Kan man gå i det samme outfit en hel uge?

Jeg elsker tøj.

Mit klædeskab har altid bugnet med tørklæder, bælter, jakker, t-shirts, silketoppe, sandaler og alt muligt andet. Meget af det har jeg haft i mange år. Fået af venner eller arvet af min mor eller farmor. Men en god del er også tøj, jeg har købt på udsalg og tilbud eller bare til priser, der har været så lave, at det er for godt til at være sandt.

Men for et par år siden sker, der noget med mit forhold til tøj og shopping. Måske starter det med ulykken på fabrikken Rana Plaza i Bangladesh, der dræber og sårer tusinde af mennesker. Måske følger det bare den generelle samfundsudvikling, hvor vi pludselig opdager, at vi er godt i gang med at ødelægge vores jordklode. (Se filmen True Cost på Netflix https://truecostmovie.com så ved du, hvad jeg taler om) Eller også ser jeg pludselig, at det billige stangtøj ikke sidder helt så godt på mig, som det gjorde nogle år tilbage.

En dag falder jeg over en amerikansk journalist, der har gennemført et interessant eksperiment. I en hel uge går hun i det samme sæt tøj. I maj for to år siden, beslutter jeg mig så for at kopiere hendes eksperiment. Jeg vælger ét outfit til de næste fem dage. Jeg må skifte strømper og undertøj.Og vaske, hvis det bliver beskidt eller begynder at lugte. Jeg gentager eksperimentet de næste tre uger med et nyt sæt tøj, hver uge. Jeg fortæller ingen om projektet. Og selvom, der er flere kolleger, der kommenterer mit tøj, er der ingen, der spørger om jeg ikke snart skal skifte tøj?!

Da jeg over en fredagsøl 3 uger senere fortæller mine kolleger om mit eksperiment, er der ikke en, der har bemærket noget. En del tvivler endda på, om det nu er rigtigt, det jeg fortæller.

Torben, Thilde, mig selv og Laura, der sagde ja i januar.

Vil du være med? 
I 2019 inviterer jeg andre til at være med. Planen er helt simpel. I løbet af 2019 vil jeg have (mindst) 52 mænd og kvinder til at gå i det samme sæt tøj en hel uge. Jeg stiller dem efterfølgende en række spørgsmål om valg af tøj, mærker, om de følte sig velklædt og om de vil gøre det igen. Om fem dage i det samme tøj kan skubbe til, hvordan vi forholder os til vask, bæredygtighed, shopping, tøj og styling. Og om jeg har ret i, at følelsen af at være velklædt ikke har noget som helst at gøre med at skifte tøj og købe nyt. Måske endda tværtimod.

Du kan følge eksperimentet på instagram https://www.instagram.com/etoutfit_enuge/?hl=da

Har du selv fået lyst til at prøve kræfter med udfordringen? Så send en mail til mig på tinawerborg@gmail.com. Eller sms 53 56 60 20.

Du er mere end velkommen :)

Kram Tina