Bahar Temizliği Zamanı: Koltuk Nasıl Temizlenir?
Estetik duruşu ve işlevselliğiyle evinizin vazgeçilmez mobilyalarınızdan olan koltuk, gündelik yaşam koşulları içinde evde biriken toz dolayısıyla kirlenebilir. Bu durum, koltukların belirli aralıklarla temizlenmesini gerekli kılmaktadır. Ayrıca, beklemediğiniz bir anda koltuğunuzun üzerine içecek dökülebilir. Tabii ki, hiçkimse dekorasyona yön veren mobilyalardan olan koltuklar üzerinde leke görmek istemez. Peki, koltuk nasıl temizlenir?
Koltuk temizliğinin doğru yöntemlerle yapılması, mobilyanızı uzun yıllar boyunca kullanabilmeniz için çok önemlidir. Gelin, koltuk nasıl temizlenir sorusunu birlikte yanıtlayalım.
1. Koltuğunuzu Süpürün
Etkili bir koltuk temizliğinin ilk adımı, koltuğun üst yüzeyini, minderlerini ve minder altlarını elektrik süpürgesi ile süpürmektir. Bu işlem, koltuk üzerinde biriken parçacıklardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Süpürmeye başlamadan önce, koltuğunuzun çıkarılabilen tüm minder kılıflarını çıkarın. Ardından, arkası da dahil olmak üzere koltuğunuzun tüm iskeletini güzelce süpürün. Süpürgenizi satın aldığınızda kutusundan çıkan koltuk temizleme aparatını süpürgenizin ucuna takarak işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Daha ince olan bu uçlar, koltuk aralarına rahatça ulaşmanıza yardımcı olur. Koltuğunuzun iskeletini süpürmeyi bitirdikten sonra, koltuk minderlerini de süpürün.
2. Koltuk Yüzeyini Fırçalayın
Çoğu zaman, koltuğu süpürmek üzerinde biriken tozları yok etmek için yeterli olmayacaktır. Bu sebepten dolayı, süpürme işleminden sonra bir koltuk fırçası yardımıyla koltuğunuzun yüzeylerini fırçalamanız gerekmektedir. Koltuk fırçasını mobilya mağazalarında ve online alışveriş sitelerinde kolayca bulabilirsiniz.
Koltuk fırçası kullanırken, çok fazla olmayacak şekilde etkili bir güç uygulamanız gerekmektedir. Süpürme esnasında ulaşamadığınız toz ve kir parçacıkları koltuk yüzeyine fırçalarken çıkacaktır. İşiniz bittikten sonra, oluşan toz birikintisini elektrik süpürgesiyle çekebilirsiniz.
3. Tüy Toplayıcı Kullanın
Özellikle evde evcil hayvanınız varsa, koltuk yüzeyinde biriken tüylere oldukça aşina olmalısınız. İnce yapıda olan bu tüyleri elektrik süpürgesiyle temizlemek genellikle yeterli olmamaktadır. Koltuk yüzeyine yapışan tüy, toz ve saçları temizlemek için geliştirilen tüy toplayıcılar, bu noktada tam bir kurtarıcı olacaktır! Tüy toplayıcının yapışkanlı yüzeyi sayesinde elektrik süpürgesinin ulaşamadığı kirleri de kolayca temizleyebilirsiniz.
4. Kolçak ve Ayakları Silin
Tam bir koltuk temizliği yapacaksanız, koltuğunuzun kolçak ve ayak gibi sert yüzeylerini de silmeniz gerekmektedir. Hafif nemli, yumuşak bir mikrofiber bez yardımıyla bu yüzeyleri silebilirsiniz. Bu aşamada dikkat gerektiren konu, kullanılacak temizlik malzemesidir. Kullanacağınız yüzey temizleyicinin koltuğunuzun sert yüzeylerinde kullanımının uygun olduğuna emin olmalısınız.
Aksi halde, yüzeyde aşınma veya renk atması gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Örneğin, ahşap detaylara sahip bir koltuğunuz varsa, ahşap yüzey temizleyici kullanmalısınız. Böylece, doğru koltuk temizliği ile mobilyanızı uzun yıllar ilk günkü gibi tutabilirsiniz!
5. Kumaş Tipine Önem Verin
Koltuk nasıl temizlenir sorusunun hemen ardından sorulması gereken önemli bir soru: Koltuk yüzeyi hangi materyalden yapılmış?
Koltuk takımı alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında koltuk kaplamasının yapıldığı kumaş tipi ve kalitesi de vardır. Niteliksiz materyal kullanılarak üretilen koltuk takımları, ne kadar uğraşırsanız uğraşın tam olarak temizlenmeyecek ve leke tutacaktır.
