Nytt år, nye konferanser!

Monika Sperstad Køller
Fagnettverk Programmering
5 min readJan 31, 2019

Begynnelsen av året kan være en anledningen til å tenke på hva en vil bruke KKS-budsjettet sitt på, og hvilke konferanser en vil få med seg i år. Vi pleier å være relativt flinke til å få med oss spennende ting på JavaZone og NDC, men det finnes også mange andre interessante konferanser der ute.

I denne konferansespesialen tar vi en liten titt på noen konferanser som er rett rundt hjørnet, og vi mimrer litt om noen av konferansene vi var på i fjor.

Computasdag 8. februar

Computasdagen er nesten som en internkonferanse for oss i Computas, og nå er programmet for neste fagdag klart! Det blir foredrag om alt fra Azure Functions, Cloud Firestore, IdentityServer, Istio, ArcGIS, Angular, React, og mye mer. Hele programmet finner du på Confluence.

I tillegg til foredrag holder vår egen Jonas og tidligere medarbeider Heidi Mork en workshop som tidligere er avholdt på konferanser i både inn- og utland. Her lærer du å bygge din egen metasirkulære evaluator. Usikker på hva det er? Kom på workshoppen og finn det ut!

Oslo Elm day 16. februar

Vi har fått et mellomstort miljø i fagnettverk programmering som driver med Elm. Dermed går turen til Oslo Elm Day! Her blir det masse foredrag om Elm, webutvikling og praktisk bruk av funksjonell programmering. I tillegg foregår konferansen på en lørdag, så det er fare for at det blir fest og morro etter endt konferanse.

Frist for å melde seg på felles opplegg for påmelding og bestilling er dessverre løpt ut, men det er billetter igjen, så vil du være med er det mulig å avklare med avdelingsleder og kjøpe billett selv.

Konferanseoversikt på Confluence

En del har snakket om at de gjerne skulle hatt en oversikt over hvilke konferanser som finnes, så vi har begynt på en oversikt over konferanser på Confluence. Her finner du konferanser som vi har god erfaring med fra før, og en lenke til konferansene sine hjemmesider med mer informasjon. Bli inspirert, snakk med andre om deres erfaringer, og ikke gå glipp av vårens gode konferanser!

Har du vært på, eller hørt om, en spennende konferanse som ikke finnes i oversikten, er det bare å tipse på #fag_prog på Slack.

Noen konferansehøydepunkter fra 2018

Forrige år var mange av oss med som både deltakere eller foredragsholder på flere spennende konferanser. Monika, Jonas og Teodor har tatt på seg mimre-hatten, og forteller litt om en konferanse de var med på i fjor.

Monika dro på Smalltalk-konferansen ESUG

Monika tok turen til Sardinia i Italia for å være deltaker på konferansen ESUG, (European Smalltalk User Group), som ble arrangert for 26. gang. Til daglig sitter hun som Smalltalk-utvikler i et stort saksbehandlingssystem, og hun ønsket å bli bedre kjent i Smalltalk-miljøet ute i den store verden. En ting fant hun fort ut av på konferansen, mange hadde det travelt med å få diskutert temaer med andre deltakere. Dette var stedet og tiden der samarbeid skulle etableres og pleies!

Det ble vist mange demoer av forskjellige programmer skrevet i en eller annen Smalltalk-dialekt. Noen kommersielle, men mest programmer som forskjellige forskningsgrupper hadde laget for enten å løse et problem de hadde, eller fordi det var en del av forskningen. Alt i alt mye interessant men også en del helt uforståelig!

Jonas dro på Lambda Days

I februar var Jonas på Lambda Days. Det er en hyggelig og ikke alt for stor konferanse med relativt mye funksjonell programmering. De har et passe ufokusert fokus, og hvis du vil kan du komme igjennom hele konferansen uten å være borti det samme programmeringsspråket to ganger.

Flere av foredragene er om litt industriete “på ordentlig”-programmering, med teknologi som tidvis brukes i ganske vanlige jobber, mens andre er litt mer esoteriske og kan handle om ting som kategoriteori eller nye språk ingen har hørt om. I tillegg har de et forskningstrack der litt forskere viser fram litt forskning de har gjort.

