Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι ο κος Διώτης δεν παρέδωσε τη λίστα Λαγκάρντ στον κο Στασινόπουλο και μάλιστα δεν συναντήθηκαν καν διότι ο κος Διώτης επικαλείτο οικογενειακούς λόγους.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο [enikos]: Επικαλούμενος την πραγματογνωμοσύνη που διενήργησε η αστυνομία, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Τάκης Βασιλακόπουλος είπε ότι την ημέρα που παρελήφθη το στικάκι από το ΣΔΟΕ στις 2–10–2012, φέρεται να ανοίχτηκαν αρκετά αρχεία από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του ειδικού γραμματέα. Όμως ο κ. Στασινόπουλος ήταν κατηγορηματικός, αρνούμενος ότι ανοίχτηκε το στικάκι στον υπολογιστή του καθώς εκείνος το παρέδωσε αμέσως για τις δικές του ενέργειες στον τότε οικονομικό εισαγγελέα Γρήγορη Πεπονή. Πρόσθεσε δε, πως τις ώρες που φέρεται να έχουν ανοίξει τα αρχεία εκείνος υποστήριξε ότι δεν ήταν στο γραφείο του αλλά καθοδόν προς τον Άρειο Πάγο σε προγραμματισμένο ραντεβού με τον επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων Νίκο Παντελή.

O ακριβής διάλογος [via news247]

Συνήγορος: Από την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ότι ανοίχτηκαν από τον υπολογιστή του γραφείου σας πέντε αρχεία, την ημέρα που το παραλάβατε από το Παρίσι.

Μάρτυρας: Στις 12:45, που αναφέρετε, ήμουν στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη. Δεν ανοίχθηκε κανένα αρχείο.

Συνήγορος: Ή η Αστυνομία λέει ότι θέλει και τα φαντάζεται αυτά ή κάτι άλλο συμβαίνει… Το επισημαίνω αυτό γιατί με αυτό το στικ γίνονται όλα τα μυστήρια.

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. Εγώ την ώρα εκείνη δεν βρισκόμουν στο γραφείο μου.

Συνήγορος: Αν εσείς είστε στο γραφείο του εισαγγελέα, τότε ποιός διάβασε τα αρχεία από τον υπολογιστή σας κιόλας. Μηπως χάσατε τον έλεγχο του υπολογιστή ή του στικ;

Μάρτυρας: Επαναλαμβάνω ότι ουδέποτε ανοίχτηκε το στικ.

Εισαγγελέας: Αυτά τα αρχεία υποτίθεται ότι τα έχετε δει πριν τα παραδώσετε. Δεν είναι προς ψόγο αν το ανοίξετε, αφού έπρεπε να το ελέγξετε.

Μάρτυρας: Όχι δεν συνέβη ποτέ αυτό.

Σύνεδρος: Μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάποιος από τους συνεργάτες σας έχει το αρχείο σας ή υπάρχει δεύτερο στικ που έχει μεταφερθεί η λίστα. Εσεις δεν δίνετε καμία εξήγηση…;

Συνήγορος: Αυτό που το διάβασε, πήγε στοχευμένα στον κ. Μιωνή και στην πεθερά του κ. Κεφαλογιάννη…

Μάρτυρας: Όταν πήγα στον κ. εισαγγελέα και μέχρι να γυρίσω ήταν κλειδωμένο στο γραφείο μου. Είμαι απόλυτα κατηγορηματικός.

Συμπερασματικά, ο κος Στασινόπουλος παρέλαβε το usb [11:00pm] και σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της αστυνομίας ανοίχθηκαν 5 στοχευμένα αρχεία μεταξύ 12:20 και 13:10 της ίδιας μέρας από τον υπολογιστή του Γ.Γ. του ΣΔΟΕ, δηλαδή του κου Στασινόπουλου. Ο ίδιος επικαλείται ότι έδωσε το usb στον κο Πεπόνη [οικονομικό εισαγγελέα] στις 12:45 και είναι κατηγορηματικός ότι δεν πείραξε το usb αλλά το κλείδωσε στο συρτάρι του μέχρι την παράδοση στον κο Πεπόνη. Εντούτοις, η πραγματογνωμοσύνη είναι σαφής και επισημαίνεται ως ακριβής ώρα η παράδοση στον κο Πεπόνη η 14:45 (επιδείχθηκε με υπολογιστή στο σώμα). Ο μάρτυρας λέει ψέματα ή ενδεχομένως, σε μία συνωμοσιολογική εκδοχή, κάποιος παραβίασε το συρτάρι, άνοιξε τον δικό του υπολογιστή και επεξεργάστηκε αρχεία.

Οι αντιφάσεις των μαρτύρων που ήρθαν σε επαφή με τη λίστα Λαγκάρντ διαδέχονται η μία την άλλη. Ο μόνος που παραμένει στην αρχική του κατάθεση αταλάντευτα και χωρίς καμία αντίφαση είναι ο κατηγορούμενος!

Ιωάννης Διώτης — Πρώην Γ.Γ. του ΣΔΟΕ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμέναμε την κατάθεση του κου Διώτη, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε το usb από τον Παπακωνσταντίνου, αναφέρει ότι το κατέστρεψε μόλις έκανε αντίγραφο (δηλαδή χάθηκε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που μπορούσε να αιτιολογήσει νόθευση εγγράφου από τον κατηγορούμενο), επί ημερών του η λίστα Λαγκάρντ κυκλοφόρησε παντού, μοιράστηκε σε περιοδικά και εφημερίδες, και τελικά παρέδωσε ένα usb στον Βενιζέλο, ο οποίος το κλείδωσε στο συρτάρι του και έμεινε εκεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Δυστυχώς, ο κος Διώτης, επικαλούμενος δικαστήριο για την ίδια υπόθεση αναφορικά με τα μη πολιτικά πρόσωπα, δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα που αφορούσε στην επίμαχη περίοδο.

#Day5

Λουκας Τσούκαλης — πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ και καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Η κατάθεση του κου Τσούκαλη δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο προς δημοσίευση (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ) πλην της αναφοράς στο ήθος του Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και και το προσωπικό συμπέρασμα ότι δεν ενδιαφερόταν για την καριέρα του αλλά να μην πέσει η χώρα στο γκρεμό. Υπάρχει όμως ένας ενδιαφέρων διάλογος που προκύπτει κατά την κατάθεση:

Ένας εκ των αναπληρωτών δικαστών ρωτά τον μάρτυρα αν του φαίνεται λογικό να μεταφέρει τα στοιχεία από CD σε USB και παράλληλα κάνει αναφορά στο γεγονός ότι θεωρεί αδιανόητη την υπερασπιστική σκέψη του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι αν ήταν αυτός ο δράστης, θα μπορούσε να διαγράψει περισσότερα ονόματα ούτως ώστε να μην στοχοποιηθεί.

Σε κείνο το σημείο παίρνει το λόγο ο πρόεδρος και αναφέρει ως «σατανική σκέψη» την ιδέα ότι ο Παπακωνσταντίνου μπορεί να διέγραψε μόνο τα 3 ονόματα, ούτως ώστε να τα χρησιμοποιήσει ως άλλοθι, δηλαδή ότι θα ήτο αδύνατο να το κάνει τόσο στοχευμένα.

Σε αυτές τις σκέψεις, προσέθεσε και τη δική του ο συνήγορος του Γ.Π. κος Κουρελέας ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι αν τη νόθευση δεν την είχε κάνει ο Παπακωνσταντίνου αλλά κάποιος που θα ήθελε ως ένοχο τον Παπακωνσταντίνου, τότε είναι προφανές ότι θα είχε αφαιρέσει μόνο τα συγκεκριμένα 3 ονόματα για να τον στοχοποιήσει. «Ας έχουμε και αυτή τη σκέψη στη φαρέτρα μας», είπε χαρακτηριστικά και επικράτησε σιγή λίγων δευτερολέπτων.

Σοφία Μπέλμπα — ιδιαιτέρα γραμματέας του Βενιζέλου

via tovima: Τη σκυτάλη του μάρτυρα έλαβε εν συνεχεία η κυρία Σοφία Μπέλμπα, ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Βενιζέλου από το 2005. Η κυρία Μπέλμπα ανέφερε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος δεν είχε στην κατοχή του το επίμαχο usb ούτε δευτερόλεπτο.

Ξεκαθάρισε ότι βρέθηκε στα χέρια της όταν τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Ι. Διώτης παρέδωσε το στικάκι στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Η κυρία Μπέλμπα το αποθήκευσε στο γραφείο της.

