Güney İzlanda’dan Reykjavik’e Dönüş

Bengü Akyürek
Executive Tourist
Published in
5 min readOct 20, 2016

Yazının orjinali www.havadakileylek.com sitesinde yayınlanmıştır.

Reynisdrangar

Fırtınalı bir havada resimdeki sahile vardığımızda dalgaların boyu ve şiddeti inanılmazdı. Aslında burada yine denizin içindeki bazalt yığınını ve karşıdaki kaya kütlesini görmeye gelmiştik ama sahil görünemiyordu bile. Sahilin girişinde çocuğunuzun elini tutun, denize yaklaşmayın ve sakın yüzmeyin uyarıları var. Karadeniz alır götürür derler ya bu denize fotoğraf çekmek için dahi yaklaşamadım.

Dyrholaey

Burası bir önceki durağımız Reynisdrangar’ın hemen karşı kıyısı ama kötü havadan dolayı uzaktan göremedik ve yakından görmek için ziyaret ettik, aşağıdaki yazımda bahsettiğim araba kapımızın kırılmasına ramak kaldığı an bu sahilde oldu.

Skogar Müzesi

Çim evler İzlanda’nın çok eski bir kültürü ancak artık orijinal çim ev hiç kalmamış. Var olanlar ise kültür bakanlığının desteğiyle yapılmış ve genellikle müze olarak kullanılıyorlar.

Bu evlerin orjinali aslında silindirik şekilde ve ince uzun. Kapıları bir tane, penceresi ise neredeyse hiç yok. Tuvaletin ve banyonun dışarıda olduğu bu evler zamanla doğal kaynaktan ısınma amacıyla banyonun içeri alınması ile ev formatına dönüşmüşler. Hatta çok enteresan bir şekilde sıcak suyun olduğu odada yatıp kalkmaya, yemek yemeye ve sosyalleşmeye başlamışlar.

Çim evlerin orijinaline uygun düzenlenmiş minicik oturma odası
Çim evlerin orijinaline uygun düzenlenmiş minicik yatak odası. Dört yatak ve bir yün çıkrığına sıkıştırılmış hayatlar

Gel zaman git zaman Danimarka sömürgeciliği bitince bu evler İzlanda’lıların unutmak istedikleri bir aşağılama ikonuna dönüşmüş ve yıkarak veya yakarak evleri tarihten silmişler.

Skogafoss

Kültür merkezinin hemen ilerisindeki Skogafoss’a vardığımızda yine büyük bir şelaleyle karşılaştık. Şelalenin döküldüğü yerdeki su sıçramaları o kadar yoğun ki yakınından fotoğraf çekmek mümkün değil.

Hava beş derece, iki çift Skogafoss şelalesinin önünde incecik gelinlikleri ile evleniyorlar.

Eyjafjallajökull Müzesi

Eyjafjallajökull 2010 yılında patlayan ve küllerinden dolayı Avrupa hava trafiğini uzun süre durduran yanardağ. Patlamadan derinden etkilenen bir ailenin açtığı müzede yaklaşık 30 dakikalık bir video izleme şansımız oldu. Her ülkenin kendi doğal afetleri ve kendi dramları var. Bu müze, yanardağ ve kül patlamasının çevrede yaşayanların hayatlarını nasıl felakete sürüklediğini kendi videoları ile anlatıyor. Bence kaçırılmaması gereken bir deneyim. Keşke bizde de depremle ilgili böyle bir bilgilendirici müze olsa.

Seljalandsfoss

İzlanda’yı araştırmaya başladığımda karşıma çıkan en ünlü şelalelerden biri Seljalandsfoss’tu. Arkasına geçilebilen tek şelale olması, başkent Reykjavik’e yakınlığı ve buraya düzenlenen turlar nedeniyle yoğun ilgi gören bir şelale.

Gljufrafoss

On üç günlük tam ada turumuz bitmek üzere ve şimdiye kadar birbirinden güzel on şelale gördük. Gljufrafoss ise on birincisi, hemen Seljalandsfoss’un yakınında. Şelalenin kendisi ancak ıslanmayı göze alıp kaya oyuğundan içeri girilince görülebiliyor.

