Forskare varnar för följderna av fake news

Caroline Gyllenkrok
Fake News News
Published in
2 min readMar 12, 2018

Fake news sprider sig i sociala, traditionella samt alternativa medier. Forskare varnar nu för vad det blir för konsekvenser när falsk information tas för sanning.

Tobias Bromander, lektor i Statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Foto: Pressbild

Tobias Bromander är universitetslektor i Statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Hans forskning kretsar kring massmedias roll i det demokratiska samhället.

Tobias Bromander berättar om sociala mediers inflytande över gemene mans bild av omvärlden.

–Facebook exempelvis vet ju precis vad vi har för åsikter och riktar därmed nyheter mot oss. Så vi matas ju dagligen med material som förstärker vår uppfattning om världen, berättar Tobias Bromander

Utöver falska nyheters påverkan i traditionella medier är problemet oftast mer påtagligt i sociala medier. Sociala medier har kritiserat för att verksamheten bidrar till filterbubblor — där enskilda användare enbart får ta del av ensidig information och andra infallsvinklar går förlorade. Falsk information sprids lättare på sociala medier eftersom de, till skillnad från etablerade medier, inte en del av av källkritiska och etiska regelverk.

Tobias Bromander tycker att samarbetet mellan mediebranschens största aktörer är ett bra initiativ, i tider när fake news lätt får fäste hos många medborgare.

–Spontant tycker jag att det är bra. Det är bra med all form av faktagranskning, menar han.

Vad finns det för risk med detta?

–I längden så kommer det få effekten att samhället kommer att bli mer polariserat. Om du läser nyheter där världen är svart eller vit och du har en uppfattning som successivt bekräftas av det du läser. Det kommer i framtiden att försvåra debatten. För människor lär sig inte att sätta sig in i andra människors perspektiv, säger Tobias Bromander.

Pierre Carlsson, Joel Kraft, Caroline Gyllenkrok

--

--