Cinema of Mastery

Mintha a “Kiválóság hatalmát” forgatták volna tegnap a Tranzitban

Zoltán Kristó
May 17 · 3 min read

Mindannyian beülnénk a filmre, ha a mozi végén kiderül, hogyan vállalkozzunk sikeresen. A jó filmekhez, a mellbevágó mondanivalóhoz azonban néha szerencse is kell.

Tegnap szerencsém volt. Olyan helyzetbe keveredtem, mintha egy film forgatásán jártam volna.

A “rendezés” visszafogott, de zseniális volt. Már a nyitó jelenet kikényszerítette,“hogy kilépjünk megszokott gondolataink sötét szobájából, és ráhangolódjunk a világra, a többi emberre, a valóságra.” A jelenetben, a sikeres női vállalkozó annyira elfoglalt, hogy elkésik, melyet egy utolsó — a villamosmegállóból elküldött- üzenettel tompít… villamossal jár.

Az izgalomfokozás hasonló eszközei a film további részéből kimaradtak. A rendezés inkább a főszereplők karakterére és a “sejtelmes intelligenciára” épült:

“Létezik a hatalomnak és az intelligenciának egy formája, amely az emberi potenciál csúcsát képviseli. Ez a történelem legnagyobb teljesítményeinek és felfedezéseinek forrása. Ezt az intelligenciát nem tanítják az iskolában, és professzorok sem elemzik, de egyszer szinte mindegyikünk megtapasztalja, még ha csak egy pillanatra is.” R.G

A főszereplők

Mirtill, Ferenc, Ádám és Dániel felelt azért, hogy 60 percben kiderüljön, a kiválóság, illetve hivatásunk megtalálása az, ami ahhoz kell, hogy sikeresen vállalkozzunk.

“7-es ciklusokban számolva” a szereplők nagyjából négy generációt képviseltek. ( A film “dívája”, aki egyébként mellesleg generációkutató is, valószínűleg megkövezne ezért a hetes módszertani felosztásért, de ez most mindegy)

Ferenc a legidősebb. Valójában háttérszereplőként, narrátorként jótékonyan vezette a cselekménysort. Nem beszélt sokat, de tökéletesen tudta hova tartunk.

Dani a legfiatalabb, erős dramaturgiai elemként éppen az érettségi padból esett ki. “Éretlenként”, zavarban kezdve a filmet. Pontosan úgy, hogy feltedd magadnak a kérdést: “Őt miért válogatták be egyáltalán ebbe a szerepbe?” Aztán szépen, lassan, gondolataival és egy 18 éves őszinteségével hihetelen magasságokba emelte a sztorit, ezzel a “film” libabőrös részeit magáénak követelve.

Ádám a generációs tengely origójában elhelyezkedő csendes zseni. Némi malíciától sem mentes gondolatai adták meg a feszességet a rendezésnek, melynek középontjában általában ott lebeg a gondolat, hogy valószínűleg nem a pénz a központi motiváció egy sikeres vállakozáshoz, vagy az emberi mértékben mért nagy teljesítményekhez, innovációkhoz.

És hát a női főszereplő Mirtill. Felvértezve mindennel, ami egy zseniális női alakításhoz kell: Lenyűgöző intelligencia, erős érzelmek, szinte visszafoghatatlan energia és tapasztalat. Szóval minden egyben ahhoz, hogy akkor se tudd levenni a szemed róla, amikor épp a film “nagy mondatait” nem ő mondja ki, mert előzékenyen átadja a többieknek.

A cselekmény

A cselekmény szinte a megszólalásig követi Robert Greene, A kiválóság hatalma című könyvének gondolatait. Igaz különböző időtengelyen, néha összevissza, a különböző generációk mentén és erősen a mai exponenciális világra szabva.

Testközelből hallhatjuk a sztorikat, melyben a szereplők a gyerekkorukban megtalálják azt a legbelső hangot, mely később hivatásuk alapját jelenti. Rengeteg utalás és alátámasztás történik történeteken keresztül a tényre, hogy mindenkiben létezik ez a hang, mely mindegyikünkben különböző és csak rá kell találjunk. A kedvencem például Danitól, mikor édesapjától megkérte gyerekként, hogy találja meg miért nem tudja kiírni C++, ban a “hello world”-öt, és nem kapott rá választ. “Valójban azt élveztem, hogy a problémámra nem tud válaszolni senki”.

Mirtilltől elhangzik “Lányom! Akkor lehet, hogy orosz attasé leszel?” sztori, ami egyébként a könyvben (is) csúcspont (the redirection is critical). A Redirection az a kiválóságunk megtalálása utáni állapot, melyben hátradobjuk eddigi választásainkat, amit talán környezetünk kényszerített ránk. A momentum után, úgy alakíthatjuk egyébként valószínűleg egyre inkább girbe-gurba életünket, hogy egy egyenes vonal mentén végig fókuszban tartjuk saját, egyedi, csak ránk jellemző kiválóságunkat.

A film tehát jó, vagyis jó volt. Életkortól, anyagi helyzettől, intelligenciától illetve “sejtelmes intelligenciától” függetlenül is nézhető.

A “film” címe: Nagyon fiatal innovátorok, Rendező: Számlázz.hu, Szereplők: Megyeri Mirtill (Zyntern), Juhos Ádám (Logiscool), Kiss Dániel (tanuló) Pohly Ferenc (Lab.Coop) A könyv: Robert Greene, A kiválóság hatalma

Szeretnél hasonló cikkeket olvasni Tőlünk. Itt tudsz feliratkozni hírlevelelünkre.

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.

Zoltán Kristó

Written by

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade