Ürün nedir? Dijital ürünleri nasıl tanımlarız?

Furkan Açıkgöz
FA.UX
Published in
2 min readAug 4, 2020

Herkese selamlar ✋

Ekip olarak ritüellerimizi paylaştığım bir önceki yazımda ürün kavramından çokça bahsettim. Bu tanımı biraz daha detaylandırmak istiyorum. Okuduğum birçok kaynakta ürünün kısa tanımı genelde şu şekilde yapılıyor:

Ürün = Müşteri x Faaliyet (Business) x Teknoloji

Bir ürün geliştirme sürecinde biz tasarımcıların diğer ekiplerle birlikte yukarıdaki başlıkları detaylandırması gerekiyor. Aşağıdaki sorularla başlayabiliriz:

  • Faaliyet alanımız nedir?
  • Hangi müşteri gruplarını hedefliyoruz?
  • Go-to-market stratejimiz nasıl?
  • Teknolojinin esnek ve limitli yanları neler?

Müşteri 🤷

Müşteriniz kim? Kimin hangi derdini çözüyorsunuz?

Ödeme almayı kolaylaştırmak, bankaya erişemeyen kitleye hızlı ve erişilebilir finansal hizmetler sunmak, online tatil rezervasyonu yapmak, internetten ürün satmak… vb. Geçtiğimiz on yılda çalıştığım şirketler buna benzer hizmet sunuyordu. Ve bu hizmetlerle hedeflediği müşteri kitleleri vardı.

iyzico’da 35K+ üye işyeri ve 700K bireysel kullanıcı, Garanti BBVA Mobil’de 7M+ kişi bu müşteriler arasında. Bütün bu platformlar insanların bir takım dertlerini çözüyorlar. Hizmetlerimizi kullanmaya başlayınca da müşterilerimiz oluyorlar.

Faaliyet (Business) 🛠️

Hangi konuda faaliyet gösteriyorsunuz? Bu kısmın özellikle yeni girişimleri ortaya çıkaran bir başlık olduğunu düşünüyorum ve bir örnek üzerinden açıklamak istiyorum:

Sanal POS’u fintekler icat etmedi. Fakat bu faaliyeti sunma konusunda bankalardan farklı davranıp bu işi çok daha hızlı entegre edilebilir hale getirdiler. Bu da yetmedi banka hesabında milyonlar olan / olmayan herkesin ödeme alabilmesini sağladılar.

Teknoloji 🏗️

Sunmuş olduğunuz faaliyeti doğru müşteri ile buluşturacak ürünün teknolojisi hiç şüphesiz çok önemlidir. Ayrıca teknoloji kararları ürünü ve ürün tasarımcılarını büyük ölçüde etkiler (daha iyi veya daha kötü).

Daha hızlı, entegrasyonu kolay, üye olması basit, kullanıcılar için anlaşılır ürünler sunmak teknolojik anlamda katma değer yaratan şeylerdir.

Deneyim tasarımı ekibi ritüelleri ürün geliştirme süreçleri hakkında ipuçları içeriyor 👇

Toparlarsam

Ürünü tanımlayan üç başlıktan bahsettim. Yaşayan bir ürün için yeni müşteri ihtiyaçları çıkabilir veya şirketiniz yeni bir alanda faaliyet göstermek isteyebilir. Bütün bunlar ürün geliştirme döngüsünün birer parçası.

Tasarım, ürün geliştirme gibi konularda sorularınız için 👉 @furkanacikgoz

--

--