Branschens giganter samarbetar i kampen mot fake news

Pierre Carlsson
Fake News News
Published in
4 min readMar 9, 2018
Donald Trumps användade av uttrycket “Fake News” har gjort uttrycket världskänt. Foto: Richard B. Levine

Falska nyheter är förödande för allmänna debatten och demokratin då oriktiga uppgifter får spridning i traditionella och sociala medier och påverkar svenskarnas tyckande och tänkande. Branschens största aktörer — Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sveriges television och Sveriges radio samarbetar därför för att motverka spridningen av falsk information.

Snabbhet är eftertraktat i nyhetsvärlden, vilket ibland resulterar i att oriktig information får ta plats i den allmänna debatten. Begreppet fake news fick ett stort genombrott i samband med det amerikanska valet 2016 och tack vare president Donald Trump är begreppet numer välanvänt i mediebranschen.

Sverige går mot val under hösten 2018 och det diskuteras huruvida svenska väljare kan bli utsatta för falsk informationsspridning. Av den anledningen har fyra stora medieföretag gått samman för att arbeta mot spridningen av fake news.

Aktörerna ska tillsammans kontrollera uppgifter och garantera att de är korrekta. Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på Dagens Nyheter (DN) som är en av initiativtagarna till samarbetet.

– Vi kommer att ha en gemensam plattform där de faktakollade uppgifterna kommer att publiceras, berättar Martin Jönsson.

Flera medieföretag har blivit inbjudna till samarbetet och Martin Jönsson tror att det sammanlagt kommer att bli runt sex företag som samarbetar. Syftet med samarbetet är att faktakolla både påståenden från politiker och saker som får viral spridning och som påverkar samhällsdebatten.

Martin Jönsson menar att den målet för arbetet är att försäkra läsare att uppgifter på deras plattformar är riktiga.

– Vi ska titta på saker och fråga oss var uppgiften kommer ifrån. Då kan vi se om den är korrekt eller inte och berätta det för publiken, säger Martin Jönsson.

Valet 2018 i fokus

Han menar att det finns tre faktorer som är annorlunda inför valet 2018. Dels har tekniken gjort det enklare att skapa falska nyheter. Dessutom har mediekonsumtionen ändrats och idag får många fler sina nyheter från sociala medier.

Den sista anledningen är det idag mer än förr finns aktörer som vill sprida desinformation.

Det är en valrörelse som skiljer sig väldigt mycket mer från andra valrörelser och därför finns det skäl att samarbeta om det här, säger Martin Jönsson.

Protester mot samarbetet

Men samarbetet har fått kritik från flera håll, kritiker menar att samarbetet är förödande för den fria åsiktsbildningen. De menar att när etablerade medier samarbetar bidrar det till att alternativmedia blir mer attraktivt för personer som har låg tilltro för samhället, och ger dem mer anledning att misstro traditionella medier.

Nils Funcke, lärare i journalistik vid Stockholms universitet och expert på yttrandefrihet- och tryckfrihet, är en av dem som är kritiska mot samarbetet.

– När projektet startades så var det någon som sa ‘’Det här kommer du att gilla Nils!’’ Mitt svar är jag kommer kanske att gilla det fast det är inte mig ni ska övertyga, säger Nils Funcke.

Nils Funcke menar att samarbetet bidrar till bilden av traditionell media som en del av samhället istället för en granskare av den. När etablerade medier går samman blir effekten att de grupper som har en misstro mot samhällsapparaten får vatten på sina kvarnar och bidrar till att driva dem längre bort från åsiktsutbyte.

– De svåra är att vinna över dem som sitter i fakenews-träsket. De har redan en stor misstro till etablerad media och samarbetet hjälper inte att motverka den bilden, berättar Nils Funcke.

Björn Häger är journalist, författare och lärare på Stockholms universitet och han stämmer in med kritiken.

– Jag tycker man ska passa sig för den här typen av samarbeten.

– När redaktioner som ska konkurrera med varandra för att skapa någon slags sannings. Sanningen är inte definitiv och fakta kan alltid diskuteras. Det är sunt med konkurrens mellan de stora medieaktörerna, säger Björn Häger.

SVT, SR, DN och SvD samarbetar mot falska nyheter. Foto: Science Photo Library

Martin Jönsson menar dock att redaktionerna enbart kommer dela hemsida som granskningarna kommer att finnas på. Samarbetet kommer också att innehålla utbildningsdagar med medarbetare från alla redaktionerna och alla redaktionerna kommer använda sig av samma metodik för att granska uppgifter.

Samarbetets syfte är enbart att ha en gemensam plattform där faktakollade uppgifter kan samlas.

– Det är viktigt att vara tydliga med att vi inte har gått ihop utan vi jobbar självständigt och samarbetar bara med plattformen, utbildningsdagar och med metodiken, menar Martin Jönsson.

Förhoppningen är att fler blir källkritiska och själva börjar tänka efter vad det är de delar och sprider på nätet.

Samarbetet kan på så sätt bli en tankeställare för många och något som kan göra att fler och fler själva kontrollerar de uppgifter de hittar på nätet och i tidningar.

– Den främsta effekten av en sådan här satsning är att kunna sprida kunskap om hur man kan ta till sig uppgifter som sprider sig digitalt och socialt. Att man bli mer källkritisk helt enkelt, säger Martin Jönsson.

Se vår video om hur man ska tänka sig för innan man delar saker på sociala medier:

Pierre Carlsson, Joel Kraft, Caroline Gyllenkrok

--

--