Kotlin’e Dair Herşey

Ömer Akkuş
Etiya
Published in
3 min readAug 23, 2017

Bu yazımda Kotlin’e dair çoğu bilgiyi; Kotlin’in kullanımı,Android Studio’ya eklenmesi, Niçin Kotlin kullanmalıyız? vb. gibi bir çok sorunun cevabını bulabilirsiniz. Öncelikle Kotlin hakkında genel bir bilgi verelim.

Nedir bu Kotlin?

Kotlin’den kısaca bahsetmek gerekirse, Kotlin Jetbrain tarafından desteklenen Java sanal makinesi (JVM) üzerinde çalışan ve ayrıca Javascript kaynak koduna derlenebilir statşk tipli bir programlama dilidir. Java geliştiriciler için hazırlanmış şahane bir geliştirme ortamı olan IntelliJ’de artık Kotlin yazabilir ve Java kodlarını Kotlin’e çevirebilirsiniz.

Google, I/O 2017 etkinliğinde Android için programlama dili Kotlin’i destekleyeceğini duyurmuştu. Bu duyuru bir çok Java geliştiriciler için heyecan yarattı diyebiliriz. Bunun en büyük sebebi Kotlin ve Java’nın birbirine otomatik dönüştürülebilmesidir. Ancak temelde Kotlin daha basit ve insan diline yakın olduğu için, Java geliştiricilerin işi kolaylaşıyor.Aşağıdaki videoda bu konu hakkında daha detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.

Çoğu kişinin aklına gelen ilk soru normal olarak Google Java’yı es mi geçiyor? olmuştur. Kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Uydu cihazlarından akıllı telefonlara, drone’lardan akıllı televizyona dek Java‘nın çok geniş bir kullanım alanı bulunmakta. Kotlin, Java’yı daha iyi yazabilmeye fayda sağlayacaktır. Bir başka deyişle Android cihazlardaki uygulamalar Kotlin sayesinde daha hızlı ve verimli çalışabilecekler.

Niçin Kotlin?

  • Bir çok Kotlin özelliği performanstan ve güvenlikten gözardı etmeden Java’dan daha sade ve anlaşılabilir kodu etkinleştirir.
  • ´Kotlin, bytecode’a derlendiğinden, Java kadar iyi performans gösterebilir. Derleme zamanlarını ve kontrolleri(null kontrolleri gibi) kıyasladığımızda hızlarının aynı olduğu görülmektedir.En önemlisi Kotlin’in dil özellikleri ve standart kütüphane işlevleri kısaca etkili kodu etkinleştirir.
  • ´Kotlin’i avantajlı kılan bir diğer özellik ise, Java’ya göre kod satırlarında göz ile görülür oranda daha kısa kod satırları bulunmaktadır.Bu konuya örnek vermek gerekirse aşağıdaki Kotlin’e ait kod satırlarını görebilirsiniz.
  • ´Veri sınıfları Java değer sınıflarından daha açıktır.Aynı zamanda bunları anlamak daha kolaydır.
  • ´Kotlin bunlar gibi çoğu özelliği ile hem daha rahat anlaşılabilir olması,hızlı ve kısa olması Kotlin’i Java karşısında bir adım öne çıkaran husulardan bazıları diyebiliriz.
  • ´Android geliştiricilerin dikkatini çeken bir diğer özellik ise Kotlin’in OS’den bağımsız olarak güncellenebiliyor olmasıdır.Java özellikleri Android işletim sistemine bağlı olduğundan çoğu zaman yeni dil özeliklerini vs. gözden kaçırabilirsiniz.
  • ´Kotlin’in bir diğer önemli özelliği ise, iyi bir geliştirme ortamı olmasıdır. Kotlin ilk olarak büyük geliştirici araçları üreten firma olan JetBrains tarafından geliştirildi.Bu sayede Kotlin’i kullandığınızda geliştirme yapmak için ihtiyaç duyduğunuz tüm araçlara sahip olmanızı sağlıyorlar. Ve şimdi Kotlin, Google Android tarafından desteklenerek gücüne güç kattı diyebiliriz.

Kotlin Eklentisini Android Studio’ya Ekleme

Kotlin eklentisi Android Studio’ya versiyon 3.0 ile birlikte geleceği için geliştiriciler direkt olarak 3.0 versiyonuna sahip olduğunda Kotlin eklentisine de sahip olacaklar. Ancak 3.0 sürümünü beklemeden Kotlin eklentisini indirmek isteyen geliştiricler şu adımları izleyebilirler.

File | Settings | Plugins | Install JetBrains plugin | Kotlin

yolunu izleyerek Kotlin eklentisini indirebilirler.

Yükleme işlemi başarılı şekilde gerçekleştikten sonra yeni proje oluştururken MainActivity sayfamızda sağ üst tarafta Configure butonuna tıklayrak Kotlin’i projeye dahil edebiliriz.

Kotlin Configure

Kotlin’i configure ettikten sonra, kütüphanelerimizin bulunduğu gradle dosyasına girdiğimizde kotlin’in kütüphanesinin eklenmiş olduğunu göreceğiz. Gradle sayfamızı açıktan sonra sağ üstte bulunan “Sync Now” butonuna tıklayarak kütüphaneyi senkronize edebiliriz ve hepsi bu kadar. Artık Android studio’da projelerimizi Kotlin yazarak geliştirebiliriz.

Java kodlarını Kotlin’ e Çevirme

Yazmış olduğumuz Java kodlarını hızlı bir şekilde Kotlin’e çevirebiliriz. Bu özelliği ile Kotlin tüm Java geliştiricileri için heyecan yaratan bir özellik. Bu özelliği ise kodlarımızın bulunduğu activity sayfamız açık durumda iken “Find Action” yaparak searchbar’a “Convert Java File to Kotlin” yazarak arama sonucunda çıkan alana tıklayarak çevirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Convert Java code to Kotlin

Bu yazımda Kotlin hakkında bir çok bilgiye yer vermeye çalıştım. Kotlin Java’ya göre daha az kod yazımı, Java kodunu çevirme, Android cihazlarda daha verimli ve hızlı çalışması sebebiyle Android platformlarda Java’yı geçebilecek mi? bunu zamanla hep birlikte göreceğiz.

--

--