Koltuk döşemesinde kullanılan kumaş türünü bilmek, hasarsız ve etkili bir temizlik için oldukça önemlidir. Çünkü her temizlik malzemesini her kumaş türünde kullanamazsınız. Aksi halde, döşemede kullanıcı kaynaklı hasar oluşabilir.
Genel olarak, koltuk temizliği sırasında kimyasal yoğunlukta temizlik malzemesi kullanımından kaçınmalısınız. Su bazlı deterjan veya klasik beyaz sabun kullanarak koltuk temizliği yapabilirsiniz. Koltuk döşemesi yıkanabilen bir kumaştan yapıldıysa, sabunlu ılık su ile yıkama da yapabilirsiniz.
Farklı kumaş türüne göre temizlik işleminin nasıl yapılması gerektiğinin detayına inelim.
Deri Koltuk Nasıl Temizlenir?
Son yıllarda deri koltuk üretirken, aşınmaya karşı dayanıklı olmaları için koruyucu kaplama kullanılmaktadır. Yine de, gündelik yaşam dolayısıyla kirlenen deri koltukları temizlemek, uzun süreli kullanım için faydalı olacaktır. Özellikle deri koltuğunuzun rengi beyaz veya bej gibi açık renkli ise ayda bir kez temizlenmesini tavsiye ediyoruz.
Temizlik esnasında, bulaşık süngeri veya sert fırça gibi ürünler değil, yumuşak bir mikrofiber bez kullanmanız gerekmektedir.
- Bir kova içerisinde deri temizleme solüsyonu ve suyu karıştırınız.
- Mikrofiber bezi kovada ıslatınız.
- Bezi hafif nemli olacak şekilde güzelce sıktıktan sonra, hafif baskı uygulayarak koltuk yüzeyini temizleyiniz.
- Tüm koltuk yüzeyini siliniz. Fazla su kullanımı deri koltuğun yağlı dokusunu bozacağından ve çatlatacağından, mutlaka temizlik sonrasında deri yüzeyi kurulamalısınız.
Koltuğunuzun üzerine renkli bir sıvı dökülmüşse, bezle veya süngerle sürterek silmek sıvının daha derine işlemesine sebep olacağından, öncelikle kağıt havlu yardımıyla bastırarak fazla sıvıyı yüzeyden almalısınız.
Çamaşır suyu, tuz ruhu, deterjan gibi kimyasal temizlik maddeleri deri koltuğunuzun elastikiyetini ve gücünü zayıflatabilir, dokusuna kalıcı zarar verebilir.
Nubuk Koltuk Nasıl Temizlenir?
Nubuk oldukça hassas bir deriden yapılan bir kaplama türü olduğu için nubuk koltuk temizliği yaparken kullanacağınız temizlik malzemesi ve bez çok önemlidir. Ayrıca, yumuşak hareketlerle temizliğin yapılması da nubuk yapının bozulmaması ve çatlamaması için gereklidir.
- Bir kova içerisinde nubuk koltuk şampuanı ve suyu karıştırınız.
- Mikrofiber yumuşak bezi kovada ıslatınız.
- Bezi hafif nemli olacak şekilde güzelce sıktıktan sonra, koltuğun görünmeyen bir kısmında deneme yapınız. Yapısında herhangi bir bozulma olmadığına emin olduktan sonra, koltuğunuzun tüm yüzeyini nazik ve dairesel hareketlerle siliniz.
- Silme işlemi tamamlandıktan sonra, odanın camını açıp içerideki hava akışını hızlandırarak kurumaya bırakınız.
Nubuk koltuk temizliğinde; çamaşır suyu, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı gibi kimyasal maddeleri kesinlikle kullanmayınız.
Kadife Koltuk Nasıl Temizlenir?
Kadife koltuk takımı alırken dikkat edilmesi gerekenler noktasında, ipek-kadife karışımı veya suni ipek-kadife bir kumaştan üretilen koltuk takımı almanızı önermiyoruz. Çünkü bu malzemeler oldukça hassas olduğundan, temizlik esnasında genellikle hasar oluşmaktadır.
Aldığınız kadife koltuk etiketinde S işareti mevcutsa, koltuk temizliği için profesyonel yardım almalısınız. Etiketinde böyle bir işaret yoksa, aşağıdaki adımları takip ederek kadife koltuk temizliği yapabilirsiniz:
- Bir kova içerisinde kadife koltuk şampuanı ve suyu karıştırınız.
