Equilibrium’un Risk Modeli Nasıl Çalışır?

Equilibrium Turkey
Equilibrium
Published in
4 min readAug 3, 2021

Akıllı algoritmik kontrol altında piyasada başarıyla ilerleyen Equilibrium’un risk modeli, borçlanma maliyeti, garantörlerin ödülleri ve kurtarma likidite havuzunun nasıl ve ne zaman kullanılacağı gibi çok sayıda etkili parametre belirler. Peki bu model nasıl çalışır? Bunu sizin için aşağıda açacağız.

Garantörler beklenmedik kayıpların çoğunu karşılıyor

Bu grafik kredi zararlarının dağılımını göstermektedir. Bir zararın meydana geldiğini gösteren bir kredi olayı, risk modellemesi içinde önemli bir kavramdır. Equilibrium ile, bu kredi olayı bir temerrüttür — borçlunun teminat değeri, borç değerinden daha düşük olur.

  1. Grafikten fark edilebileceği gibi, kayıparı üç kategoriye ayırabiliriz;

2. Beklenen zarar, borçlunun aşırı teminatlandırmasıyla karşılanır.

3. Beklenmedik zarar, Garantör likiditesi tarafından karşılanır.

4. Stres kaybı (dağılımın kuyruğu), hazine rezervleri tarafından karşılanır.

Beklenen zarar, kredi zararı dağılımının ortalama değerine tekabül eder, bu nedenle kolayca aşılabilen sadece ortalama bir kayıptır. Bu nedenle beklenmeyen kaybı, yüksek bir nicelik (% 99,9 gibi) ile beklenen kayıp arasındaki fark olarak tanımlarız. Garantörler, beklenmedik kaybı tamamen karşılamak için yeterli sermayeye sahip olmalıdır, ancak ne kadar yeterli? Equilibrium’un risk modeli bu soruyu cevaplar.

Faiz oranlarını ayarlamak için stres testi

Risk modelimiz, sistemin ödeme gücünü korumak için gerekli garantör likiditesi miktarını bulmak için günlük olarak sistem likiditesi stres testi yapar. Zincirdeki teminat ve garantör havuzlarını stres testine tabi tutuyoruz ve mevcut likiditeye bağlı olarak faiz oranını ölçeklendirerek borçluları kredileri geri ödemeye veya Garantörleri daha fazla fon getirmeye teşvik ediyoruz. Yüksek düzeyde, şuna benzer bir süreç üstleniyoruz:

Hesaplamalar

  • Normal koşullarda likidite havuzlarının değeri
  • Portföy oynaklığı
  • Her havuz için indirimler (Riske Maruz Değer)
  • Stresli koşullarda likidite havuzlarının değeri
  • Teminat yetersizliği*:

yetersiz teminat = maks[0, borç_değeri* (1+ borç indirimi) — teminat_değeri* (1-teminat indirimi)]

*Yetersiz teminat, olumsuz piyasa durumunda ne kadar borcun teminatla karşılanamayacağını gösterir.

Sonuç değerlendirmesi

  • Yetersiz teminatı, vurgulanan sigorta değeriyle karşılaştırın
  • Ölçeği hesapla”

ölçek = (yetersiz teminat / vurgulanan garantör havuzu değeri)^alfa

  • Ölçek başlangıçta 0,5 ile 2 arasında sınırlandırılmıştır. Alfa, ölçek eğrisinin dikliğini yönlendiren bir parametredir.

Sistem parametrelerinin ayarlanması

  • Vurgulanan garantör likiditesinden daha fazla yetersiz teminat varsa, ölçek >1'dir ve borçlu faiz oranları daha yüksektir
  • Fazla garantör likiditesi varsa, ölçek <1'dir ve borçlu faiz oranları daha düşük ölçeklenir
  • Bu piyasa mekanizması, sistem ödeme gücünde Equilibrium için çaba gösterir

Ancak yetersiz teminat aldatıcı bir ölçü olabilir. Aşağıdaki varsayımsal sistem yapılandırmasını göz önünde bulundurun:

Sistemi stres testi yaparken Borçlu1'in teminatını ve borcunu toplam değerlere dahil etmenin bir anlamı yoktur. Bu pozisyon neredeyse risksizdir ve yetersiz teminatın yanlış hesaplanmasına yol açacaktır. Equilibrium, portföy teminatlandırma seviyelerine ve borç miktarlarına bir üst sınır koyar — bu sınırın ötesindeki her şey risksiz olarak kabul edilir.

Stres testleri yapmak için Riske Maruz Değer kullanıyoruz. Bu iyi bir önlemdir, ancak yine de bazı sınırlamalarla birlikte gelir — teminat getirilerinin log-normal dağılımını varsayar ve sık görülen aşırı olaylarla (şişman kuyruklar), hepimiz kripto getirilerinin log-normalden başka bir şey olduğunu biliyoruz.

Equilibrium’un risk modeli neden sürdürülebilir?

Daha fazla düşünülmesi gereken bazı sorular:

  • Elimizde mevcut olan teminat getirilerinin örnek dağılımı göz önüne alındığında, sol kuyruk için en uygun dağılım hangisidir ve örneklem yanlılığını nasıl hesaba katarız?
  • Farklı aralıklı teminat getirilerinin sadece bir örneğidir, teminat getirisini yöneten fiili yasadan alınan yalnızca bir örnektir, peki parametre belirsizliğini nasıl hesaba katarız?

Bu soruları yanıtlamak için stres testi portföyleri için daha karmaşık parametrik olmayan yöntemler kullanmalıyız. Buradaki olası yaklaşımlardan biri, varlıklar arasındaki bağımlılık yapısını modellemek ve çeşitli portföy bileşenlerinin risk katkılarının önemli ölçüde farklılık gösterip göstermediğini görmek için portföy riskinin ayrıştırılmasıdır. (Spoiler uyarısı: kripto varlıkları için durum böyle değil.)

Yukarıdakilerin tümü göz önüne alındığında, teminat ve garantör portföylerini mümkün olduğunca çeşitli hale getirmemiz gerekiyor. Bu, karışıma kripto ile ilişkili olmayan sabitcoinlerin ve diğer varlıkların eklenmesini teşvik etmek anlamına gelir. Curve LP tokenlerini hem teminat hem de garantör likiditesi olarak kullanabileceğimiz için, son Curve protokolü uygulamamızın çok kullanışlı olacağı yer burasıdır. Bu tokenler, yükselen fiyat dinamiklerini ifade eder ve diğer kripto varlıklarıyla ilişkili değildir.

Son olarak, garantör likiditesi sistemi koruyamazsa, garantörlerin kendileri yetersiz sermayeye sahip olabilir. Equilibrium, bu senaryo için EQ token tahsisinin önemli bir kısmını (tüm arzın %35'i) tutan bir hazineye sahiptir. Aynı zamanda, borçlu faiz ücretlerinin bir kısmı ile kendini yeniden artırır. Bu hazine, tüm stres kayıplarını kapsayan son çare likidite görevi görecektir.

Kripto piyasasında risk kaçınılmazdır. Her şey bu riski etkin bir şekilde yönetmeye bağlıdır ve risk modelimiz çok çeşitli piyasa koşullarında başarılı olacaktır.

Serimizin ana başlıkları:

  1. Equilibrium’un Temelleri
  2. Equilibrium’un Avantajları
  3. Equilibrium’un Stabil coini Nasıl Çalışır?
  4. EQ Tokenin En Önemli İşlevselliği
  5. Kurtarma Mekanizması: DeFi’de Borç Yönetiminin Yeni Normali
  6. Equilibrium’un Risk Modeli
  7. Likidite Farming
  8. Yönetim
  9. Equilibrium’un DEX’i

--

--

Equilibrium Turkey
Equilibrium

Birleştirilmiş kredileri sentetik varlık üretimi ve ticareti ile birleştiren ilk zincirler arası para piyasası.