Nieuwe technologie toepassen is net als lekker koken.

De juiste mix, een goede toepassing van de ingrediënten en een perfecte presentatie. Zinvol gebruik van nieuwe technologie is net als koken. En daarin spelen ontwerpers een cruciale rol.

Virtual Reality, Raspberry Pi’s, Arduino’s, Drones, LoRa en Hackathons: de ene technologietrend na de andere dient zich aan. En toch komen veel bedrijven niet verder dan het schrijven van algemene verhalen en toekomstvisies. Hoe doe je met al deze technologie iets dat betekenisvol is? In dit artikel leg ik uit waarom de ontwerper daarbij onmisbaar is. De ontwikkelaars en de verkopers hebben een te nauw blikveld. Zoals de marktkramer en de boer vaak niet de beste koks zijn.

Innovatie is het slim combineren van nieuwe technologie

iPod prototype uit 2001

Iedereen kent de legende van de iPod: hoe een aantal bestaande componenten gecombineerd werden tot een radicaal nieuw apparaat. De componenten op zich waren niet revolutionair: een LCD scherm, een kleine hard disk, een mp3 chip en een scrollwiel. Een beetje techneut kon dat zo aan elkaar koppelen. Net als bij koken eigenlijk. De beste koks weten ingrediënten zo te combineren dat er een lekkere maaltijd ontstaat. Je kan blijven innoveren want er komen steeds nieuwe ingrediënten beschikbaar en de inzichten over wat gezond is en hoe lang je wil doen over een maaltijd veranderen voortdurend.

Het is aan de meesterkok om iets te maken waar zijn klanten blij van worden. Apple is daar in geslaagd met de iPod. Zo hebben wij samen met Hack the Planet een vliegtuig samengesteld uit onderdelen waarmee Greenpeace onderzoekers op een veilige manier beelden kunnen verzamelen van bedreigde oerbossen. Dus slimme hard-/software combinaties vergen geen hele grote investeringen tot je gaat opschalen. De crux zit in het ontwerpdenken, en goed aansluiten op de context van de eindgebruiker.

De meesterkok kent de waarde van elk ingrediënt

Voor snelle brainstorms en conceptsessies is het bijzonder handig als je de ingrediënten op de plank hebt liggen. Net zoals de kok de kruiden in het kastje heeft. En dat hoeft niet duur te zijn. Denk aan een 3d printer (€800), Raspberry Pi’s (€35), een laser cutter (te huur in de makerspace), soldeerbouten (€50), off-the-shelf elektronica uit China. 
Maar net zo belangrijk is dat je gevoel ontwikkelt voor welke combinaties goed werken. De beste manier om dit te doen is veel experimenteren. Mijn favoriete manier van experimenteren is de hackathon: een wild moeilijke vraag aanpakken in veel te korte tijd, met veel ruimte om te falen. Want falen is leren.

Bij Fabrique organiseren we onze eigen hackathons en stimuleren we deelnemen aan externe hackathons zoals Dutch Hacking Health en W00tcamp van Q42. Zo blijven we scherp en geïnspireerd!

Beleving en presentatie zijn een integraal onderdeel

Iedereen die wel eens in een sterrenrestaurant gegeten heeft weet: de presentatie is belangrijk. Het gaat niet alleen om wat op je bord ligt, maar ook om hoe het eruit ziet, welk verhaal de bediening er bij vertelt, het glas wijn, de timing, het interieur en nog veel meer. Het is net zo met innovaties in hard-/software combinaties.

Zo hebben we bijvoorbeeld de Van Gogh Museum een multimediatour ontwikkeld. Het project begon met onderzoek. We observeerden dagjesmensen, gezinnen, baliemedewerkers en kinderen in het museum.

Productvormgeving in samenwerking met Dutch A-Team

We ontdekten dat dagjesmensen vaak maar een half uur voor het museumbezoek over hadden. We ontdekten dat er families waren die het moeilijk vonden om de kinderen te boeien. We ontdekten dat batterijen van mobiele apparaten veel minder lang mee gaan dan het scherm en de huls. En dat de snoertjes nóg veel sneller verslijten. Genoeg interessante uitgangspunten voor een totaalontwerp met aandacht voor vorm, interactie, productontwerp en service design.

Leren van verrassende mislukkingen

Er gaat ook weleens iets mis. Voor World Press Photo-expositie ontwikkelden we samen met Hack the Planet een interactieve kiosk voor het weergeven van datavisualisaties. Tijdens de reizende expositie konden we de touchscreens met Intel Compute sticks op afstand benaderen voor eventueel onderhoud. Goed getest. Wat kan er nog fout gaan? Het kabeltje! En dan moet je er toch heen om de fout te constateren en op te lossen.

In digitale interfaces gebruiken we vaak pijlen om iets ‘klikbaar’ te laten aanvoelen. Bij het ontwikkelen van de nieuwe kaartverkoopautomaten voor het Amsterdamse GVB leerden we dat conventies voor webontwerp in hard-/software combinaties niet altijd blijken te werken. Geïntegreerd in de automaat bleken de pijlen opeens te wijzen naar hardware onderdelen buiten het scherm. Daar hebben we in het uiteindelijke ontwerp weer dankbaar gebruik van gemaakt.

Everyone can cook, but only the fearless can be great

Ratatouille van Disney Pixar, 2007

Ondanks dat de drempel om te beginnen laag is, ligt meesterschap niet voor het grijpen. Dat was ook de conclusie van Remy, de rat uit de bekende Disney film Ratatouille. Met de belofte ‘everyone can cook’ wilde Remy zijn droom realiseren: meesterkok worden. Aan het eind van de film trekt hij de conclusie dat er toch ook een grote portie moed en doorzettingsvermogen nodig is om je droom waar te maken. Ook hier blijft de parallel tussen koken en het bedenken van hard-/software combinaties opgaan.

Anton Vanhoucke is strateeg bij Fabrique, mede-initiatiefnemer van Hack the Planet en trainer bij Scrum Academy. Zijn nieuwsgierigheid naar hoe mensen en machines werken is onverzadigbaar. Hij zet deze kennis in om het leven van zoveel mogelijk mensen te verbeteren.