Praktisk, Advent og Computasdag

Jonas Winje
Fagnettverk Programmering
3 min readNov 30, 2018

Nå er det snart slutt på november, så i god tradisjon er det tid for nytt nyhetsbrev!

Snart Computasdag igjen!

14. desember er det duket for årets siste Computasdag. Meld inn foredrag med komponent Fagnettverk Programmering i jiraprosjektet Computasdagen om du har noe gøy du ønsker det skal snakkes om. Finnes det en oppgave med favorittemaet ditt allerede, gi oss et pip om at du ønsker det planlagt inn.

Hva har skjedd siden sist?

21. november hadde vi vår første Praktisk @ After Hours der vi programmerte kryptering med Cæsars kode i valgfritt språk. Det ble latter og uventede utfordringer underveis, og vi endte opp med løsninger i overraskende mange språk.

Vi så løsninger (eller forsøk på løsninger) i Elm, Java, Kotlin, Pharo, Python og STCK, der oppgaven ble løst på forskjellige måter. Vi fikk bekreftet at modulo er en operasjon som noen ganger forvirrer, og at dersom språket ditt ikke kjenner til bokstaver blir oppgaven straks litt vanskeligere. Ta en titt på kommentarene på Confluence hvis du vil se noen av løsningene.

Advent med programmeringsgodteri

Hva er advent uten adventskalendere? De fleste har nok hatt kalendere med luker, bilder, sjokolade eller kanskje voksensnop, men det finnes også kalendere for oss som liker programmering. Konseptet er enkelt: Hver dag i advent får man en liten programmeringsoppgave som skal løses, og det er gjerne litt konkurranse involvert for de som liker sånt. Noen ganger er det også premie til de som gjør det veldig bra.

Advent of Code er en forseggjort kalender som har holdt på siden 2015 og er drevet av mannen bak Vanilla JS. Her i Norge har Knowit laget en kodekalender, og kode24 har laget en annen.

Vet du om flere adventskalendere for programmerere? Planlegger du å være med på en adventskalender i år? Del det gjerne på #fag_prog!

Månedens video, podcast og tutorial

Månedens video: “Patterns failed. Why? Should we care?” — Brian Marick

Brian Marick var en av forfatterne bak agile-manifestet og var med å sparke igang det vi i dag kjenner som smidig utvikling. I denne videoen tar han for seg software patterns, eller designmønstre som de noen ganger kalles, noe de fleste av oss har vært borti og har litt blandede erfaringer med.

26. november hadde vi filmkveld med fagnettverk programmering, hvor vi så denne filmen og diskuterte en hel del rundt patterns. Siden alle kan ikke være med på alt, tar vi med videoen her, sånn at de som ikke kunne være med på filmkvelden også kan se den.

Månedens podcast: “Må du vera lidenskapeleg opptatt av programmering for å bli ein bra utviklar?” — Mikael Brevik og Stian Veum Møllersen

http://kortslutning.fun/maa-du-vera-lidenskapeleg-opptatt-av-programmering-for-bli-ein-bra-utviklar

Kortslutning er en podcast som tidligere har figurert i nyhetsbrevet. Denne gangen tar de opp et tema foreslått av vår egen Mads Opheim! Her er det mange fine refleksjoner rundt jobb, interesser og fritid. Kanskje man kan være en god utvikler uten å bruke all tiden sin på programmering?

Månedens tutorial: “Cloud 101” — Teodor Ande Elstad og Alexander Hoem Rosbach

Det var en solid gjeng som var med på helgekurs i skyutvikling på Azure og Google Cloud Platform (GCP). Sterk innsats fra alle som var med på kurset! Alt kursmateriellet ligger ute på nett, så det er mulig å ta en titt hvis du ikke kunne være med på kurset. Azure-delen av opplegget skal være ganske grei å følge, men GCP-delen er litt mer utfordrende. Teodor har lovet at han svarer på spørsmål på slack, så ikke nøl med å hyle ut hvis du står fast.

--

--