İzlanda’nın çayırlarını kaplayan saman balyaları yol boyunca göz alabildiğine uzanıyorlar

İzlanda’da Araba Kiralamak

Amerika’da büyük araçlar görmüştüm ama henüz İzlanda’yı gezmediğim için onlara büyük demişim

İzlanda’da araba kiralamak tam bir deneyim. Çünkü belirlilik katsayısı düşük çoklu değişken modeli çözmek zorunda kalıyorsunuz.

İzlanda’da araç kiralarken dikkat edilmesi gereken 10 kural;

  1. Önce hangi rotayı gezeceğinize karar verin. Sadece Reykjavik ve Golden Circle Tur planlıyorsanız ucuz ve küçük araba idare eder. Uzun bir ada turu planlıyorsanız mutlaka kaloriferi çalışan daha konforlu bir araç olmalı. Örneğin aşırı rüzgarda sallanmayacak kadar ağır olmalı.
  2. Aracınızda sigorta mutlaka yaptırın, standart sigortaya bir de gravel road sigortası öneriyorlar bunu kabul edin çünkü resimdeki gibi dev jeepler yanınızdan geçtiğinde basit bir çakıl taşı camınızı çatlatabilir. Bu da size izlanda kronası üzerinden cam değiştirme masrafı doğuracaktır.
  3. Biz aracımıza GPS almak yerine telefon operatörü olan Siminn’den hat aldık ve google map ile her yere ulaştık.
  4. Aracınızı gitmeden önce kiralayın, İzlanda bizim gibi hizmet ülkesi değil dükkanları çok erken kapatıyorlar havalimanında kiralarım diye düşünmeyin kapı duvarla karşılaşabilirsiniz.
  5. Konfor düşkünü değilseniz car campingler şahane, içinde kalabileceğiniz bir araç kiralayabilirsiniz.
  6. Uzun yol planlıyorsanız aracınıza telefon şarj cihazı ekletin ya da Türkiye’den götürün.
  7. Çok lüks bir araç kiralamanıza gerek yok Route 1 denilen ve tüm adayı çeviren otoyol iki şeritli basit bir yol ancak yolculuk konforunuzu etkileyecek çukurlar yamalar yok. Üstelik ülkede özellikle kasaba veya köy sınırlarına girdiyseniz hız limiti çok düşük, hız için sakın arabaya fazla para vermeyin.
  8. Aracınız F road denilen offroadlar için onaylı bir araç değilse sakın gireyim demeyin sigortalar F road hasarlarını kapsamıyor ve GPS’iniz F road’a girdiğinizi kanıtlıyor.
  9. Biz daha Türkiye’deyken araba kiralama firması ile yazıştık ve teyidimizi aldık. Teyit mailinin hemen altında şöyle bir cümle vardı “İzlanda’daki rüzgarın aracınızın kapısına ağır hasar vereceğini lütfen unutmayınız ve kapınızı açarken her zaman dikkatli olunuz” biz buna çok güldük. Gittiğimizde ise korkulacak bir şey olmadığını gördük ta ki güneyde fırtınalı sahili izlemek için arabadan inmeye çalışırken kapının elimden uçup son sürat açılmasına kadar. İzlanda’da arabanın kapısı önemli hep temkinli açmak gerek.
  10. Son olarak N1 denen ve hayat kurtaran benzin istasyonları ülkenin neredeyse her yerinde var. Su, tuvalet ve yemek ihtiyacı N1’lerden karşılanabilir. Benzin kredi kartıyla da alınabilir, peşin ödeyip alınan benzin kartıyla da alınabilir.

İzlanda turumun diğer yazıları; İzlanda, Reykjavik, Snaefellsness’e Gidiş, Snaefellsness, Akureyri, Kuzeyden Doğuya, Buzullar

facebook veya twitter dan da takip edebilirsiniz!

--

--