Velg en god bloggløsning (om du virkelig trenger en blogg)
Vil du ha flere slike saker på e-post? Meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Bloggen ble raskt svært populær for 10–15 år siden. Det enkle formatet gjorde at nærmest hvem som helst med en datamaskin og Internett-tilkobling kunne publisere nesten hva han eller hun ønsket og det nærmest umiddelbart.
Bloggformatet forbindes relativt sterkt med enten litt obskure politiske meninger, moter eller mammaer. Det er et litt skjevt bilde. De mest leste bloggene er nok av typen lett rosa og mammapreget, men det finnes gode, velskrevne blogger med tyngde innen ulike fagmiljøer som leses og deles i svært stor grad.
La oss si at organisasjonen du arbeider i har behov for en blogg for å dele noe av det dere arbeider med med verden ellers, gjerne gjennom en blogg. Hvilke faktorer bør vurderes når du skal velge plattform?
Det som bør med i vurderingen er:
- teknisk løsning — skal du selv stå for hosting og oppsett?
- brukergrensesnitt — hvem skal skrive? Hvor god er kompetansen på det tekniske? Er det en enkel tekstbehandler med mulighet for titler, undertitler, bilder og liknende? Kan du integrere applikasjoner?
- Må det være en relasjonsdatabase i bunnen eller er ikke? Hvilke andre tekniske utfordringer finnes?
La oss se litt på teknisk løsning.
Å sette opp en teknisk løsning på et webhotell er ikke spesielt krevende. Vår kommunikasjonsmann Tomas greide det med Wordpress, Drupal og Joomla, og han er ingen utvikler. Det finnes gode veiledninger på nett. Samtidig har du da selv ansvaret for å holde programvaren oppdatert.
Skal du være veldig avansert, kan du “mekke no’ sjøl”, altså bygge en løsning fra bunnen av. Vi gjorde delvis det på vår egen hjemmeside da vi tok i bruk Contentful og lanserte nye sider.
For de aller fleste er imidlertid dette ikke å anbefale. Tids- og ressursbruk kontra faktisk nytte blir gjerne minimal. 20 timer arbeid for en håndfull klikk understreker det ganske grundig. Bruk hyllevare, med mindre du har så spesielle behov og et potensielt så stort publikum at en investering svarer seg.
Publiseringsplattform
Valgmulighetene innen publiseringsplattformer er forbausende stor, og mange er i åpen kildekode.
Skal du bare ha en blogg, uten videre integrasjon mot eget nettsted, velg en ferdig løsning som ligger på nett. Wordpress.com koster i utgangspunktet ingenting, men en god del funksjonalitet får man først kun om man velger å betale for enterprise-løsningen.
Velger du å hoste og drifte selv, kan du velge mellom enda flere plattformer. Drupal og Wordpress er populære, og relativt enkle å bruke. La oss imidlertid påpeke at Wordpress er en løsning med en del teknisk gjeld dersom du velger å drifte den selv, i og med at teknologien bak begynner å bli gammel. I tillegg kreves det en del teknisk kompetanse for å sy sammen innstikk og utvidelser på en tilfredsstillende måte.
Likevel, i Escio valgte vi å gå for plattformen Medium. På www.medium.com får vi vårt eget lille hjørne som vi kan tilpasse og gi vårt lille særpreg, samtidig som vi er en del av et stort publiseringsfellesskap.
Hvor er leserne mine?
Hovedpoenget med å ha en blogg er å bli lest. Velger du å publisere på egen nettside, som kanskje ikke har all verdens trafikk, krever det en del markedsføring å nå publikum. Har du tid og ressurser til å bruke sosiale medier veldig aktivt for å fremme bloggen din? Antakeligvis ikke.
Å velge en plattform der brukerne allerede er i lesemodus kan derfor være en grei måte å få lesere. Likevel, husk at du må kunne engasjere leserne dine på en eller annen måte. Mengden av informasjon som finnes på nett gjør at det slett ikke er selvsagt at det du skriver vil få et publikum.
Det finnes ferdige plattformer der det egentlig bare er å registrere seg og leserne allerede finnes.
Noen eksempler:
- blogg.no
- wordpress.com/wordpress.org (sistnevnte for hosting selv)
- medium.com.
- squarespace.com (koster penger), men er visstnok av de beste.
- Ghost, basert på javascript node.js.
Blogg.no er norsk, og har i stor grad norske lesere. Spørsmålet er om du ønsker å konkurrere med mammablogger, rosablogger, lillablogger, manneblogger med mer. Er plattformen egnet for ditt (antakeligvis) alvorlige budskap?
Wordpress.com er enkel å komme i gang med, og har statistikk med mer. Plattformen er internasjonal, og det er mange som krangler om oppmerksomheten. En del arbeid med å spre budskapet ditt i andre kanaler må påregnes. Et godt alternativ er Ghost. Det er bygget på det mer moderne js.node og er nok den fremste konkurrenten til Wordpress.
Medium.com er som Wordpress internasjonal, men mange har fått øynene opp for at den er enkel i bruk, samt at den kan integreres mot eksisterende domenenavn. Layout er ren og pen, og det finnes muligheter for å tilpasse utseende. Medium skiller seg litt ut fra Wordpress på noen områder. For det første kan du opprette publikasjoner. Vi i Escio har opprettet en som ikke overraskende heter Escio, hvor de enkelte av oss kan publisere, for vi er individuelle brukere. Det gjør at vi hver for oss fritt kan følge det vi interesserer oss mest for av andre publikasjoner og brukere.
Sjekkliste for “Nå må vi ha en blogg, dere”:
- Hvor store ressurser har dere å legge i dette? Hvor mange innlegg skal ut i måneden?
- Kan bloggen i stedet erstattes av litt mer innsats på en Facebook-side?
- Er den eller de som skal skrive teknisk kompetente, eller må en annen person publisere?
- Vil dere hoste den selv?
- Har vi lesere? Hvis ikke, tror vi at de finnes? Er det vi har å fortelle så viktig at noen tar seg tid til å lese det?
- Har vi kapasitet til å produsere innhold jevnlig? Ikke noe er tristere enn en blogg oppdater for to år siden.
- Hvordan skaper vi trafikk til bloggen?
- Kan bloggen vår gi brukeren vår noe ekstra, eller er den der mest fordi vi har lyst til å ha den?
- Er dette noe vi kommer til å holde på med om seks måneder også?
Er svarene på sjekklista over stort sett positive, kan du gå videre til lenkene under:
Savner du Contentful på lista? Det er fordi vi kommer med en dybdeartikkel om Contentful på nyåret.
Husk at å skrive godt innhold tar tid. Mye tid. Og med mindre du treffer tidsånden akkurat der og da, skal det litt mer enn ett innlegg til for å få ære, rikdom og berømmelse.