Test het gezicht van je website met de Logo-Loze Line-up

Martijn van der Heijden
Fabrique On
Published in
3 min readJan 24, 2017

--

Trendgevoelige designs, open source templates en usability optimalisatie: drie elementen voor een site die gebruikers van nu snappen. Maar ook een recept voor een genrestuk, een website als zovelen. Maar wil je een website die eruitziet als een website — of als jezelf? Wil je ook iets eigens uitstralen? Iets waardoor je je onderscheidt van de rest? Ook als je bezoeker vijf browser tabs open heeft? Want een eigen gezicht hebben loont. En gelukkig kan je zelf vaststellen hoe goed je het al doet — met de LLL.

Waarom je je website een eigen gezicht wilt geven

Mensen kiezen eerder voor bekende merken en zijn ook bereid hier meer voor te betalen, zo komt uit onderzoek naar brand equity. Een consistent vastgehouden eigen branding zorgt voor opbouw van brand equity. Daarbij gaat het om meer dan een logo! Het geheel van vorm, gedrag en communicatie (tone of voice!) telt.

Test het met de Logo-Loze Line up

Er is één simpele maar onverbiddelijke test waarmee je zelf kan vaststellen hoeveel eigenheid jouw site heeft, en ik noem het de LLL™: de logo-loze line up. Die heeft 3 stappen.

  1. Pak je website en die van je belangrijkste concurrenten / soortgenoten.
  2. Haal de logo’s weg (en eventueel opvallende merknamen).
  3. Vraag jezelf — of nog beter anderen — of ze nog zien welke site van wie is.

Zo simpel is het.

Vergelijk bijvoorbeeld deze online warenhuizen

Zie jij welke winkel van wie is? Nummer 2, Wehkamp, springt er uit, door de subtiele, licht klassieke vormgeving door de pagina heen. En de consequente tone of voice van Coolblue (nummer 1) is aanstekelijk — ook al zullen er in een test vast gebruikers op afknappen. Maar qua kleuren zitten CoolBlue en Bol.com (nummer 3) niet zo ver van elkaar. Nummer 4, F0nQ — net als de anderen een prima winkel — onderscheidt zich vooral door veel en groot beeld, dat wel weer vrij generiek voelt.

Line up 2: Welke zorgverzekeraar kies je?

Zorgverzekeraar zijn is niet makkelijk. Een ontastbaar product verkopen dat door de gereguleerde markt per definitie lijkt op het concurrerende aanbod. Logisch dan ook dat in deze 4 sites de hoofdnavigatie grotendeels hetzelfde is: verzekeringen, vergoedingen en advies is wat gebruikers willen weten. Maar 3 keer een foto van een blij jong gezin en 3 keer een open, schreefloze letter, moet dat?

Lekt het bij de loodgieter?

Eerlijk is eerlijk, na de e-commerce website is er waarschijnlijk geen online genre met sterkere conventies dan dat van de bureauwebsite (aka portfolio website). Dus hier 4 bureaus in de line up. Ons bureau Fabrique staat er ook tussen. Tonen we een beetje eigen karakter?

In de serie Agency scenes deelt strateeg Martijn van der Heijden van ontwerpbureau Fabrique herkenbare ervaringen, observaties en anekdotes. Voor meer over branding vs conversie zie deze SXSW2014 slides van collega Pieter Jongerius over (fashion) e-commerce.

--

--

Martijn van der Heijden
Fabrique On

Senior digital & brand strategist @ strategic design ageny Fabrique. Blogs on internet and museums, agencies and clients. Some english blogs on Linkedin.