Kväll

- att landa väl och ladda om


Du har passerat en dag i fokus varvat med vila, där det ena gett det andra. Men antagligen har du en av de där “omoraliska vitaminerna” jag pratade om i inledningsavsnittet till detta kapitel i visst överskott. Ett hormon. Kortisol. Ja, ett av stresshormonerna.

Är det någonting som stör en god kväll är det att ha rester kvar av detta i blodet. Och det gör ju definitivt ingen produktiv nytta där. Efter din dagliga leverans. Det är skapat för att hålla oss i skärpa och energi på savannen, jagandes ett djur, att möta ett hot, för överlevnad. Men den miljön har vi inte längre. Vi behöver inte vara på helspänn för någonting vi egenligen inte ens ser längre. När sprang en mammut ut från din skärm senast? Faktum är dock, att vi i praktiken inte utvecklats mycket i vår natur sedan den jägar- och samlartiden. Vi människor är inte så mutationsbenägna. Däremot är vi väldigt anpassningsbara för vår miljö! Men här har anpassningen inte riktigt hängt med. Vi är definitivt inte skapta för att sitta och stressa — samtidigt! Det hänger mera ihop med aktiviteten springa!

Så.

Med den insikten — det bästa du kan göra efter att ha suttit en hel dag (nästan!) — är att ägna dig åt någon fysisk aktivitet. Jag själv varvar aikido och löpning. Aikido, en väldigt ren form av japansk kampkonst (“vägen för att hitta harmoni med livsenergin”) tränar jag idealt två kvällar i veckan, och springer siktar jag på tre gånger. Aikido är meditation i rörelse på många sätt. Du lämnar världen helt utanför och går in i en aktivitet som ockuperar hela din existens och direkt lyfter dig i din personliga utveckling på många sätt. För mig är den integrerad livsfilosofi och en ren visdomsgenerator. Och löpningen är ett väldigt bra sätt att låta just improduktiva stresshormoner pressas bort och i slutet ersättas av lyckohormoner. Ett perfekt sätt att med glädje och tillfredsställelse ägna kvällsvilan störst respekt!

Aikidoka in action.

Tre skärmar för The Play Consumer

Du sitter nu i soffan, och troligtvis mätt efter ett kvällsmål efter träningsrundan. Eller vice versa. Mat eller träning först, båda är i alla fall avklarade.

Förr fanns det en skärm att vila framför. En dumburk, som det hette då. Men nu finns det smart telefon. Och en lika hyfsat intelligent laptop hänger väl ofta med in till soffan med. Så där sitter vi med tre skärmar. Ofta bildar den stora skärmen bakgrund till den mellanstora och den minsta. Vad utvecklingen gett är att du nu i långt större utsträckning kan välja vad du vill konsumera. On demand. Play! The Game is On. Du kan ägna alla kvällar i veckan åt en maratonföljetong och se på en hel säsong av din favoritserie. Eller du kan se en omgång med TED-föreläsningar på TED.com. Eller förkovra dig med en omfattande rad av dokumentärer och faktaprogram. Valet är ditt. Och förhoppningsvis gör det oss en gnutta smartare.

Homeland. Ett val av många för lite kvälls-TV.

Att läsa — den underskattade vilan

Men, tänk på en sak. Du har haft skärmarna aktiva hela dagen. Kanske skulle du dra ner på skärmnärvaron, och ersätta det med en god stunds läsning istället? Där olika läsning passar för olika situationer. Nyheter med dagstidning i fokus kanske passar för frukosten. Men när du kommer hem så kan du stimulera nyfikenheten med en lättillgänglig faktabok inom någon facklitterär genre som tilltalar dig och leder framåt. Välj gärna den litteratur som inte kräver så oerhört mycket energi och fokus för att ta sig in i på kvällen — det skall ju trots allt vara en stund av vila och återhämtning! Så kanske är det den skönlitterära världen som är bäst kvällstid? I alla fall är det definitivt något som passar precis innan du skall somna!

Att fasa ut — bit för bit

Något som kan vara bra att instifta är olika tidsgränser bortom vilka något ej “får göras”. Jag själv sätter gärna en gräns för “arbete” absolut senast 21. Och helst inte alls. Är det något att komplettera med, så blir det nog max en “Pomodoro” som jag pratade om i förra avsnittet, någonstans mellan 20 och 21.

Nästa tidsgräns är den för den minsta och näst minsta skärmen. Den har jag en intention att hålla till 23. Då är det “Gadget Down” och “Laptoplock Ner” som gäller. Det är det för övrigt för den kvalitets-TV vi försöker konsumera vid 21 och framåt! Så, en och annan reklampaus kanske leder till en snabbkommentar, sporadisk liketumme och något länkdelande på Facebook. Men, elva på kvällen behöver hjärnan definitivt vila från interaktiviteten via dessa källor. Vad som passar är en “sitcom” på TV. Skratta är bra sömnmedicin! Eller gå direkt till sängs och krypa under täcket i sällskap med käresta och en god bok! Hjärnan har en hel natt framför sig att processa dagens intryck, så den behöver få en god grund att göra så. Därför är det ett mål att minimera just intryck en god stund innan du går och lägger dig.

Och — det där nattugglebeteendet. Att ta ett nattskift för att deadline på något är 0800 dagen efter. Ja, då har du kanske jobbat hårt, men inte smart! Den situationen skall helt enkelt inte uppkomma. Det sliter på dig, dina relationer och det som är viktigt i livet. Chilla! Det är ändå det du mår bra av, speciellt då efter nioslaget på kvällen.

Att gå var ingen varit förut. Utforska nya territorier. Kvällsäventyr.

Att odla sina nördigheter och hobbies

Utöver dessa lite fastare kvällsritualer, kanske du har en hobby som får din passion här och där? Har du trädgård är det ju oftast inte något att välja på. Här finns ju alltid egentligen oändligt att ägna sig åt. Ett löppass byts då kanske ut mot en vända med handgräsklipparen och häcksaxen. Och har du ingen trädgård kanske du skall skaffa dig en kolonilott och skaffa dig lite lokalodlade kökskryddor.

I dessa återhämtningsstunder är det ju också viktigt att fylla sin själ med kulturella upplevelser. Konsert. Någon författare som föreläser om sin senaste bok. Någon bio eller teater. Detta är aktiviteter som hjälper till att vidga perspektiv och “spräcka ens filterbubbla”. Kliv utanför dina vanliga ramar och utmana din bekvämlighetszon. Provocera dig med några nya intryck! Ge dig ut någonstans där du inte varit förr — och ta med dig några nya insikter från dessa nya sammanhang.

Med det har du förhoppningsvis nått målet — att gett kropp och själ lugn, ro och tillfredsställelse att möta nattens drömmar!


Detta är det tredje avsnittet i första kapitlet i boken “En liv i flow — Hur överleva, leva och berika sig i flödessamhället?” — kapitlet “En dag”. Publicerat 17 januari 2014. Läs mer om detta bokprojekt på http://ettliviflow.se och följ #ettliviflow på sociala webben (Twitter / Facebook). Kommentera gärna — det görs genom att klicka det grå plustecknet när du ställer dig vid sidan av texten vid höger textkant i laptopversionen. Se grå pratbubblan här vid sidan för exempel.