Publicroam: veilig, makkelijk en gratis.

Eylo B.V.
Eylo Magazine
Published in
3 min readOct 30, 2019

Zoeken naar een Greenpoint.

De jaren zestigers en zeventigers kent ze misschien nog wel. De Greenpoint stations van destijds de PTT (nu KPN) waar vandaan je mobiel kon bellen vanaf mei 1992. Dit kon met de Greenhopper telefoon, eerst nog Kermit genoemd vanwege zijn groene kleur maar de kosten van de licentie van Henson (van de muppets) bleken zo hoog dat daarmee werd gestopt.

Er waren ongeveer 5000 basisstations waarbij je in de buurt moest staan om te kunnen bellen. De Greenpoints stonden op plaatsen als tankstations, postkantoren, spoorwegrestaurants, parkeerplaatsen en restaurants.

In 1996 bereikte de Greenpoint haar hoogtepunt met zo’n 60.000 aangesloten mensen. In 1998 waren dat er nog maar 20.000 en een jaar later werden de Greenpoint en Greenhopper van de markt gehaald.

Evolutie

Sinds dat de Greenhopper uit het beeld verdween is de GSM aan de macht gekomen. De evolutie die die heeft ondergaan is inmiddels bij ons allemaal wel bekend.

Tegenwoordig bellen we via 4G en VoIP. We maken voor internet veel gebruik van Wifi. En als we onderweg zijn wordt er her en der gratis Wifi aangeboden via Public Wifi punten.

Zijn die wel veilig?

Dat is dus maar de vraag. Als alternatief daarvoor is Publicroam ontwikkeld. Dit geeft toegang tot een wolk van veilige Wifi-netwerken. Als bezoeker meld je je één keer aan en daarna kun je overal online gaan waar publicroam beschikbaar is. Zo hoef je nooit meer op zoek naar een Wifi-netwerk en bijbehorende codes.

De techniek van Publicroam is gebaseerd op de meest veilige wifi-vorm op het moment van dit schrijven (september 2019). Bijkomend voordeel is dat Publicroam geen gebruiksgegevens verzamelt om daar geld aan te verdienen.

En wat kost het mij dan zul je je afvragen.

Niets. De deelnemers aan Publicroam vinden dat iedereen veilig en anoniem moet kunnen surfen en daarom betalen zij een kleine vergoeding om de infrastructuur achter Publicroam in stand te houden. Jouw account is daarom gratis. En daarom hoeven zij ook niets te verdienen aan je surfgedrag, je te spammen met aanbiedingen of je gegevens te verkopen.

Wie zijn die deelnemers dan?

De gemeente Den Haag biedt deze nieuwe dienst als eerste gemeente aan. De Haagse markt is de eerste locatie. De bedoeling is om het uit te rollen naar alle eigen panden van de gemeente.

Publicroam wil een beweging op gang brengen om in heel Nederland veilig en makkelijk toegang tot gastwifi te bieden. In de volgende maanden wordt de dienst verder uitgerold naar andere gemeenten en publieksorganisaties zoals musea, ziekenhuizen en bibliotheken.

En landelijk?

Precies! Alle reden voor de overheid om een fikse slinger te geven aan Publicroam. Het is technisch eenvoudig te realiseren, het is niet duur, hoeft niet veel tijd te kosten en het is een uitkomst voor de burgers, zo wijzen de ervaringen van de gemeente Den Haag, de A-2 Samenwerking, ECP en Wigo4it met Publicroam uit.

Hoe mooi zou het zijn als we binnenkort allemaal simpel van een veilige wifi verbinding kunnen genieten?

Zo zie je, iedereen is op allerlei manieren bezig om veilig te kunnen communiceren over het internet. Zo ook Eylo Telecom. Wil je meer weten over onze veilige verbindingen? Neem gerust contact op en wij leggen je alles uit.

--

--