IOT Meer dingen dan mensen op internet

Eylo B.V.
Eylo Magazine
Published in
3 min readOct 2, 2019

75 miljard gekoppelde apparaten op internet in 2030?

Volgens analisten is dit een reëel toekomstbeeld. Steeds meer apparaten zijn ‘slim’ en ‘verbonden’ met ons of met andere apparaten. Het Internet of Things groeit razendsnel en zoals de titel al zegt zijn er nu al meer ‘dingen’ dan mensen aangesloten op internet. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld slimme thermostaten, slimme lampen en de smartwatch.

Hoe komt dat?

Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste worden sensoren steeds goedkoper en beter en zijn eenvoudiger toe te passen. Ten tweede is de snelheid van het dataverkeer tegenwoordig heel hoog en de opslagcapaciteit in de cloud is bijna oneindig.

Feit is ook dat steeds meer mensen een smartphone hebben waarmee ze direct en overal toegang hebben tot het internet. Deze smartphone fungeert middels apps vaak als afstandbediening van de slimme producten. Daardoor wordt het voor iedereen ook steeds makkelijker om ze te gebruiken, zeker ook voor het MKB.

Wat kunnen we dan met dat IoT?

Het wordt op grote schaal gebruikt om productieprocessen te verbeteren. En ook om oplossingen te bieden op het gebied van o.a. energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs. De data die hiervoor wordt gebruikt wordt verzameld door het IoT.

Geef eens een voorbeeld.

Stel je hebt een pacemaker, deze kan op afstand worden uitgelezen door de arts waardoor een bezoek aan het ziekenhuis niet nodig is.

Je wilt dat je huis behaaglijk is als je thuiskomt op een koude winteravond. Via de app op je smartphone zet je je verwarming alvast aan als je onderweg bent.

Je hebt een printer en zit niet graag zonder inkt. Het is al mogelijk je printer op het internet aan te sluiten zodat je inkt leverancier weet wanneer je inkt bijna op is en je alvast nieuwe cartridges kan sturen.

Dit zijn slechts drie voorbeelden uit de ontelbare rij mogelijke toepassingen.

Maar als ik kan communiceren met mijn apparaten dan kan een ander het ook!

Het is inderdaad van het allergrootste belang dat één en ander veilig gebeurt. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaat de komende jaren een aanzienlijk bedrag steken in onderzoek naar de veiligheid van IoT. Alle risico’s worden onderzocht, zowel op technisch als op juridisch en criminologisch gebied. Hieruit moet een standaard komen voor het ontwerp, beveiliging en beheer van IoT-systemen.

Er is dus voorlopig nog wel wat werk aan de winkel. Het IoT is afhankelijk van technologie waardoor er altijd kans is op storingen en/of hackaanvallen die ervoor zorgen dat een systeem plat komt te liggen.

Moeten we dat dan wel willen, dat IoT?

Zeker wel. Ondanks de bedreigingen zijn er zoveel mogelijkheden die ons leven aangenamer en ook weer veiliger maken dat het zeker geen verkeerde wending in de technologie is. Toen aan het einde van de 19de eeuw de auto werd uitgevonden, werd er ongetwijfeld ook over alle gevaren gediscussieerd. Daar zijn regels en richtlijnen voor gekomen, en soms gebeuren daar ook dingen die verbeterd moeten worden. Voor de digitale snelweg zal dat niet anders zijn.

Goede verbinding.

Uiteraard is een goede veilige verbinding ook voor IOT van groot belang. en daar kan Eylo je dan weer bij helpen. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

--

--