Landing Page’in 7 Tonu

Furkan Açıkgöz
FA.UX
Published in
3 min readNov 15, 2017

Ürün, hizmet tanıtımı yapmak ve hedeflediğimiz amaçları gerçekleştirmek için genellikle reklam kanallarından gelinen sayfalar landing page olarak adlandırılır.

Google’da mercedes test sürüşü arayıp reklamlardan tıklayarak geldiğiniz ilk sayfa gibi.

İyi bir landing page oluşturmak kocaman bir websitesini tasarlamaktan daha kolaydır değil mi? Tek bir sayfa, tek bir amacı var, kullanıcıların iletişim ya da kredi kartı bilgilerini alsanız yeter.

Landing Page’i Türkçe’ye Açılış Sayfası olarak çevirebiliriz. Yazının devamında “açılış sayfası” olarak devam ediyorum.

Üstelik bir açılış sayfası tasarımı için ilham gelmesine ya da sitenizin geri kalanının tasarım kurallarına uymasına gerek yok. Yanlış duymadınız, aksiyon butonu rengini bile farklı kullanabilirsiniz.

Yaptığım açılış sayfası tasarımları ve sonrasında AB testleri ile edindiğim deneyimleri 7 maddelik bir liste halinde topladım

Kural 1: Dikkati Topla

Sayfadaki tüm öğeler kullanıcıyı aynı işlem için ikna etmeye çalışmalı. Bu işlem servisinizi anlatarak ürününüzü satmak ya da mobil uygulamanızı indirmek olabilir.

Sayfadaki her bir element bu amaca hizmet etmeli.

Kural 2: Form

Bir açılış sayfasının en önemli kısmı formdur. Sayfada dörtten fazla bilgi istiyorsanız muhtemelen sınırları zorluyorsunuz. İnsan doğası kısa ve öz olanı ister, hele ki formlarda.

Twitter üyelik formu

Twitter’dan çok daha farklı işler yapıyor olabilirsiniz. Ama kullanıcıyı sisteminize kayıt etmek için oldukça yeterli bilgiler.

Gerçekten hangi bilgiye ihtiyacınız varsa onu sorun. E-posta adresi alarak ilerleyin. Hangi şirkette çalıştıklarının ya da soyisimlerinin bir önemi yoksa bunları istemeyin.

AB testi yapmak için en iyi fırsatı bu alanda bulabilirsiniz. Sayfanın daha fazla ve daha az bilgi isteyen form alternatiflerini test edin.

Kural 3: Menüyü Yok Et

Bu sayfanın tek bir amacı olmalı dedik öyleyse kullanıcı bu sayfada kalmalı. Bu yüzden menüyü tamamen kaldırın. Açılış sayfası kullanıcıların web sitenizi gezmeye başlayacakları bir yer değildir.

Kullanıcının görüp tıkladığı her hangi bir şey dikkatinin dağılmasına neden olur ve formu doldurmayı yarıda bırakabilir.

Mercedes-Benz test sürüşü formunda odaklanmanız gereken ilk yer araç modelleri. Bu sayfada menüye yer yok.

Kural 4: Stok Fotoğraf Kullanma

İlk kuralda yazdığım gibi sayfadaki her öğe aynı amaca hizmet etmeli. Stok fotoğraflar anlamlı bir amaca hizmet etmiyor.

Artık kullanıcılar stok fotoğrafları ayırt edebiliyor. Aşağıdaki arkadaşı hatırladınız mı? Daha önce bir iletişim sayfasında görmüş olmalısınız.

Amaca hizmet eden fotoğraf kullanımına iyi bir örnek Google Keep’ten geliyor:

Google Keep

Kural 5: Konuşan Aksiyon Metinleri Kullan

Aksiyon butonlarınızın metinlerini Gönder, Kaydet şeklinde kullanmayın.

HubSpot yaptığı testlerde “submit” olarak kullanılan butonların daha az tıklandığını görmüş.

HubSpot’un yaptığı bir araştırma sonucu.

Daha önce yaptığım AB testlerinde Gönder, Kaydet gibi metinlerin daha iyi alternatifleri olduğunu gördüm. Şunlar olabilir:

  • Modelleri Karşılaştır
  • İhtiyaç Kredisi Hesapla
  • Broşürü İndir

Kural 6: Sadece Bir Buton Kullan

Sayfada iki farklı amaca birden hizmet etmeye kalkmayın. Bu yüzden tek bir aksiyon butonu kullanın.

Amacınız kredi hesaplatmaksa sadece buna odaklanın.

Hesapkurdu kredi hesaplama formu

Kural 7: Linklere Dikkat

Sayfaya zararsız olduğunu düşünerek eklediğiniz bir link kullanıcıyı bu sayfadan kolayca kopartabilir.

Mümkünse eklemeyin. Eğer eklemeniz gerekiyorsa başka bir sayfa yönlendirmeyin, bulunduğu sayfada içeriği pop-up ile gösterin.

Sonuç

Bence artık başvuru oranı yüksek açılış sayfaları tasarlamaya ya da varolan sayfanızı bu maddeler ışığında optimize etmeye hazırsınız!

Eğer yazıyı sevdiyseniz aşağıda bir kaç alkışınızı alırım :)

--

--