Miért fontos minden apró költség nyomonkövetése?

Költség fitness I.

RIPORT
RIPORT
Aug 7, 2018 · 4 min read

Senki sem szeret a költségeivel foglalkozni.

A világon nincs olyan ember aki azzal a gondolattal ébredne, hogy “De jó, ma újra nyomon követhetem a költségeimet”…

És ez nem is véletlen. Egyéni vállalkozóktól a mamut cégekig a költségek mindenki számára ugyanazt jelentik: Adminisztrációt, szembesülést, akciókat, teendőket, és legvégül kevesebb pénzt a zsebünkben.

Rossz hírünk van! Nem sikerült egy “5 könnyű tipp ahhoz, hogy beleszeress a költségeidbe” bejegyzést írnunk, sőt…Valójában azt foglaltuk össze, hogy miért kötelező, hogy üzleti gondolkodásodba beégődjön a költségek követése, miért kell napi rutinná váljon egy olyan dolog, amihez alapból semmi kedved nincs.

#0 ÁFA ( a kettesért)

Ezt egyébként általában mindenki érti, sőt fura módon nem a “kicsiknél” inkább nagyobb operatív cégeknél, — ahol a méret ellenére nincs megoldva a költségek követése — üti fel e fejét sokszor az ilyen típusú hanyag nettó forgótőke gazdálkodás. (azért fizetnek több áfát, mert még nem került elő egy csomó bejövő számla)

Ám annak ellenére, hogy mindenki érti, mégsem sikerül elkerülni a hónap végi stresszt az emailek, kihúzhatós fiókok bányászása nélkül. Pedig mennyire egyszerű lenne nem stresszelni, csak megfelelő módszerekkel a költségeket szisztematikusan, akár napi szinten követni.

#1 A profitért dolgozol? (Basic)

  • a vállalkozók többsége -tisztelet a kivételnek- nem teljesen érti mi lenne a könyvelőjének a feladata, ezért általában határozottan elutasítja a könyvelésből kinyerhető adatokat, például egy eredménykimutatást. (=Bevétel-költségek egy jól kiforrott, folyamatosan fejlődő lassan 500 éve született módszertannal!)
    Mivel a könyvelő és az adózás szorosan összekapcsolódó fogalmak, ezért a könyvelő által prezentált eredménykimutatásban szereplő profit egy torzszülött, ami minél kisebb annál jobb, minél nagyobb annál nagyobb hülyeség.
  • Fenti helyzet ellenére, a vállalkozók többségének nem létezik saját belső hasznalatú, jól követhető kimutatása a költségekről, melyeket időben és térben egyértelműen a bevételekhez lehetne rendelni.
  • A két fenti helyzet eredőjeként valójában nagyon nehezen mérik a jövedelmezőséget a hazai kkv-k. Általában bankszámlájuk egyenlegéből érzik hogy megy, vagy nem megy a vállalkozásuk. Ez egyébként nem egy rossz módszer, de kicsit komplexebb vállalati döntések esetén kevés lesz!

A költségek szisztematikus követésével óriási lépést tehetünk vállalkozásunk életében, hogy a jövedelmezőségét legalább elkezdjük mérni, vagy megértsük, hogyan mérhetjük.

#2 Hatásosabb pénzügyi megszorítások (Haladó)

Bármi is indokolja a megszorításokat, pontosan tudatában kell lenni a vállalkozás költségeinek, hogy megalapozott döntést hozhassunk. A költségek követése nélkül rosszul definiált megszorításokat alkalmazhatunk, melyek teljesen feleslegesek, hatástalanok, vagy jellemzően még rombolóbb hatásúak lesznek!

#3 Növekvő hatékonyság és akaraterő (Fitness)

Összefoglalva

Jelentős összegeket spórolhatunk meg költségeink figyelésével, és a megfelelő tudással a levonhatóságokról. Ráadásul még okosabb pénzügyi döntéseket hozhatunk a vállalkozásunk számára, és tudatosabbak lehetünk a magánéletben is.

Mi R!PORT-nál most sok más mellett éppen azon dolgozunk, hogy a költségek követését a lehető legkisebb energia bevitellel oldhasd meg, akár mindennap! Tanuló algoritmussal felvértezett programunknak a QUiCK-nek csak el kell küldened szállítói számláidat.

A QUiCK felismeri és gyönyörű kimutatások segítségével segít a tudatosság kiépítésében. Ha szeretnéd tesztelni klikk ide!

Most olvasol először minket?

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.

RIPORT

Written by

RIPORT

ÉRTEM A CÉGEM

Modern döntéstámogató ökoszisztéma vállalkozóknak az ötlettől a felnőttkorig. A Riport Appok hivatalos blogja.

More From Medium

More on Quick from ÉRTEM A CÉGEM

More on Quick from ÉRTEM A CÉGEM

Jönnek a bérek

More on Quick from ÉRTEM A CÉGEM

More on Quick from ÉRTEM A CÉGEM

A város úgy, ahogy még sosem láttad

More on Quick from ÉRTEM A CÉGEM

More on Quick from ÉRTEM A CÉGEM

HUSSS

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade