Admob Reklamlar

Ferid Cafer
Etiya
Published in
2 min readJan 2, 2018

Mobil cihazlarda reklam sunmak istediğimizde geliştiricilerin kullanımına sunulmuş kütüphane Admob öne çıkıyor. Admob ile Google’nin sağladığı (aracılık ettiği) reklamları mobil uygulamanızda göstererek/yayınlayarak para kazanabilirsiniz. Admob, hem Android hem de iOS platformları için uyumlu ve basit kullanım fırsatları sunmaktadır.

3 çeşit reklam türü bulunmaktadır:

• Banner

• Interstitial

• Rewarded Video

Banner: Uygulamanın genelde alt ya da üst kısmında gözüken küçük reklam türüdür. Kullanıcı o sırada oyun oynayabilir, haber okuyabilir, işlem yapabilir. O sırada kullanıcıyı rahatsız etmeden banner reklam gösterilebilir. Bannerda uyulması gereken kural, kullanıcıyı tıklamak/dokunmak zorunda bırakmamak, yazının, resmin üstüne koyup görüntüyü veya işleyişi engellememektir. Activity onPause, onResume, onDestroy eventlerinde reklama müdahale etmeyi gerektirir. Bu reklamın XML’de tanımlanması gerekir.

Interstitial: Tüm ekranı kaplayan reklam türüdür. Bir işlem bittikten sonra gösterilmesi beklenir. İşlem sırasında, oyun oynanırken, yazı okurken aniden işin ortasında göstermek doğru değildir. Reklam, onAdClosed eventine düştüğünde isteğe bağlı olarak reklam yeniden load edilebilir, eğer bu işlemi yaparken geliştirici her seferinde interstitial reklam çıkmasını istiyorsa. Yoksa bir kere kapatılan interstitial yeniden load olmadığı için tekrar gözükmez. Bu reklamın XML’de tanımlanması ya da Activity lifecycle eventlerinde handle edilmesi gerekmez.

Rewarded Video: Çoğu zaman oyunlarda tercih edilir. Özellikle bir seviye tamamlandıktan sonra, bir üst seviyeye geçmekten önce izletilen video reklam türüdür. Reklamcının seçimine göre reklam süresi değişmektedir. Video reklamın tümü izlenmeden “rewarded” yani hak kazanılmış sayılmaz. Videonun tamamı izlendikten sonra hak kazanılmıştır ve ardından kullanıcı ilgili yere yönlendirilir. Activity onPause, onResume, onDestroy eventlerinde reklama müdahale etmeyi gerektirir. Reklam, onRewardedVideoAdClosed eventine düştüğünde yeniden load edip hazır hale getirmek mümkündür. onRewarded eventine düştüğünde ise artık hak kazanılmış demektir. Bu reklamın XML’de tanımlanması gerekmez.

Genel olarak tüm reklamlar için geçerli bir kural var. Nedir o? Kullanıcıya reklamı yanlışlıkta tıklatmamak!

Pekiyi, reklam IDler nereden oluşturulur? Admob’da bir uygulama seçersiniz (ya halihazırda markette vardır ya da markete atılacak bir uygulamadır) ve ardından bir reklam türü seçip oluşturursunuz. Artık elinizde 2 ID vardır; reklamın App IDsi ve türüne göre oluşturulmuş reklamın kendi IDsi. App ID, Android’de Application sınıfından türemiş kendi sınıfınız içinde MobileAds.initialize(ID) metodu ile initialise edilebilir. Sonrasında ise, örneğin banner oluşturduysanız, kodun ilgili banner ID kısmına da Admob’da tanımlı banner reklam IDsi gelir.

Reklamları test etmek için Google her reklam türü için test IDsi sunmaktadır. Verilen test IDler sabittir, her uygulamanın reklamlarının testlerinde kullanılabilir.

--

--