Ο κ. Βενιζέλος το αναζήτησε ξανά στις 1.10.2012 και ενώ δεν ήταν πια υπουργός, είχε μετακομίσει στα γραφεία του ΠαΣοΚ. «Κράτησέ το και θα σου πω» είπε εκείνη την ημέρα ο κ. Βενιζέλος στη γραμματέα του, για να το αναζητήσει την αμέσως επόμενη. Στις 2.10.2012 της το ξαναζήτησε, το έβαλε μπροστά της σε έναν φάκελο και το απέστειλε στον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η κυρία Μπέλμπα επιβεβαίωσε ότι εκείνη άνοιξε δύο φορές το αρχείο, για να ελέγξει αν το usb που είχε ανασύρει και παρέδιδε στον κ. Βενιζέλο ήταν το σωστό. Στη δικογραφία αναφέρεται άλλωστε ότι κάποιος χρήστης με το κωδικό όνομα «Σοφία» άνοιξε το usb.

«Ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται υπολογιστή» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέλμπα.

«Γιατί πήρατε το usb στο “σπίτι” σας, στο ΠαΣοΚ;» ρώτησε η εισαγγελέας τη μάρτυρα.

«Δεν ήξερα τι είχε το usb, το πήρα μαζί με όλα τα προσωπικά αρχεία» απάντησε εκείνη. «Το αναζήτησα ανάμεσα σε άλλα, μου έμοιαζε ότι ήταν σχετικό με αυτό που έψαχνα» είπε μετά την πίεση των συνηγόρων υπεράσπισης.

«Δεν θυμάμαι τι είχε προηγηθεί της αναζήτησης του usb από τον κ. Βενιζέλο. Είχε γίνει ντόρος δημοσιογραφικός εκείνες τις ημέρες…» πρόσθεσε.

Σχόλιο epikairo: Ένα ενδιαφέρον σημείο κατά την κατάθεση της μάρτυρος είναι ότι αναφέρει πως δεν γνώριζε ούτε ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του USB παρά μόνο της ζητήθηκε η φύλαξή του. Εντούτοις, όταν της τηλεφωνεί ο Βενιζέλος και της ζητά το USB που της έδωσε χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, αυτή ανοίγει ένα κουτί στο οποίο είχε φυλαγμένα διάφορα USB και άλλα πράγματα και βρίσκει το συγκεκριμένο, ανοίγοντας μόνο μία καρτέλα.

Η ίδια αναφέρει ως κριτήριο αναζήτησης ότι «έμοιαζε ότι ήταν σχετικό με αυτό που έψαχνε». Μόνο που το όνομα που άνοιξε, είχε μηδενικό λογαριασμό (δηλ δεν αναγραφόταν ποσό) ενώ η γλώσσα στην καρτέλα ήταν Γαλλικά. Επί της ουσίας, η καρτέλα δεν έμοιαζε να είναι τραπεζική καρτέλα παρά είχε στοιχεία γραμμένα στη γαλλική.

H εισαγγελέας σχεδόν αναφώνησε πώς είναι δυνατόν να μεταφέρεται ένα έγγραφο του κράτους από το ΥπΟικ στα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα να μην έχει παραδοθεί θεσμικά στον επόμενο ΥπΟικ ή ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ. Η απάντηση της μάρτυρος ήταν πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο του usb, το οποίο βέβαια αναγνώρισε μονομιάς, με το άνοιγμα μίας και μόνο καρτέλας.

Φωκίων Γεωργακόπουλος — πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του κράτους

via tovima: «Δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε ποτέ με τον κ. Παπακωνσταντίνου» τόνισε ο μάρτυς, που εισέφερε στο δικαστήριο τη γνώση του ως προς το τι πρωτοκολλείται στο Δημόσιο και τι όχι. «Δεν γνωρίζω να πρωτοκολλείται κάτι εκτός από έγγραφα» σημείωσε ο ίδιος.

«Αν το θεμέλιο μιας διοικητικής πράξης είναι παράνομο, τότε η νομιμότητα της πράξης κλονίζεται. Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ελέγχου, ακόμη και ένας ψίθυρος· δεν μπορεί όμως να αποτελέσει βάση διοικητικής πράξης» πρόσθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος.

«Το πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση για τα συνοδευτικά εγγράφου που να πρωτοκολλείται» επεσήμανε.

Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι ένας τέτοιος χειρισμός, όπως αυτός που προϋποθέτει η λίστα Λαγκάρντ, απαιτεί «απόλυτη διακριτικότητα, μυστικότητα, κατάλληλες υπηρεσίες… Απαιτείται δηλαδή ένας νομοθετικός και διοικητικός μηχανισμός που θα επιτρέπει όλες αυτές τις ενέργειες».

«Αν απευθυνόταν ο υπουργός στο ΝΣΚ για τον χειρισμό της υπόθεσης;» ρώτησε η εισαγγελέας. «Θα του έλεγε, από νομικής πλευράς, να μη χρησιμοποιηθεί» σημείωσε ο μάρτυς, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «το παράνομο της λίστας εμποδίζει» και η λίστα μόνον ως βάση περαιτέρω ελέγχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

«Δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να πρωτοκολληθεί η λίστα» εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος εξηγώντας ότι «κάποιος υπουργός μπορεί να έχει μια ανεπίσημη, φιλική συνεργασία, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προϊόν αμφιβόλου νομιμότητας».

Σχόλιο του epikairo: Yπάρχουν κάποια σημεία-διαπιστώσεις που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κάνουν την κατάθεση του μάρτυρος ιδιαίτερα χρήσιμη:

1) Ηλεκτρονικό έγγραφο δεν πρωτοκολλείται. Η μόνη περίπτωση είναι να πρωτοκολληθεί το συνοδευτικό έντυπο έγγραφο, αν και εφόσον αυτό υπάρχει. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία αναγνωρίζονται ως έγγραφα μόνο σε ποινική περίπτωση.

2) Ένα έγγραφο για να θεωρηθεί επίσημο, απαιτούνται 3 στοιχεία:

α) Αριθμός Πρωτοκόλλου

β) Ημερομηνία

γ) Σφραγίδα

Τούτο αυτόματα συνεπάγεται πως το έγγραφο της Γαλλίας δεν ήταν επίσημο έγγραφο. Εδώ, θα ήθελα να σχολιάσω πως η εισαγγελέας την πρώτη μέρα της δίκης σχεδόν φώναζε για την επισημότητα που κινήθηκαν οι γαλλικές αρχές και τον απαράδεκτο και πρόχειρο τρόπο διαχείρισης από τη δική μας πλευρά, αναφερόμενη στον θεσμικό τρόπο λειτουργίας των 2 κρατών. Δυστυχώς γι᾽ αυτήν, η διάψευση ήρθε με τον πλέον τεκμηριωμένο τρόπο από τον έγκριτο νομικό κο Γεωργακόπουλο. Το έγγραφο μεταφέρθηκε και παραλήφθηκε με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή ανεπίσημα, διότι συνιστούσε προϊόν υποκλοπής. [ο ακριβής διάλογος εδώ]

3) Για την διαχείριση ενός τέτοιου εγγράφου, χρειάζεται ένας νομοθετικός και διοικητικός μηχανισμός που να δύναται να υποστηρίξει την αξιοποίησή του. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο μάρτυς, ο οποίος είχε περάσει και μία δεκαετία από το ΥπΟικ, τέτοιος μηχανισμός στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη. Όταν δε, η εισαγγελέας τον ρώτησε αν θεωρεί την Ελλάδα ως μία άχρηστη χώρα, αυτός ρώτησε ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας ενώ έχουν περάσει ήδη 5 χρόνια. Σε αυτό το σημείο σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου κος Πάσσος, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν εισέπραξε ούτε 1 ευρώ.

4) Όταν ο συνήγορος του Γ.Π. κος Βασιλακόπουλος πήρε το λόγο, έκανε μία εύστοχη επισήμανση. Η κατάθεση εστιάστηκε γύρω από την πρωτοκόλληση η μη του CD. Ο ίδιος αναρωτήθηκε ποιος ο λόγος πρωτοκόλλησης ενός εγγράφου; Και σημείωσε ότι αυτός είναι να βρεθεί το πρόσωπο ή η υπηρεσία που παρέλαβε το CD. Αρνήθηκε ποτέ ο Παπακωνσταντίνου ότι παρέλαβε το CD; Η απάντηση είναι όχι. Άρα, η συζήτηση περί πρωτοκόλλησης του CD είναι συν τις άλλοις και άνευ σημασίας.

