1G, 2G, 3G, 4G, 5G

Eylo B.V.
Eylo Magazine
Published in
4 min readMay 30, 2019

--

Wat houdt G eigenlijk in?

G staat voor Generatie in ontwikkeling in mobiele telefonie. Als je deze generaties op een tijdlijn zou zetten ziet die er als volgt uit:

We beginnen bij het begin, de 0 generatie.

In de jaren veertig waren Motorola en Bell System pionier op het gebied van ‘mobiele telefonie’. Zij introduceerden dit voor commerciële telecommunicatie diensten.

Hoewel er werd gesproken over mobiele telefonie waren de toestellen veelal bevestigd in voertuigen of zakenkoffers.

1G

In 1979 lanceerde de NTT in Japan het eerste geautomatiseerde cellulaire netwerk in het gebied van Tokio, binnen vijf jaar was dit uitgebreid over heel Japan en was het eerste landelijke netwerk een feit.

In 1981 werd het NMT-netwerk (Nordic Mobile Telephony) gelanceerd in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. NMT was het eerste netwerk met internationale roaming.

Het grootste verschil tussen 1G en de daarop volgende generaties is dat 1G analoog was en daarna werd opgevolgd door digitale signalen.

Wat is roaming?

Dit betekent dat als je in het buitenland wilt bellen, sms-en of internetten, je gebruik maakt van een lokale provider die contact legt met jouw provider. Tot 2017 werden de kosten hiervoor bij de beller neergelegd, daarna zijn er nieuwe regels van de Europese Unie van kracht en mag dat niet meer binnen die Europese Unie. Je kunt dan bellen, sms-en en internetten vanuit je bundel.

2G

De techniek die bij de tweede generatie mobiele communicatie werd gebruikt was GSM (Global System for Mobile Communications) en was de standaard voor digitale mobiele telefonie over de hele wereld.

Met 2G kwamen ook de mogelijkheden op tekstberichten (sms) en de communicatie tussen ‘dingen’ zoals computers. Echter was dit netwerk niet geschikt voor overdracht van grote bestanden.

Hiervoor werd in 2001 een oplossing gevonden in de GPRS (General Packet Radio Service) techniek ook wel 2.5G genoemd. Deze techniek was niet geschikt voor spraak maar kon wel sneller informatie verzenden en ontvangen. Er waren wel twee abonnementen nodig (GSM èn GPRS) en een voor GPRS geschikt toestel.

Daarna kwam er nog een variant op de markt: 2.75G oftewel EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution). Voor deze techniek was er geen nieuwe (dure) infrastructuur nodig en het voldeed ook aan de specificaties van het latere 3G, alleen was het een stuk trager..

3G

UMTS is de derde generatie mobiele communicatie. Dit staat voor Universal Mobile Telecommunications System en heeft meer capaciteiten dan GSM. Het kan bijvoorbeeld grotere hoeveelheden data verwerken en versturen.

Sinds 2001 wordt 3G in Nederland gebruikt voor bellen, sms èn data. Deze technologie heeft een breder bereik van diensten en een grotere snelheid op het netwerk.

4G

De 4G technologie LTE (Long Term Evolution) is een doorontwikkeling van die van 3G en volgt deze dan ook op als standaard na 2010. Deze generatie is vooral gericht op data. Niet in het minst omdat er steeds meer wordt gecommuniceerd met smartphones en tablets.

Het grote verschil tussen 3G en 4G is dat je op 3G na elkaar gebruik maakt van de digitale snelweg (een eenbaansweg zeg maar) en met 4G kan dat naast elkaar (een meerbaansweg). Met als gevolg dat 4G weer sneller is dan zijn voorganger.

Is 2G dan geschiedenis?

Nog niet helemaal. Veel apparaten communiceren wereldwijd nog met deze technologie, het zogenoemde IoT (Internet over Things). Maar de jaren gaan wel tellen, vooral op gebied van veiligheid. 2G wordt nog steeds aangeboden en bijvoorbeeld gebruikt door netbeheerders voor hun slimme meters. Ook hulpdiensten maken nog gebruik van 2G om signalen te versturen naar hun meldkamers.

Een abrupt einde zit er dan ook niet in voor 2G maar dat het een aflopende zaak is, is wel een feit. Op de loer liggen LoRa (maakt geen gebruik van een SIM kaart maar een aparte frequentie en geschikt voor versturen van kleine pakketten) en LTE-M (gebaseerd op de technologie achter 4G en geschikt voor het versturen van grote data hoeveelheden). Deze technieken worden al volop getest.

En dan nu 5G?

5G is in volle ontwikkeling. Er gaan zelfs geluiden dat het eind 2020 in Nederland uitgerold wordt.

Buiten dat het wéér sneller wordt, wordt ook de flexibiliteit in het gebruik van het netwerk groter. En dat is misschien ook wel nodig gelet op het grote aantal nieuwe toepassingen in (huishoudelijke) apparaten zoals bijvoorbeeld aan slimme wasmachines, koelkasten en lampen. De verwachting is dat over een tiental jaren bijna alle apparaten ‘verbonden’ zullen zijn. We gaan een IoT leven tegemoet.

Ook wordt er tegenwoordig heel veel opgeslagen in de cloud, en dat zal alleen maar toenemen. Dan is het wel zo handig als je er ook altijd snel bij kunt.

Kortom, het einde is nog (lang) niet in zicht hoewel er op het gebied van wetgeving, privacy en beveiliging nog een aantal uitdagingen liggen.

En als we het dan toch over uitdagingen hebben, daar zijn wij bij Eylo ook wel voor in. Dus wil jij meer uitleg of meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen, kom even langs of neem contact op en we maken een afspraak!

--

--