Teodor dro på JBCNConf

Når man er ute å reiser, er det fint at noen ting finnes over alt i verden. Er du lei av eksotisk mat finnes det alltid en McDonald’s, er du kaffetørst finnes det alltid en Starbucks, og driver du med utvikling finnes det alltid en Java-konferanse.

JBCNConf er Java-konferansen i Barcelona, og akkurat som JavaZone er den arrangert av medlemmer av Java User Group. Teodor og Simen ble tipset om denne konferansen av Rustam, og dro ned og holdt sjakk-workshop i juni. Programmet er bredt, med foredragsholdere fra hele verden, så det er ikke spesielt vanskelig å finne foredrag om noe man er intresserert i. I tillegg er Barcelona en flott by å besøke, så denne konferansen kan anbefales for alle Java-entusiaster som vil ut i verden.

Månedens video, video, video, video, video og video

For de som ikke fikk dratt på alle konferansene de ønsket i fjor, finnes det trøst i at de fleste legger ut video av presentasjonene. Her har vi lenket inn noen av våre favoritter.

Månedens video: “From quadcopters to helicopters: formal verification for safer vehicles” — Kathleen Fisher

Dr. Kathleen Fisher var med å starte og ledet DARPA-programmet HACMS (High Assurance Cyber Military Systems) hvor de blant annet så på hvordan man kan lage sikre datasystemer for droner. Foredraget gir et godt innblikk i et eksempel på cutting-edge forskning på sikkerhet i komplekse datasystemer. I tillegg er det ganske fascinerende å høre hva man kan få til når man har så mye ressurser som DARPA har.

Månedens video: “Don’t hack the platform?” — Jan Ouwens

På JBCNConf serverte Jan Ouwens dette veldig underholdende foredraget om hvordan man kan misbruke Java til å skrive kode som gjør helt andre ting enn det den ser ut til å gjøre. Her kan du blant annet lære hvordan man endrer immutable objekter og enums mens programmet kjører, hvordan du får mest ut av å misbruke emoji og unicode-symboler i kodebasen, og hvordan du kan instansiere objekter uten å bruke konstruktører. JBCNConf fikk dessverre ikke filmet dette foredraget, så videoen over er fra JavaZone.

Månedens video:Do calculating machines like drawing? And if so, why?”—Frieder Nake

Dette er en godbit for alle som liker kunst og programmering! Frieder Nake er en av pionerene innen datagenerert kunst, og var antageligvis den eneste foredragsholderen på Code Mesh som samtidig hadde kunstverk utstilt på det prestisjetunge museet V&A. Dette er foredraget for de som gleder seg over god historiefortelling og visuelle uttrykk.

Månedens video: “In Praise of Higher Order Functions” — Mary Sheeran

Mary Sheeran er professor i funksjonell programmering og liker funksjoner. Presentasjonen fra Lambda Days handler om høyereordens funksjoner som map og filter og reduce.

Foredraget inneholder også en del historiefortelling, og Mary forteller og forklarer når vi begynte med høyereordens funksjoner, og hvem som fant på at det kunne være lurt. På veien er hun innom mange sentrale personer og artikler man kan kose seg med hjemme hvis man vil lære mer om funksjonell programmering.

Månedens video: “Picture combinators and recursive fish” — Einar Høst

Einar jobbet tidligere hos oss i Computas, men driver nå om dagen mest med tegning av fisk. Dette er presentasjsonen hans fra Lambda Days, hvor han live-koder oss gjennom tegning av fisk i nettleseren ved bruk av programmeringsspråket F#.

Månedens video: “A Little Taste of Dependent Types” — David Thrane Christiansen

The Little Typer er den siste boka i den tidligere svært utypede “Little”-serien (The Little Schemer, osv.) og handler om “dependent types,” eller avhengige typer.

Avhengige typer brukes bl.a. til å bevise teoremer og den slags i f.eks. Coq, og til litt vanligere programmering i språk som Agda og Idris. The Little Typer er en introduksjon til noe av den grunnleggende typeteorien, med et litt mindre og enklere programmeringsspråk.

I denne presentasjonen viser David Thrane Christiansen litt programmer og bevis i språket som brukes i boka.

--

--

Monika Sperstad Køller
Fagnettverk Programmering

Utvikler som er opptatt av gode løsninger som løser faktiske utfordringer