* Kαι η εύστοχη επισήμανση της ημέρας:

Συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Βασιλακόπουλος: Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνον για ένα λόγο έπρεπε να δικαστεί στο υπουργοδικείο. Γιατί έλαβε γνώση ενός υλικού που είχε ληφθεί παράνομα. Πως είναι δυνατόν να λέμε για τη λίστα, ότι είναι παράνομο υλικό αλλά παρόλα ταύτα να λέμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Δηλαδή τί λέμε σε αυτή την αίθουσα ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι ολίγον έγκυος…

#Day6 #Day7

Απόστολος Δελτσίδης — Διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών της Αστυνομίας

Συμπτύσσουμε τις 2 ημέρες που αφορούν στην κατάθεση του πραγματογνώμονα της αστυνομίας κου Δελτσίδη, παραθέτοντας ένα ρεπορτάζ της Καθημερινής από την 1η μέρα, τις ερωτήσεις συνηγόρων από τη 2η μέρα και ένα σχόλιο-σύνοψη από το epikairo:

1) via kathimerini: Αναφερόμενος στον χρήστη με τον κωδικό «ΣΟΦΙΑ», δηλαδή στην ιδιαιτέρα τού τότε αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοφία Μπέλμπα, ο μάρτυρας επεσήμανε ότι εκεί εντοπίστηκε ένα «κρυφό» αρχείο, το οποίο φαίνεται να έχει τροποποιηθεί και παραμένει άγνωστο αν περιείχε κάτι ή ήταν κενό. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της εισαγγελέως, που ζήτησε να κατασχεθεί ο υπολογιστής προκειμένου να διενεργηθεί συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη. Οταν ο μάρτυρας της εξήγησε ότι «έχει περάσει πολύς καιρός από τότε και σίγουρα τα ευρήματα θα είναι πολύ λιγότερα από το αν είχε γίνει τότε η κατάσχεση», αφού επέρριψε ευθύνες στον οικονομικό εισαγγελέα και την προανακριτική επιτροπή της Βουλής που, όπως είπε, «δεν το έκαναν εγκαίρως», ζήτησε την κατάσχεση του υπολογιστή του χρήστη windowsuser στο ΥΠ.ΟΙΚ. «Ξέρουμε ποιος είναι αυτός ο υπολογιστής;» διερωτήθη ο πρόεδρος της έδρας, Νικόλαος Πάσσος. «Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να κατασχέσουμε όλους τους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών», ήταν η άμεση απάντηση της εισαγγελέως.

Τελικώς, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της για «κατάσχεση όλων των υπολογιστών γενικώς» –όπως είπε ο πρόεδρος. Επίσης, απέρριψε αίτημα της υπεράσπισης για κλήτευση του δημοσιογράφου Kώστα Βαξεβάνη, ο οποίος δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ στο περιοδικό Hot Doc, καθώς και αίτημα που είχε τεθεί προ ημερών για κλήτευση του υπουργού και πρώην προέδρου της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Παναγιώτη Νικολούδη. Αντίθετα, το δικαστήριο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης αλλά και της εισαγγελέως για δημόσια προβολή της λίστας Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του αρεοπαγίτη Δημήτρη Κράνη, ο κ. Δελτσίδης παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει αν η διαγραφή έγινε πριν ή μετά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το στικάκι ήταν στα χέρια του κ. Παπακωνσταντίνου. «Αν μπορούσαμε να το πούμε, θα το είχαμε καταγράψει», είπε σημειώνοντας ότι «δεν προκύπτει πότε έγιναν οι διαγραφές». Ο κ. Δελτσίδης ανέλυσε στο δικαστήριο την τεχνική διαδικασία βάσει της οποίας έγινε η πραγματογνωμοσύνη, καθώς και τα ευρήματά της, ενώ επιβεβαίωσε ότι στο cd περιέχονταν τρία περισσότερα αρχεία απ’ ό,τι στο στικάκι. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ένας ψηφιακός δίσκος μπορεί να αλλοιωθεί ανάλογα με το είδος του, ωστόσο η διαδικασία αυτή αφήνει ίχνη. «Υπάρχουν πολλές επιλογές για να το κάνει κάποιος. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα αφήσεις κάποια δεδομένα που θα φανερώνουν ότι δεν είναι το πρωτότυπο, εκτός και αν είσαι άριστος χρήστης».

2) Σημαντικά στοιχεία κατάθεσης Δελτσίδη

-Ερώτηση Βασιλακόπουλου (συνήγορος Γ.Π.): Αν ο Παπακωνσταντίνου κατασκεύασε ένα USB απευθείας από CD, μπορεί να βεβαιωθεί ότι το USB που συνεδέθη στις 6/7/2011 είναι το USB που φέρεται να κατασκεύασε ο Παπακωνσταντίνου;
-Δελτσίδης: Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο

-Ερώτηση Βασιλακόπουλου: Το P1 USB (το υλικό αντικείμενο που βρέθηκε) που διαπιστώνεται ότι τροφοδοτήθηκε με αρχεία στις 8/7/2011, ποιο είναι το στοιχείο που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτό το USB κατασκευάστηκε στις 8/7/2011;
-Δελτσίδης: Ως ημερομηνία δημιουργίας αρχείου (file created) αυτό είναι το μόνο στοιχείο αναγνώρισης του αρχείου, το οποίο όμως μπορεί να αλλάξει από κάποιο ΑΡΙΣΤΟ γνώστη

-Ερώτηση Βασιλακόπουλου: Αναφορικά με το USB Βαξεβάνη, το οποίο περιέχει έναν φάκελο με το όνομα «Litsa», ο οποίος φέρεται να κατασκευάστηκε στις 18/10/2012, πώς είναι δυνατόν να περιλαμβάνει αρχεία με ημερομηνίες 4 και 5/8/2010;
-Δελτσίδης: Ο μάρτυς αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχει αλλαγή ημερομηνίας, επίσης από άριστο χρήστη. Παρεμφερή απάντηση δίνει ο μάρτυς και στην ερώτηση του συνηγόρου αν μπορώ να κάνω να φαίνεται ότι τα αρχεία άνοιξαν σε προγενέστερο χρόνο, παρ’ όλα αυτά ο χρήστης πρέπει να είναι άριστος

Ως προς το αν μπορώ να σβήσω εντελώς από έναν υλικό φορέα USB την διαγραφή αρχείων, ο μάρτυς είπε ότι μπορεί να γίνει με πρόγραμμα που υπάρχει στο διαδίκτυο.

Ο μάρτυς κατέθεσε επίσης ότι η καταστροφή του USB από τον Διώτη μπορεί να δείξει ότι αυτός που το κατέστρεψε ήθελε να κρύψει οπωσδήποτε κάτι. Επίσης ο μάρτυς είπε ότι αν υπήρχε το φερόμενο ως καταστραφέν USB του Διώτη, η έρευνα θα προχωρούσε περισσότερο.

-Υπάρχει και τρίτο USB, με ημερομηνία πρώτης σύνδεσης 15/7/2011 και ημερομηνία τελικής σύνδεσης 16/1/2012, το οποίο όμως δεν εξετάστηκε ποτέ

-Τέλος ο μάρτυς είπε ότι στο ενδεχόμενο που θέλω να ανοίξω ένα εγκατασταθέν πρόγραμμα, αυτό που θα μου βγάλει είναι «administrator» και όχι «Windows User», συμφωνώντας με την παρέμβαση της εισαγγελέως ότι το όνομα «Windows User» ήταν αντικείμενο ορισμού από τον χρήστη.

3) epikairo: H κατάθεση του πραγματογνώμονα της ελληνικής αστυνομίας είναι ίσως η πλέον καταλυτική για την πορεία της δίκης. Το πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι δεν μπορεί να προκύψει από το USB που έχει στην κατοχή της η αστυνομία ποιος είναι αυτός που αφαίρεσε τα ονόματα.

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος απαντά σε ερώτηση δικαστή ότι πριν από τις 08/07/2011 (ημέρα δημιουργίας του usb από τον Διώτη) δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του.

Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδομεί εν συνόλω την κατηγορία για νόθευση εγγράφου και -προσέξτε- κατ᾽ επέκταση και την κατηγορία για απιστία.

Τούτο, βέβαια, μας κάνει να αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο διεξάγεται η δίκη, όταν αδυνατούν να στοιχειοθετήσουν το παραμικρό πλην του γεγονότος ότι οι διαγραφέντες είχαν συγγενική σχέση με τον Παπακωνσταντίνου, κάτι που προφανώς δεν συνιστά αδίκημα σε μία δημοκρατία.

Ένα δεύτερο σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το σχόλιο του κου Δελτσίδη για το γεγονός ότι ο κος Διώτης κατέστρεψε το USB που του έδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ο Δελτσίδης τονίζει χαρακτηριστικά ότι «η καταστροφή του USB από τον Διώτη μπορεί να δείξει ότι αυτός που το κατέστρεψε ήθελε να κρύψει οπωσδήποτε κάτι». Μάλιστα, αν υπήρχε στην κατοχή της αστυνομίας το επίμαχο USB, τότε, θα είχαμε λύσει όλο το πέπλο του μυστηρίου. Έτσι, επισημοποιείται ο ύποπτος ρόλος του κου Διώτη στην πορεία της λίστας Λαγκάρντ.

Ένα τρίτο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι την 1η Οκτωβρίου 2012 βρέθηκε ένα «κρυφό» αρχείο και ένα διαγεγραμμένο αρχείο. Ο κ. Δελτσίδης επισήμανε ότι ένας απλός χρήστης δεν μπορεί εύκολα να φτιάξει ένα «κρυφό» αρχείο. Εκείνη την ημερομηνία, το USB ανοίχτηκε από τον χρήστη «Σοφία» που δεν είναι άλλος από την γραμματέα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, Σοφία Μπέλμπα, η οποία στην κατάθεσή της αναφέρει ότι άνοιξε μόνο ένα αρχείο για να διαπιστώσει ότι επρόκειτο περί λίστας και κατόπιν έβγαλε το USB από τον υπολογιστή. Η πραγματογνωμοσύνη την διαψεύδει!

#Day8

Η 8η μέρα της δίκης Παπακωνσταντίνου κύλησε με την προβολή της λίστας Λαγκάρντ σε γιγαντοοθόνη και την κατάθεση της γραμματέως του Διώτη. Το ρεπορτάζ μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Το πρώτο μέρος του ποστ αφορά στην προβολή της λίστας Λαγκάρντ:

Για ποιο λόγο έγινε η προβολή της λίστας Λαγκάρντ σε υπολογιστή με γιγαντοοθόνη; Διότι κατά την προανακριτική αφέθηκε να εννοηθεί ότι έγιναν αναζητήσεις με τα ονόματα ‘’Papandreou’’, ‘’Papakonstantinou’’, ‘’Kozani’’.

Ισχύει κάτι τέτοιο; Όχι. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη της αστυνομίας, δεν μπορούν να ανευρεθούν λέξεις-κλειδιά που μπαίνουν στη μηχανή αναζήτησης. Οι προαναφερόμενες λέξεις κλειδιά είναι προϊόν σκέψης των μελών της προανακριτικής.

Όμως, ας υποθέσουμε ότι ο Παπακωνσταντίνου έκανε αυτή την αναζήτηση μόλις παρέλαβε το CD, δηλαδή στις 30/09/2010, όταν και ανοίχτηκαν 24 αρχεία. Κατά την προβολή, σκοπός της οποίας ήταν να κατανοήσει το δικαστικό σώμα ότι δεν υπήρχε στοχευμένη έρευνα, βάζοντας το όνομα ‘’Papandreou’’ στη λίστα Λαγκάρντ, προκύπτουν 13 αρχεία με αυτό το όνομα. Εκείνη την ημερομηνία ανοίχθηκαν 3 από αυτά. Άρα, δεν είναι λογικό να έκανε ο Παπακωνσταντίνου αναζήτηση με αυτό το όνομα, διότι αν γινόταν κάτι τέτοιο, είναι προφανές ότι θα άνοιγαν και τα 13.

Αντίστοιχα, βάζοντας στην αναζήτηση το όνομα ‘’Papaconstantin’’, προκύπτουν 2 αρχεία και αποδεικνύεται από την πραγματογνωμοσύνη ότι ανοίχτηκε το ένα εκ των δύο εκείνο το βράδυ.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τη λέξη ‘’Kozani’’. Στην αναζήτηση αυτής της λέξης βγαίνουν 5 αρχεία, από τα οποία δεν ανοίχτηκε κανένα.

Συμπέρασμα: Με αυτό τον παραστατικό τρόπο, οι συνήγοροι του Παπακωνσταντίνου τεκμηρίωσαν ότι ο Παπακωνσταντίνου δεν έκανε στοχευμένη αναζήτηση και άλλη μία θεωρία που επλανάτο στον αέρα αποδείχθηκε ότι ήταν θεωρία συνωμοσίας.

Στο δεύτερο μέρος του ποστ, θα επικεντρωθούμε σε ένα σκοτεινό σημείο που αφορά σε δημοσίευμα και ανέδειξαν οι συνήγοροι του Γ.Π. μέσω της ανάγνωσης των πρακτικών:

Η πρώτη φορά που ανακινείται δημοσιογραφικά το θέμα της λίστας Λαγκάρντ είναι στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Γ Δημητρομανωλάκης (εδώ να υπενθυμίσουμε τη γνωστή κόντρα του ιδιοκτήτη του Πρώτου Θέματος, Θέμου Αναστασιάδη με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση των 5,5 εκ. ευρώ που μετέφερε ο Θ.Α. σε βαλίτσες στην Ελβετία).

Στις 30/09/2012 υπάρχει ένα δεύτερο συνεχόμενο δημοσίευμα από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι αναφέρει το εξής:

Θυμίζουμε ότι η διαπίστωση ότι λείπουν 3 ονόματα από το USB της λίστας Λαγκάρντ και αυτά είναι των συγγενών του Παπακωνσταντίνου, προκύπτει στις 28/12/2012, μετά τη σύγκριση με το 2ο γαλλικό CD που ήρθε στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Αν ο Παπακωνσταντίνου είχε διαγράψει τα 3 ονόματα και είχε δώσει στον Διώτη τα 2059 ονόματα, από πού προκύπτει το δημοσίευμα; Εν προκειμένω, είναι αδύνατον κάποιος να γνώριζε μία τέτοια πληροφορία.

#day 10

Τώρα που κάθισε η σκόνη των πρώτων ημερών από την «απολογία» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα καταγραφή όσων είπε, για να αποδοθεί κι η πραγματικότητα όσων έγιναν στο θέμα της περίφημης λίστας Λαγκάρντ ή Φαλτσιανί…

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου την Πέμπτη στάθηκε όρθιος απέναντι στους φυσικούς δικαστές του και μίλησε για όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, τόσο σε σχέση με τη λίστα, όσο και σε σχέση με όσα ακολούθησαν κι «έντυσαν» με μύθους και δοξασίες αυτή την υπόθεση.

«Είμαι απολύτως αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Είναι στημένη ιστορία, δεν έχω διαγράψει τίποτα. Εξ αρχής με ήθελαν ένοχο. Δεν θα διανοούμην ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν έκανα τίποτα τέτοιο» είναι η φράση με την οποία ξεκίνησε και περικλείει όλο το νόημα της θέσης του στην υπόθεση. Κι όπως συμπλήρωσε “το μόνο παρήγορο είναι ότι η υπόθεση έφυγε από τη Βουλή και ήρθε σε εσάς, κύριοι δικαστές», με την ελπίδα όλων μας πάντα να κριθεί για τα πραγματικά γεγονότα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που έκρυβε η προανακριτική επιτροπή που μόνο την αλήθεια δεν έψαξε, παρα μόνο δόξα και υποθήκη κυβερνητικών θέσεων για τα μέλη της.

Σε μια πεντάωρη διαδικασία μίλησε για όλα, κι απάντησε στον Πρόεδρο, την Εισαγγελέα, τα υπόλοιπα μέλη του δικαστηρίου.

Δ​εν θα πούμε εμείς αν ήταν πειστικός ή όχι, αλλά οι δικαστικοί και οι δημοσιογραφικοί κύκλοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης αναρωτιούνται πλέον πώς είναι δυνατόν να έχει φτάσει μία τέτοια υπόθεση χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο σε ειδικό δικαστήριο. Είναι πλέον προφανές σε όλους ότι πρόκειται περί μιας στημένης υπόθεσης.