- Mikrofiber yumuşak bir bezi kovada ıslatınız.
- Bezi hafif nemli kalacak şekilde iyice sıktıktan sonra, koltuğun görünmeyen bir kısmında deneme yapınız. Yapısında herhangi bir bozulma olmazsa, koltuğunuzun tüm yüzeyini nazik ve dairesel hareketlerle siliniz.
- Silme işlemi tamamlandıktan sonra, koltuğunuzu kurumaya bırakınız. Evinizin camlarını açarak içerideki hava akışını hızlandırabilirsiniz.
Koltuğunuzun üzerine bir renkli bir sıvı dökülmüşse, sürterek silmek lekenin daha derine işlemesine sebep olacağından; öncelikle, temiz bir havlu veya kağıt havluyu lekeye bastırarak fazla sıvıyı yüzeyden almalısınız.
Kadife koltuk temizliğinde deterjan ve çamaşır suyu gibi kimyasal temizlik maddeleri kullanmak, koltuk döşemenizin yapısını bozabileceğinden, ağarmaya sebep olabileceğinden ve kalıcı hasarlar bırakabileceğinden kesinlikle kullanılmamalıdır.
Tay Tüyü Koltuk Kumaşı Nasıl Temizlenir?
Tay tüyü kumaş, son zamanlarda koltuk döşemelerinde en çok tercih edilen kumaş türüdür. Sıkı dokusu, koltuk yüzeyine dökülen sıvıların koltuk süngerine geçmesini engellemektedir. Tay tüyü, yapısı dolayısıyla temizliği en kolay koltuk kumaşıdır.
Herhangi bir kimyasal temizleyici kullanmaktan ziyade, hafif nemli pamuklu bir bezle kolayca koltuk temizliği yapabilirsiniz.
Koltuk üzerinde salça sosu, çikolata gibi silinmesi halinde yüzeye dağılabilecek bir leke oluştuysa, öncelikle leke tortusu havlu kağıt ile yüzeyden alınmalıdır. Ardından, nemli bir bezle lekelenen bölge dairesel hareketlerle silinebilir.
Tay tüyü koltuk yapısının bozulmaması için kumaşa zarar verebilecek çamaşır suyu gibi ağartıcı kimyasallardan uzak durulmalıdır. Aşırı sıcak veya soğuk su ile doğrudan temas ettirilerek tay tüyü koltuk temizliği yapılmamalıdır. Son olarak, silme esnasında kumaş dokusuna zarar verebilecek aşınmış bezlerin kullanımından kaçınılmalıdır.
6. Doğru Bilinen Yanlışları Yapmayın
Koltuk nasıl temizlenir sorusuna verdiğimiz cevapların ardından, koltuk temizliği yaparken asla yapmamanız gerekenlere değinelim. Kulaktan dolma bilgilerle yapacağınız temizliğin evinizin yıldızı mobilyalarınıza zarar verebileceğini unutmamalısınız.
- Koltuk temizliği yaparken, hiçbir koşulda çamaşır suyu gibi ağartıcı kimyasal madde kullanmayın.
- Leke çıkartmak adına renkli bulaşık deterjanı veya çamaşır leke çıkarıcıları kullanmayın. Her ne kadar genel ev temizliğinde faydalı ürünler olsalar da, koltuk kumaşları üzerinde istenmeyen etkiler yaratabilmektedir.
- Sirke ve karbonat kullanımı gibi halk arasında yaygın olan söylentilere kulak asmayın. Bu maddeler, koltuk üzerinde renkli lekeler bırakabilir veya ağarmaya neden olabilir.
- Koltuğunuz üzerine doğrudan su dökerek temizlik yapmaktan kaçının. Daha sonra su lekelerinden yakınır olursunuz!
- Temizlik sonrası nemlenen koltuğunuzu kurutmak için elektrikli soba, saç kurutma makinesi gibi ısı kaynaklarını kullanmayın. Evinizin camlarını açarak oda içindeki hava akışını hızlandırmanız yeterli olacaktır.
Koltuğunuzu kendiniz temizlemenin yeterli olmayacağını düşünüyorsanız, koltuk yıkama firmalarından veya mobilya kuru temizleme şirketlerinden hizmet alabilirsiniz. Dilerseniz de, Evimzade’nin müşterilerinin hijyen kriterlerini göz önüne alarak ürettiği, kolay temizlenebilen kumaşlardan yapılan koltuk takımları arasından stilinizi yansıtacak bir seçim yaparak, yepyeni bir başlangıç yapabilirsiniz.