R!PORT — break-even kalkuláció

A fedezeti pont vagy angolul “break-even” pont egy nagyon egyszerű, de fontos, új mutató a R!PORT-ban.

A mutató azt árulja el, mekkora havi árbevételednek kellett volna ahhoz legyen, hogy az összes működési költséged (változó működési költségekkel együtt) fedezd.

Ha az árbevételed a pont felett volt, akkor profitot generáltál, ha alatta, akkor veszteséget.

Példa:

Tegyük fel, hogy csoki szeleteket árulsz, 100 Ft-ért egy darabot. A csoki szeleteket meg kell venned, és egyenként 30 Ft-ba kerülnek. Ha eladsz egyet, akkor 70 Ft bruttó profitod marad. A beszerzésen kívül azonban működési költségeid is vannak, melyek akkor is léteznek, ha nem adsz el egy darabot sem. Legyen mondjuk 1.000 Ft havonta a csoki szeletek raktározására szánt költség.

A break-even analízis a fenti összefüggésekből elárulja hogy 1428 forintnyi árbevételt, azaz 14,28 db csokit kell eladj ahhoz, hogy a raktározási költségeket is kitermeld.

Egyszerű nem? Nem beszélve arról, hogy ha ezeket a számokat ismered, akkor egy marketing-, vagy bármilyen akciótervet is egyszerűbb megfogalmazni.

Előnyök:
 A fedezeti pont számítás megteremt számodra egy egyszerű “valóság-tesztet” üzleti koncepciód hitelességével kapcsolatban

Vajon el lehet-e adni, 14,28 db csokit ezen a piacon?

Arra is jó hogy különböző szcenáriókat lejátssz a fejedben, pl. Mi van ha kevesebbet adok el, tudok e tárgyalni a szállítómmal olcsóbb árakért, vagy vegyek ki egy olcsóbb raktárat? stb.

Ha kezdő vállalkozás vagy arra is megfelelő, hogy megbecsüld mikor érheted el ezt az árbevétel szintet, és addig hány hónapig kell a működési költségekre más forrásból finanszírozást szerezz.

Veszélyek
 A break-even analízis csak a profittal foglalkozik, de az abból származó készpénz áramlásokkal nem. Nem mond semmit arról, hogy az árbevételed kifizetik-e, tehát lesz -e elég pénzed, hogy a költségeid kifizesd, vagy arról, hogy mekkora készletet kell ahhoz tarts, hogy a megrendeléseid kiszolgáld?

A R!PORT break even analízise csak egy egyszerű kalkuláció, ráadásul múltra alapozott számokkal operál. Igaz, hogy a bruttó profit vagy a működési költségek jellemzően egyes technológia szinteken viszonylag állandóak, de nem alkalmasak mondjuk egy nagyobb változás előtt a jövővel kapcsolatos várakozásokra reagálni.

Szintén rossz következtetésekhez juthatunk, ha túl rövid időtáv adatai alapján vizsgáljuk a mutatót, vagy a könyvelés nem kezeli megfelelően az elhatárolásokat.

Éppen ezért a pontosabb kalkulációkhoz érdemes tüzetesebben megnézni a R!PORT többi menüpontjában található eredménykimutatást, vagy pénzügy tervezéshez akár a mérleget is.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.