Συνοπτικά

​ο Γ. Παπακωνσταντίνου κινήθηκε στα εξής:​​

​Ε​ξήγησε πώς έφτασε η λίστα στην Αθήνα, την οποία ο ίδιος είχε ζητήσει από τη Γαλλία​ και την Κριστίν Λαγκάρντ, που όμως δεν του είπε αμέσως ναι​.
Όταν έφτασε στα χέρια του, άνοιξε τυχαία δύο αρχεία και δεν έκανε καμία αναζήτηση, είτε για Παπανδρέου, είτε για Παπακωνσταντίνου, είτε για Κοζάνη. Ζήτησε από συνεργάτη του να του δώσει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες, τους οποίους έδωσε για έλεγχο στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη.

Συγκάλεσε σύσκεψεις και ρώτησε αρμόδιους θεσμικούς παράγοντες πώς μπορεί να αξιοποιηθεί (Νικολούδης, Δ. Σπινέλλης). Όλοι του ειπαν ότι επειδή τα στοιχεία είναι παράνομα αποκτηθέντα, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Αποφάσισε ότι μπορεί να τα αξιοποιήσει ως βάση ελέγχου, και άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο (οικονομικός έλεγχος, αλλαγή του βάρους της απόδειξης, κλιμάκια ελέγχου, ενίσχυση ΣΔΟΕ κλπ).

Όταν ανέλαβε ο Διώτης Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ,​ ​, του έδωσε την πλήρη λίστα. Λίγες μέρες αργότερα, αποχώρησε απο το Υπουργείο με τον ανασχηματισμό.

​ Άκουσε ξανά γι αυτή την υπόθεση το φθινόπωρο του 2012.​

Το Δεκέμβριο του 2012, αποκαλύφθηκε ότι στη λίστα ήταν και τρεις συγγενείς του, κάτι το οποίο δεν γνώριζε, και μάλιστα ότι τα ονόματά τους, είχαν διαγραφεί από το usb που είχε βρεθεί στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα, αφού είχε περάσει νωρίτερα από τα γραφεία του Στ. Στασινόπουλου, του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου. Στον κ. Βενιζέλο το είχε δώσει ο Γ. Διώτης, αφού πρώτα είχε αντιγράψει το περιεχόμενό του από το usb που του είχε δώσει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, το οποίο όμως usb (του κ. Παπακωνσταντίνου) είχε διαγράψει ο κ. Διώτης.

Επισήμανση: Ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγορείται ότι διέγραψε τρία ονομάτα από ένα usb που δεν είναι το δικό του, το αρχικό, αλλά κατεσκεύασε ο κ. Διώτης, αφού κατέστρεψε το αρχικό που του έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου!

Όμως ας δούμε μερικούς αντιπροσωπευτικούς διαλόγους από όσα έγιναν την Πέμπτη στον Άρειο Πάγο.

Η τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου

http://www.iefimerida.gr/news/195914/papakonstantinoy-eimai-athoos-komma-moy-me-ehei-petaxei-sta-skylia#ixzz3UMZMjz2y

Στο τέλος της άνοιξης του 2010, κατά πάσα πιθανότητα τον Μάιο με επισκέφτηκε στο γραφείο μου ο κ. Μπίκας. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, στο έλεος των κερδοσκόπων, έχει υπογραφεί το μνημόνιο και η ΕΥΠ προσπαθεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να συλλέξει πληροφορίες. Όλη αυτή τη περίοδο ο κ. Μπίκας μου φέρνει γραπτά ή προφορικά πληροφορίες. Μου αναφέρει ότι σε συζήτηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του, αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν στην κατοχή της γαλλικής κυβέρνησης στοιχεία που έχουν κλαπεί από ελβετική τράπεζα, και ρωτά τον συνάδελφό του εάν η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να μας συνδράμει. Του απαντά, ότι ο μόνος πρόσφορος τρόπος είναι να έρθουν σε επαφή τα δύο υπουργεία Οικονομικών. Στο περιθώριο ενός Γιουρογκρουπ της μεταφέρω την συνομιλία του κ. Μπίκα με τον ομόλογό του. Και τη ρωτώ εάν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία. Στο επόμενο Γιουρογκρουπ, μου λέει ναι. Αλλά ότι τα στοιχεία αυτά είναι παράνομα, κλεμμένα, δέν μπορείτε να πείτε ότι τα έχετε πάρει από εμάς.

Η λίστα Φαλτσιανί

Καλώ τον κ. Πλασκοβίτη και του ζητώ να έρθει σε επαφή με τον Γάλλο για να πάρουμε τα στοιχεία. Οταν ο κ. Μπίκας με επισκέφτηκε, ήταν η πρώτη φορά που μιλήσαμε για τη λίστα Φαλτσιανί. Νωρίτερα, ο ΓΓ κ. Γεωργακόπουλος μου είχε πει ότι κάποιος τον είχε πλησιάσει και του έλεγε να αγοράσουν τα στοιχεία με λίστα φοροφυγάδων….

Σεπτέμβριος 2010. Ο Πλασκοβίτης έκανε τη συνεννόηση και θα έρθουν μέσω πρεσβείας. Είπα στον πρέσβυ κ. Χαλαστάνη ότι θα του δοθούν κάποια απόρρητα στοιχεία και του είπα να έρθουν το γραφείο μου με τον καλύτερο τρόπο. Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 29 Σεπτεμβρίου η διευθύντρια του γραφείου μου μού είπε ότι έχει έρθει ένας φάκελλος από τη Γαλλία. Την επόμενη ημέρα θα έφευγα για Βρυξέλλες. Εκείνο το βράδυ παρακάλεσα τη σύζυγό μου να έρθει να με βρει για να φάμε μαζί. Και επέστρεψα στο υπουργείο. Βλέπω το φάκελλο. Μεσα ένα cd και ένα σημείωμα που γράφεται από έναν αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν αναφέρει τίποτε συγκεκριμένο η επιστολή. Παρά μόνο: Τα στοιχεία που μας ζητήσατε.

Το βάζω στον υπολογιστή και βλέπω χιλιάδες αρχεία Excel. Ανοίγω στην τύχη, επιμένω στην τύχη μερικά. Δεν ξέρω τι να το κάνω. Φεύγω για το Γιουρογκρουπ. Μετά στην Ουάσιγκτον.

Παράνομα στοιχεία

Ξέρω ότι έχω στα χέρια μου κάποια παράνομα στοιχεία. Είναι κρίσιμο να κρατηθούν απόρρητα, μυστικά. Δεν θέλω με τίποτε να δημιουργήσω πρόβλημα στη σχέση μας με τη Γαλλία, η οποία μας στηρίζει παραδοσιακά στο Γιούρογκρουπ. Δεν θέλω να την προδώσω. Το δεύτερο είναι ότι μας απασχολεί το θέμα της φοροδιαφυγής και κυρίως το θέμα της φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό. Αυτό είναι μείζον για την κυβέρνηση. Συσκέψεις επί συσκέψεων. Είχαμε αποφασίσει να συνάψουμε μία σύμβαση με την Ελβετία, ώστε οι Ελληνες που έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, να πληρώσουν κάποιο φόρο.

Για την Ελβετία το θέμα του τραπεζικού απορρήτου είναι ζήτημα εθνικής υπόστασης. Οποιαδήποτε παραδοχή από την Ελλάδα ότι έχει στα χέρια της κλεμμένα στοιχεία θα τίναζε την σύμβαση στον αέρα.

* Το ΣΔΟΕ δεν θα μπορούσε να κάνει έρευνα σε τέτοιου είδους καταθέτες. Εχει πολλά γνωστά κρούσματα διαφθοράς. Σε δύο ημέρες θα έβλεπα σε τίτλο στις εφημερίδες: Να η λίστα

Είχα λοιπόν ενδοιασμούς. Αποφασίζω να δώσω ένα δείγμα σε έναν άνθρωπο, που αυτός θα ήταν ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Πριν του το δώσω, όμως, έπρεπε να ήξερα τι είχα πάνω μου.

Ζητώ από τον συνεργάτη μου να μου πει 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις αλλά και το ύψους του ποσού. Του δίνω το σι ντι. Και επανέρχεται μετά από λίγες ημέρες, και μου δίνει έναν φάκελλο. Μετά του λέω, ότι έκανες δεν θέλω να το κρατήσεις.

Τι είπα στον Καπελέρη

Μετά καλώ τον κ. Καπελέρη. Και του λέω, Γιάννη έχουμε λάβει από το εξωτερικό κάποια στοιχεία.

Βλέπω μία γυναίκα, πχ με 500.000.000. Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι, πληρώνουν φόρους;

Κάνε μία πρώτη έρευνα, του λέω.

Επανέρχεται μετά από περίπου μια εβδομάδα. Μου έφερε και κάποιες εκτυπώσεις. Από μία πρώτη ματιά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτά τα ποσά. Σe παρακαλώ συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις, αλλά με διακριτικότητα και προσοχή.

Είμαστε στον Νοέμβριο του 2010. Δεν έχω ακόμη λύσει τον προβληματισμό μου για το πως θα χειριστώ αυτό το θέμα. Είναι περίπου 2 δις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο έλεγχος θα προχωρήσει. Και προσπαθώ να δω τα επόμενα βήματα. Τον Ιανουάριο, θα συναντιόμασταν στο Νταβός με τους Ελβετούς ομολόγους για το θέμα. Ενόψει αυτής της συνάντησης, συγκαλώ τη σύσκεψη της 24ης Ιανουαρίου με θέμα: Καταθέσεις στο εξωτερικό.

Ο κ. Καπελέρης γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει λίστα εκείνη την εποχή, δεν ξέρει μόνο για τα 20 ονόματα. Εκείνη την περίοδο έχει κάνει και διαρροή στον Τύπο για τη λίστα.

Στο περιθώριο άλλης σύσκεψης είχα εκφράσει τον προβληματισμό μου και στον κ. Νικολούδη.

Στη σύσκεψη πέφτει η ιδέα της σύστασης κλιμακίων ειδικού ελέγχου. Επιφυλάσσομαι. Ομως συνεχίζω να πιστεύω ότι ο κ. Καπελέρης συνεχίζει τον έλεγχό του.

Του έχω δώσει 20 ονόματα με περίπου 1 δις δολάρια. Εχω τη συνείδηση μου καθαρή όμως ότι κάτι γίνεται.

Παράλληλα, όμως φέρνουμε στη βουλή νομοθετήματα σε βάρος της φοροδιαφυγής. Αντιστροφή της απόδειξης, οικονομικό εισαγγελέα, αλλαγές στο ΣΔΟΕ.

Ερχεται ο Διώτης

Κάθε μήνα τα φορολογικά έσοδα του κράτους πρέπει να είναι 4 δις. Η εισπραξιμότητα από τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ είναι μόλις 0,1%. Ως υπουργός Οικονομικών με ενδιαφέρει πολύ να λειτουργούν οι εφορίες και να υπάρχουν έσοδα. Τότε αποφασίζω να κάνω μία αλλαγή. Βάζω στη θέση του Γεωργακόπουλου τον κ. Καπελέρη. Η θέση του επικεφαλής ΣΔΟΕ μένει κενή για δύο μήνες. Ενας συνάδελφος μου προτείνει τον κ. Διώτη. Σε συνδυασμό με τον οικονομικό εισαγγελέα, μπορούν να λειτουργήσουν και να σπρώξουν κάποια πράγματα, σκέφτομαι. Αναλαμβάνει τον Μάιο. Τον ενημερώνω τότε ότι έχω δώσει κάποια ονόματα στον κ. Καπελέρη. Και μεταξύ 9 και 17 Ιουνίου του στέλνω αυτά τα στοιχεία σε στικάκι.

Πως έγινε το στικάκι; Ζητώ ένα αντίγραφο του cd από την γραμματέα μου και το κρατώ στο γραφείο.

Είχα κουράσει ως υπουργός…

Είναι πολύ εύκολο να κατηγορεί κάποιος κάποιον. Οτι δεν έκανες αυτό δεν έκανες εκείνο. Είναι σαφές ότι η χώρα πηγαίνει στην άβυσσο. Οτι θα χρειαστούμε και ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης… Περνάω πλέον όλο τον καιρό μου μέσα στο αεροπλάνο. Εχω ένα πολύ δύσκολο εξωτερικό μέτωπο αλλά και εσωτερικό. Δεν μπορώ να πείσω τους βουλευτές του κόμματός μου ότι πρέπει να περάσω και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Περνάω όλη μου την μέρα στη βουλή να πείσω τους βουλευτές να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο. Τότε γίνεται σαφές ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει ανασχηματισμό. Ο υπουργός Οικονομικών είχε κουράσει. Η επιλογή του ήταν να βάλει στη θέση μου τον κ Βενιζέλο. Μέσα σε τρεις ώρες τα μαζέψαμε και φύγαμε.

Έδωσα το usb στον αρμόδιο. Δηλαδή στον κ. Διώτη. Λένε γιατί δεν το έδωσες στο Βενιζέλο; Ο αρμόδιος ήταν ο κ. Διώτης.

Στο υπουργείο παραμένουν οι στενοί μου συνεργάτες, κ.κ Ζανιάς, Πλασκοβίτης κλπ. Ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανέναν. Σπάνιο αυτό….

Ο Βενιζέλος και η λίστα

Τρεις εβδομάδες μετά, καλώ στο σπίτι μου τους συνεργάτες μου, στις 6 Ιουλίου. Μέχρι τότε δεν έχω καμία επικοινωνία με τον κ. Διώτη, μόνο του έστειλα την πρόσκληση. Και μετά στις 7 του μηνός του στέλνω το e-mail. Ρωτώντας πήρες το στικάκι που σου έστειλα;

Αυτή είναι και η τελευταία μου επαφή με τη λίστα ΛΑΓΚΑΡΝΤ. Δεν λαμβάνω ποτέ οποιοδήποτε τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο για να με ρωτήσει τι έγινε με τη λίστα.

Θεωρούσα εύλογο ότι θα με πάρει. Προσπαθούσα να είμαι διακριτικός με τον νέο υπουργό Οικονομικών ο οποίος δεν θέλει και πολλοί να ανακατεύονται στα ποδάρια του. Γίνονται εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος μου ζητά να μην είμαι υποψήφιος, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται, εγώ δεν εκλέγομαι και πάω σπίτι μου…..

Τον Σεπτέμβριο, οι εφημερίδες γράφουν: Ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα

Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο Διώτης. Μου λέει: Γίνεται θόρυβος.

Τί την έκανες; Την έδωσα στο κ. Βενιζέλο

Μου τηλεφωνεί ο κ. Βενιζέλος και μάλιστα αντιλαμβάνομαι ότι με έχει και σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες. Του λέω τι έγινε με την Λαγκάρντ και του μεταφέρω ότι την έχω δώσει στον Διώτη. Οκ του λέω.

Συστήνεται εξεταστική επιτροπή…. διαβάζω περίεργα δημοσιεύματα: είναι αυτή η λίστα η κάποιος την έχει πειράξει;

Πάω στην εξεταστική: Δέχομαι καταιγισμό ερωτήσεων… Ο υπουργός που θα μπορούσε να πάρει εκατομμύρια αλλά έκοβε μισθούς.

Ερχεται πάλι η λίστα

Είπα: Φέρτε τη λίστα. Ζητήστε από τη Γαλλία τη λίστα. Η λίστα έρχεται. Καταφθάνει στις 21 Δεκεμβρίου. Εγώ φεύγω για την Ολλανδία και στις 27 Δεκεμβρίου δέχομαι τηλέφωνα: Λένε ότι λείπουν από τη λίστα τα ονόματα των συγγενών μου.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχα καμία απολύτως συζήτηση ή επαφή μετους συγγενείς μου για ο,τιδήποτε έχει να κάνει με καταθέσεις στην Ελβετία, ή οτιδήποτε. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Το πρώτο που σκέφτομαι: Ποιος μου έχει στήσει αυτήν την ιστορία.

Παίρνω τηλέφωνο την Ελένη Παπακωνσταντίνου και της λέω τι είναι αυτά Ελένη; Δεν έχω ιδέα, μου απαντά.

Διαβάζω εφημερίδες από το εξωτερικό. Ηταν οι χειρότερες ημέρες της ζωής μου.

Μέσα στα Χριστούγεννα ανοίγει η βουλή για να γίνει πρόταση για προανακριτική για μένα. Πρωτοφανές στα χρονικά.

Μια στημένη ιστορία

Αυτό που βολεύει ήταν να πάει μία ολόκληρη ιστορία επάνω μου…. Από τότε δικάζομαι κάθε μέρα. Και έχω καταδικαστεί από την πρώτη ημέρα. Ποιο τεκμήριο αθωότητας. Από την πρώτη ημέρα της προανακριτικής το κόμμα μου με έχει πετάξει στα σκυλιά…. και ο πρόεδρος του, που σε άλλη περίπτωση υπερασπιζόταν σκαστές περιπτώσεις διαφθοράς στη βουλή.

Οι καταθέσεις των συνεργατών μου να ξευτιλίζονται. Άνθρωποι που έχουν προσφέρει τόσα πολλά.

