Google artık “Alphabet”in…

Evren YILDIZ
/var/log/ of Evren YILDIZ
4 min readAug 14, 2015

Terminator filmlerini bilmeyen yoktur. Kısaca bahsetmek istersem; yapay zeka’nın kendi bilincini kazanarak en büyük düşman olarak insanoğlunu görmesi ve tüm sistemleri ele geçirerek savaş açması, dünyaya hakim olması ile birlikte insanoğlunun direnişini anlatır.

Filmde yer alan ve hemen her türlü elektronik cihazı kontrol eden yapay zeka’ya verilen isim de Skynet’dir.

Günümüz dünyasında ise Skynet benzeri bir yapılanmaya doğru gidiyoruz. Telefonlarımız akıllandı, otomobillerimizin akıllandı ama yaygınlaşmadı. Kendi kendine giden araçlar geliştiriliyor.

Yakında evlerimiz akıllanacak ve bize yaşattıkları konfor sayesinde ilk aşamada pek güzel şımaracağız. Kontrol kısmen de olsa yapay zeka’ya geçecek.

Peki nedir bu Skynet benzeri yapı. Benim gözümde o yapı Google, ya da yeni ismi ile Alphabet şirketler topluluğudur.

Bir dakika bu da nerden çıktı? Alphabet’de ne?

Not: Bu yazı bol bol video içermektedir. İlk defa bu kadar çok video kullandım. :)

Alphabet-Logo-Google

Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklama ile tüm Google Grubu yeni bir üst grup altında toplandı ve adına da Alphabet adı verildi.

Bu üst grubun web sayfası da : http://abc.xyz

İngilizcesi olanlar için gerekli açıklamayı Sergey ve Larry sayfada yaptılar.

Google’ın kurucuları olan ikili yeni üst grubun CEO ve Başkanlıklarını paylaştılar ve Google CEO’su da Sundar Pichai oldu. (Android olsun diğer ürünler olsun bu yetenekli arkadaştan çıkmış)

İnternette Alphabet ile ilgili bir çok yorum, haber ve makale bulabilirsiniz.

Beni asıl endişelendiren konu ise yazımın başında bahsettiğim durumdur.

Doktora tezini “Yapay Sinir Ağları” üzerinde çalışan birisi olarak yapay zeka’nın artık kendi bilincini kazandığını düşünmekteyim ve bu bize açıklanmamakta.

Meşhur teorik fizikçi Stephen Hawking’de yapay zeka ile ilgili olarak endişelerini dile getirmiş. Ona katılan bir diğer kişi de Bill Gates.

Sözün özü, AI iyi güzel hoş ama çok dikkatli kullanmamız gerekiyor…

Gelin Alphabet’in altındaki şirketlere bakalım. Her harf bir şirket olarak konumlandırılmış.

Tüm listeyi ShiftDeleteNet burada güzelce açıklamış. Ben sadece endişelerim ile ilgili olanlardan bahsedeğim.

B — Boston Dynamics

2013 yılının son aylarında herkesin gözünden kaçan bir haber geçti teknoloji şirketleri. Google, bir robot üreten şirketi satın aldı diye. Hemen hemen bir çok kişi “yaw he he parayı veren alır işte” dedi ama gerçek öyle değil. Bu şirket inanılmaz robotlar üretme konusunda ciddi ilerleme sağlamış. Bir de 1992 yılında kurulan Boston Dynamics’in genelde ticari müşterileri olmamış, yani robot satmamış. Daha çok Internet’in de mucidi olan DARPA ile Amerikan Savunma Bakanlığı ile birlikte çalışmış.

En tehlikeli bulduğum harflerden biri. Bu robotlar sayesinde savaşlar meydanlarda robot ile yapılacak biz de oturduğumuz yerden RTS (Real Time Strategy — Gerçek Zamanlı Strateji) oyunu oynar gibi robotları yöneteceğiz belki de. Zaten bir çok teknoloji ileri geleninin dikkat çektiği konu da bu. İnsanlık için kullanılmazsa halimiz kötü olabilir diyorlar.

D — Deep Mind

Google’ın Yapay Zeka projesi. Halihazırda kullandığımız servislerde de çalışmakta (Google Now, Google Photos).

