iyzico’da bir yıl

Furkan Açıkgöz
FA.UX
Published in
2 min readJul 3, 2020

Geçen yıl Haziran ayında iyzico’da çalışmaya başladım ve bir yıl ne ara geçti anlamadım :) Dolu dolu geçen bu bir yılı yazıya döküp deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Benim için bir diğer mücadele ise genelde yeni kurulan tasarım takımlarının bir parçasıyken burada en baştan bir takım kurmak oldu.

Ekip 👩‍💻👨‍💻

iyzico ile ilk görüşmemi Head of Product ile yapmıştım. Bu zamana kadar hep mühendislik ekiplerinin bir parçası olarak konumlandırılan tasarım ekipleri iyzico’da ürün takımının bir parçasıydı.

  • iyzico Ürün Takımı iki parçadan oluşuyor Deneyim Tasarımı Ekibi ve Ürün Yöneticileri aynı grubunu bir parçası. Her iki takım da Head of Product pozisyonuna bağlı.
  • Genelde tasarımıcılar IT Director, CTO, CMO gibi pozisyonlara bağlanıyor. Ama işin teslim süresi ya da bir takım pazarlıklar yapılmaya başladığında ne yazık ki tasarım ve deneyim ilk feragat edilen konu oluyor. “o kullanıcı araştırmasını yapmasak ne olur ki? Ama kesinlikle Java 10.xxx geçişini yapmalıyız 😃” (Farz-ı misal)
  • Ekipte sahip olduğumuz tek rol ürün tasarımcısı (Product Designer). Ekip içinde kullanıcı araştırma, veri analizi, arayüz tasarımı konularında herkesin öne çıkan uzmanlıkları var. Sadece bir dosya açıp tasarım yapan insanlar değil neyi neden yapıyoruzu cevaplayan, ürünün yol haritasına hakim bir ekip kurduk.
  • İnanamayacaksınız ama tasarım kararlarını tasarımcılar alıyor. Burada egolar, benceler ve HIPPO lar ile değil, ürünü bilen tasarımcılar ve bu ürün ihtiyacının ne olduğunu net tanımlayan ürün yöneticileri ile çalışıyoruz.

Ürün 📦💸

Site, proje, mobil uygulama vb. geçtiğimiz on yılda bunlara genelde böyle isimler taktık. Artık tasarladığımız dijital şeyleri ÜRÜN olarak adlandırıyoruz. iyzico’da nasıl ürün geliştirdiğimiz şu şekilde özetleyebilirim:

  • OKR (Objectives and Key Results): iyzico’da her ürün geliştirme grubunun OKRları var. Bir hedef ve buna ulaşmak için neler yapacağız bunları her çeyrek başında belirliyoruz. (OKRlar ve tasarım ekipleri nasıl bir arada çalışır başlıklı bir yazı yazma niyetim var)
  • Product Manager: Ne yaparız da bu ürün bu hedefe ulaşır diye düşünen kafa patlatan insanlar 🙂 Satıştan gelen yeni istekler, operasyondan gelen geribildirimler bu işin ciddi bir parçası. Üründeki ihtiyacı ortaya koyan yapılacak geliştirmeleri belirlediğimiz yanyana çalıştığımız en önemli rol.
  • Product Designer: Burada ürünü tasarlayan insanlardan yani bizim ekipten bahsediyoruz. OKR lar belli, ürün nereye koşuyor biliyoruz. Ürünü pazara çıkmak, büyüme yakalamak, 3x büyütmek, 1m kullanıcı edinmek vb. ihtiyacı Product Manager ortaya koyar, hedef nettir. Product Designer ihtiyacı anlar ya da ihtiyacı netleştirmek için bir şeyler yaparak başlar. Ve sonra işe koyulur. İşe koyulmak arayüz tasarımı, kullanıcı araştırması, veri analizi, anket gibi işleri yapmak anlamına geliyor.

İki ana başlıkta bir yıllık deneyimi satırlara döktüm. Tasarım, ürün geliştirme gibi konularda sorularınız için 👉https://twitter.com/furkanacikgoz

--

--