Άθλιος ο έλεγχος του ΣΔΟΕ… Γίνεται μία διαδικασία, στην οποία οι συγγενείς μου διασύρονται απολύτως. Θεωρούνται δεδομένα φοροφυγάδες.

Η βασική κατηγορία της νόθευσης περνάει με οριακή πλειοψηφία.

Δεν έχω κάνει καμία απολύτως νόθευση είναι μια ιστορία στημένη.

Είχαν βρει τον ένοχο. Δεν θα διανοήθηκα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο. Λειτούργησα όπως όριζε το καθήκον μου.

— -

http://www.iefimerida.gr/news/195947/eidiko-dikastirio-oi-kaytoi-dialogoi-papakonstantinoy-eisaggeleos-kai-oi-apodokimasies#ixzz3UMZ7hDxz

Εισαγγελέας (Ξένη Δημητρίου): Γιατί χαρακτηρίσατε το έγγραφο της Γαλλίας που συνόδευε τη λίστα ως «φερετζέ»;

Παπακωνσταντίνου: Μας το έδωσαν χωρίς να καλυπτόμαστε νομικά για χρήση της λίστας για φορολογικούς λόγους. Μόνο διακριτική μεταχείριση μπορούσαμε να κάνουμε.

Εισαγγελέας: Ανοίξατε, λέτε μόνο τρία αρχεία, ενώ έχουν ανοίξει 24 τί έγινε;

Παπακωνσταντίνου: Δεν ξέρω ποιος μπορεί να τα άνοιξε. Αλλωστε οι ημερομηνίες των αρχείων αυτό προκύπτει από τις πραγματογνωμοσύνες δεν είναι πραγματικές είναι φερόμενες. Αν ισχύει αυτό που σκέφτομαι ότι κάποιοι μου έστησαν αυτή την ιστορία μπορεί να είναι η απάντηση σε σάς για το ποιοι άνοιξαν τα αρχεία.Εξάλλου η πραγματογνωμοσύνη έδειξε ότι δεν έγινε πλήρης αναζήτηση σε ονόματα κλειδιά όπως ισχυσρίζεται το πόρισμα της Βουλής.

Ο πρώην υπουργός στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο ότι το στικάκι που έδωσε αυτός στον Ιωάννη Διώτη δεν βρέθηκε ποτέ. Το στικάκι που είναι στη δικογραφία είναι άλλο, τόνισε ο πρώην υπουργός συμπεραίνοντας ότι «με αυτά τα δεδομένα μπορούσαν να γίνουν πολλά με τις επεμβάσεις σε αυτή τη λίστα…».

Εισαγγελέας. Γιατί δώσατε στη γραμματέα σας; Μπορούσε να μπει μια καθαρίστρια και να τα πουλήσει;

Παπακωνσταντίνου: Αν επρόκειτο για καθαρίστρια θα μπορούσε και από το δικό μου να φύγει. Και εκεί έμπαινε καθαρίστρια.

Εισαγγελέας: Δηλαδή από το ΣΔΟΕ δεν θα διέρρεε και ήταν ασφαλής η λίστα στη γραμματέα σας;

Παπακωνσταντίνου: Βεβαίως γιατί από το ΣΔΟΕ είχαν διαρρεύσει συγκεκριμένα έγγραφα (αναφέρεται σε ένα προς ένα). Αρα ήταν πιο ασφαλής στο γραφείο της γραμματέως μου.

Εισαγγελέας: Τι άλλαξε στο ΣΔΟΕ και δώσατε τη λίστα μετά στο Διώτη;

Παπακωνσταντίνου: Αλλαξε το ότι είχαν γίνει σημαντικά βήματα, όπως ο θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα,αλλά και μηχανισμοί ελέγχου, ενώ ο κ. Διώτης ήταν πρώην εισαγγελέας,ενέπνεε εμπιστοσύνη και ήταν δεν ήταν από τις υπηρεσίες του ΣΔΟΕ.

Πρόεδρος: Δεν έχουμε εδώ κατηγορούμενο το ΣΔΟΕ έχουμε ξεφύγει από το θέμα…

Εισαγγελέας: Πως δώσατε το στικάκι σε άνθρωπο της ασφαλείας σας να το πάει στον Διώτη. Δεν φοβηθήκατε μήπως το πάρει, το πουλήσει, το χάσει; Τέτοια εμπιστοσύνη;

Παπακωνσταντίνου: Στον άνθρωπο αυτό εμπιστευόμουν κάθε ημέρα τη ζωή μου δεν θα εμπιστευόμουν το στικάκι;

Εισαγγελέας: Αλλο η ζωή, άλλο ένα στικάκι

(αποδοκιμασίες από τους πολίτες που παρακολουθούν τη δίκη, οι οποίοι θεώρησαν ότι η Εισαγγελέας έβαλε ένα στικάκι πάνω από την ανθρώπινη ζωή).

http://www.efsyn.gr/arthro/provokatsia-sdoe-epiheirimation-enantion-to

«Στερνή μου γνώση…»

Πρόεδρος (Ν. Πάσσος): Και ο κ. Βενιζέλος το είχε πολύ καιρό στα χέρια του. Μπορεί να το πείραξε;

Παπακωνσταντίνου: Δεν ξέρω, κ. πρόεδρε.

Πρόεδρος: Θυμάστε πόσα αρχεία είχε;

Παπακωνσταντίνου: Δεν θυμάμαι πόσα αρχεία ήταν τότε στο cd. Εγώ άνοιξα ενδεικτικά δυο-τρία αρχεία. Δεν είναι λογικό να αρχίσω να ψάχνω στοχευμένα. Τα στοιχεία που μου ήρθαν, αυτά και έδωσα στον κ. Διώτη. Δεν ξέρω πόσα ήταν. Μπορεί να ήταν 2.062. Δεν θυμάμαι σε ποιον το έδωσα στο γραφείο μου προς φύλαξη. Δεν είχα μια γραμματέα, είχα επτά.

Εισαγγελέας (Ξένη Δημητρίου): Γιατί δεν βάλατε πρωτόκολλο σε αυτό που παραλάβατε;

Παπακωνσταντίνου: Είναι απλό. Εγώ δεν μπορώ να αποδεχτώ επισήμως ως εκπρόσωπός του ότι πήρα παράνομα στοιχεία, ούτε η Γαλλία ότι μου έστειλε παράνομα στοιχεία. Αρα η επιστολή που στείλαμε και μας έστειλαν ήταν ουσιαστικά -συγγνώμη για την έκφραση- φερετζές, δηλαδή προσχηματική. Δεν μπορούσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε για είσπραξη φόρων. Ως βάση διασταύρωσης στοιχείων και μόνο.

Ερωτώμενος για το τι πιστεύει ότι έγινε με τη διαγραφή των στοιχείων των τριών συγγενών του από τη λίστα, υποστήριξε:

«Εχω περάσει πολλά βράδια με αυτό το ερώτημα. Το πρώτο ερώτημα είναι αν γίνεται να έχει γίνει η διαγραφή. Από τη στιγμή που φεύγει από τα χέρια μου μέχρι που φτάνει στα εγκληματολογικά της αστυνομίας, θα μπορούσε να έχει πειραχτεί, έχουν γίνει πολλά περίεργα και επί Διώτη και αργότερα. Εγώ δεν λέω ότι έχει κάνει αλλοίωση ο κ. Διώτης. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σειρά από ευρήματα που δείχνουν ότι εκείνη την περίοδο υπάρχει χρήση που δεν περιορίζεται στον κ. Διώτη αλλά διευρύνεται και στο περιβάλλον γύρω του».

Πρόεδρος: Κατηγορείτε μια ολόκληρη υπηρεσία, το ΣΔΟΕ, που ήταν υπό την εποπτεία σας. Θυμίζει πολιτικό θρίλερ.

Δικαστής: Γιατί δεν έστειλες στον Διώτη το πρωτότυπο cd, αλλά στείλατε το usb;

Παπακωνσταντίνου: Στερνή μου γνώση…

http://www.iefimerida.gr/news/195947/eidiko-dikastirio-oi-kaytoi-dialogoi-papakonstantinoy-eisaggeleos-kai-oi-apodokimasies#ixzz3UHAfCwK

http://www.euro2day.gr/news/economy/article-news/1312749/papakonstantinoy-to-pasok-me-petaxe-sta-skylia.html

ΕΙΣ: Ναι αλλα ο κ.Καπελέρης επαθε ζημιά, έπαθε κατάθλιψη

ΠΑΠΑΚ: Ναι ενώ εγώ δυομιση χρόνια δεν έπαθα τίποτα…

ΕΙΣ: Εσείς, φέρτε το πρωτότυπο και τελειωσαμε.