Google’ın bir çok ürününü kullanan biri olarak pek eğlenceli servislerinden büyük bir zevkle yararlanıyorum. Ama diyorum ya bizler için iyi olacak ise yararlanalım. Kontrol kaybedilirse pek nahoş şeyler olabilir.

G — Glass

Google’ın ilk sürümü yerden yere vurulan ve ticari olarak epic fail olarak addedilen Projesi. 2. sürümü pek yakında çıkacak.

Bu konuda en büyük endişem bu gözlük ile özel hayatımıza zaten tecavüz etmiş olan google’ın daha da eğlenmesi. Korkutucu hal alabilir. Ve nahoş olaylar çıkabilir. O görüntüler bir gün karşımıza farklı ortamlarda çıkabilir. Bunun olmayacağını kim garanti edebilir?

J — Jump VR

Sanal gerçeklik ürünü. 16 farklı kamera ile 360 derece görüntüleri işleyecek.

Görüntü işlemesi güzel hoş ama ne için, kim için. Bunun kullanımında da B harfindeki robotlara altlık hazırlanıyor olabilir.

N — Nest

Nest evimizi yönetecek olan sistemlere verilen isim. Gerçekten konforumuzu sağlayacak ve bizi ciddi anlamda tembelleştirecek bir proje. Şimdilik sıcaklık, duman dedektörü ve uzaktan kontrol edilebilen kamera sistemleri var. Ama daha fazlasını sunan diğer markalara göre çok daha iyi görünmekte.

Pek yakında bir çok ev “akıllı” olacak. Hem de bu cihazın şimdi ve daha sonra sunduğu ürün toplulukları sayesinde

nest-logo

O — OK Google

Akıllı cihazımız ile sesli iletişim kurma başlatma cümlesi : “Ok Google” :) Sesleneceğiz ve cihazımız bizim sesimize kulak kesilecek. Sonra da istediğimiz bir şeyi sesli olarak isteyeceğiz.

Bu konuda zaten tüm bu işlerim temelinde olacak. Sadece klavye, mouse ya da parmaklarımızla değil sesimizle kontrol edeceğiz. Halen askeri anlamda ses kontrolü var ama şu aşamada herkese açılmadı bu teknoloji.

P — Project Loon

Uzak fesafelere balonlarla internet götürme projesi.

Bu proje ile tüm cihazların birbirleri ve dolayısıyla merkez ile bağlantısı sağlanacak. Kocaman ağ daha da büyüyecek.

T — Titan Aerospace

İnsansız hava aracı projesi. Güneş enerjisi ile çalışarak hiç yere inmeden havada internet dağıtması planlanıyor. Project Loon ile beraber çalışacak.

V — Autonomous Vehicles

Google Streetview sayesinde üretilen içerikleri kullanarak ve üzerindeki sistem sayesinde 3 boyutlu olarak dış dünyayı tarayarak kendi kendine giden araç projesi.

Peki ya bu araç bizi istediğimiz yere değil de birilerinin istediği yere götürürse? :) Peki birileri bu aracı bizim yerimize yönetmeye kalkarsa… İşte aşağıdaki video da geçtiğimiz günlerde çekildi. Çok enteresan günler geliyor.

X — Google X

Gizli yürütülen projeler.

Nedir, kimdir bilinmiyor. Zamanı gelince açıklanıyor ya da gidip bir şirket satın alınıyor.

Yukarıda vermiş olduğum seçmece harfler “şu anda” beni korkutanlar. Google ya da Alphabet aslında başlıbaşına çekincelerimin olduğu bir şirket oldu. Son zamanlarda bir de Big Data diye Türk şirketlerine pazarladıkları bir sistem çıkardılar. Bu sayede bir de eldeki verilerin derlenmesi, analiz edilmesi ve iş zekası vasıtasıyla senaryo bazlı çeşitli önerilerin çıkarılması düşünülmekte. Daha da detayları vardır elbette.

Özetlersem;

Bu sistemler sebebiyle gelecek hem endişe hem de çok heyecan verici geliyor bana. Karmakarışık duygular içerisindeyim.

Umarım bu tür sistemler gelecekte insan hayatını karartmaktan ziyade güzelleştirir.

Çocuklarımızın nasıl bir dünyada olacaklarını artık hayal bile edemiyorum…

--

--