ΠΑΠΑΚ: Αν είχαμε το πρωτότυπο τι θα κερδίζαμε;

ΕΙΣ: Θα βλέπαμε πόσα ειναι τα αρχεία

ΠΑΠΑΚ: Μα εγώ δεν αμφισβητώ οτι ήταν 2.062

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/dikh-papakwnstantinoy-toys-xalasa-th-soupa-enoxo-to-sdoe-kai-epixeirhmatikoi-kukloi.3354237.html

Πρόεδρος: Τί νομίζετε ότι έχει γίνει με τη διαγραφή των ονομάτων;

Κατηγορούμενος: Από τη στιγμή που δεν είναι στα χέρια μου μέχρι και τη στιγμή που αναλαμβάνει η αστυνομία, θα μπορούσε να είχε πειραχτεί. Και φαίνεται από τις εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης πως έχουν γίνει διάφορα ανοίγματα και επί Διώτη και στη συνέχεια.

Πρόεδρος: Από ποιόν και γιατί να είχε γίνει παρέμβαση;

Κατηγορούμενος: Δεν ισχυρίζομαι ότι την αλλοίωση την έχει κάνει ο Ιω. Διώτης. Στις πραγματογνωμοσύνες φαίνεται μια χρήση που αποκλείεται να περιορίζεται από τον κ. Διώτη. Ένα εύλογο συμπέρασμα ότι το πήραν και άλλοι στα χέρια τους.

Πρόεδρος: Ακόμα και στελέχη του ΣΔΟΕ δηλαδή; Με ποια λογική και γιατί να το κάνει αυτό; Ποιος θα είχε λόγο;

Κατηγορούμενος: Έχω πάρει αποφάσεις που έχουν ενοχλήσει, μέχρι δημιουργήσει προβλήματα σε πάρα πολύ κόσμο. Χάλασα μια σούπα στο ΣΔΟΕ γιατί γινόντουσαν και γίνονται πράγματα παράνομα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έγινε διαγραφή χωρίς τη συνεργασία ανθρώπων από μέσα αλλά και στήριξη κάποιων με επιχειρηματικό συμφέρον. Σας λέω ότι υπήρχε και κάποιος εκδότης που με είχε στα κάγκελα εκείνη την περίοδο για μια υπόθεσή του. Κανένας δεν τα έψαξε και εγώ δεν μπορώ να πω ποιος το έκανε..

Πρ: Μήπως μπορούμε να οδηγηθούμε κάπου; κατηγορείτεε μια ολόκληρη υπηρεσία που ήταν υπό την ηγεσία σας. Θυμίζει ένα πολιτικό θρίλερ…

Κατ: Γνωρίζω ότι εγώ δεν το έχω κάνει αυτό. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Ολοι γνωρίζουμε ότι εκείνη την εποχή έστειλα επιορκους υπαλλήλους στην εισαγγελέα, και υπήρχαν συγκεκριμένοι άνθρωποι που με πολέμησαν και την κυβέρνηση.

Πρ: Μιλάτε για έναν πολύ ευρύ κύκλο ανθρώπων… Υπάρχει μια εύλογη απορία. Ας πούμε ότι το κάνατε, λογικά θα απαλείφατε 23 όχι τρία…

Κατ: Εγώ ξέρω ότι δεν το έχω κάνει. Πρέπει να αποφασίσει κανείς αν με θεωρεί πολύ έξυπνο ή πολύ ηλίθιο για να κάνω κάτι τέτοιο. Ουδείς εκείνη την εποχή θα αμφισβητούσε ό,τι του έδινα. Υπάρχουν κενά λογικής. Όσο και αν είναι η πρώτη αντίδραση κάποιου, αυτό το έκανε, υπάρχουν συμπτώσεις και στοιχεία στην πραγματογνωμοσύνης πιο ενδιαφέροντα και πειστικά.

• Αυταπόδεικτη η συνέχιση της έρευνας

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε:

- για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρης, στον οποίο ο πρώην υπουργός έδωσε ονόματα, προκειμένου να ελεγχθούν: “Έπρεπε να συνεχίσει τον έλεγχο των ονομάτων. Είχα επιφύλαξη για το αν το ΣΔΟΕ θα προχωρούσε στην έρευνα του συνόλου της λίστας. Θεώρησα προφανές και αυταπόδεικτο ότι ο Καπελέρης θα συνέχιζε τον έλεγχο. Ακομη και αν του έλεγα, που δεν το έκανα, μην τους αγγίξεις αυτούς, είχε υποχρέωση να προχωρήσει.

- για τον διάδοχο του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Διώτη: “Υπάρχει μία συνεχής ανασκευή των δηλώσεων του ανάλογα με την πραγματογνωμοσύνη, που έβγαινε. Θέλει επίσης να μειώσει μία περίοδο 1,5 μήνα σε δύο ημέρες, γιατί αντιλαμβάνεται ότι τα ευρήματα των εκθέσεων δυσκολεύουν, αφού αποκαλύπτονται διάφορα πράγματα”. [news247]

Για τον Βενιζέλο ο Γ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε [via kathimerini]:

Απολογούμενος ο κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε βαρύ -πολιτικό κυρίως- κατηγορώ σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. «Το κόμμα μου και ο ίδιος ο πρόεδρός του, που σε άλλες περιπτώσεις σκαστής διαφθοράς έτρεχε και υπερασπιζόταν τους εμπλεκόμενους, με πέταξε στα σκυλιά. Με διέγραψε σε ένα βράδυ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφήνοντας παράλληλα αιχμές και για την απόφαση της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής. «Οταν άρχισε να διακινείται η πληροφορία πως κάποιος πείραξε τη λίστα, συστάθηκε η επιτροπή της Βουλής. Δύο άτομα βρίσκονταν στο στόχαστρο, ο κ. Βενιζέλος και εγώ. Η διαφορά μας ήταν ότι εγώ ήμουν στο σπίτι μου και ο κ. Βενιζέλος στήριζε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μια τρικομματική κυβέρνηση. Δικάζομαι κάθε μέρα, επί 2,5 χρόνια, και επί της ουσίας έχω καταδικαστεί από την πρώτη μέρα».

epikairo: Tελειώνοντας με την λεπτομερή παράθεση της απολογίας και των διαλόγων, θα ήθελα να αναφερθώ και στη συνολική στάση του Γ. Παπακωνσταντίνου καθ’ όλη αυτή την περίοδο που βρέθηκε στο στόχαστρο όλων. Όμως, καλύτερα από μένα, το κάνει με αυθεντικό τρόπο σε κείμενό του ο alzap [Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου] και παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

[…] Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δίδαξε όλο αυτό το διάστημα αξιοπρέπεια και ήθος. Δεν έσκυψε, δεν έγλυψε εκεί που έφτυσε για να «σωθεί». Δεν παρακάλεσε αυτούς που οι πολιτικές του απείλησαν και έθιξαν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, αυτούς που θέλησαν να τον εκδικηθούν με την ιστορία που έστησαν. Δεν ζήτησε την επιχειρηματική και πολιτική και τελικά την νταβατζίδικη κάλυψη από τους γνωστούς νταβάδες της χώρας ώστε να πέσει στα μαλακά, ώστε να «ξεχαστεί» το θέμα. Δεν κίνησε τα γνωστά «νήματα» για να αποφύγει το διασυρμό το δικό του και της οικογένειάς του και τα Ειδικά Δικαστήρια.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποδείχτηκε μάγκας. Με την αυθεντική έννοια της λέξης. Αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους διώκτες του ΜΟΝΟΣ του αν και ανίσχυρος απέναντι σε όλους και όλα. Την πολιτική εξουσία, τους επιχειρηματίες, τους εκδότες, τους τραπεζίτες, το παρακράτος. Δεν έκανε σώου, δεν τσίριξε. Αντιμετώπισε τις κατηγορίες και τον διασυρμό και τους δικαστές του ως Πολίτης σε μια Δημοκρατική χώρα. Με αξιοπρέπεια, με πίστη στην αλήθεια, με σεβασμό στους θεσμούς και στις διαδικασίες της πατρίδας του, με επιχειρήματα ακράδαντα και αδιάσειστα.

- See more at: http://epikairo.gr/index.php/politiki/item/9623-i-apologia-papakonstantinou-day10#sthash.1L79Zy17.dpuf

--

--