Så avslöjar du om en bild är manipulerad

Julia Caesar
Fake News News
Published in
3 min readMar 14, 2018

I en värld där bildflödet är konstant kan det kännas omöjligt att lista ut om en bild är manipulerad eller inte. Frukta inte! Här följer 4 enkla knep som hjälper dig att ta reda på om bilden är redigerad.

Foto: Reuters

Syna detaljerna

Faller alla skuggor åt rätt håll? Speglas något i ett fönster eller i en bilruta? Se till att granska skuggorna också där. eftersom det är en plats som ofta glöms bort, är det ett snabbt verktyg för att avslöja om bilden är redigerad. Spana också efter andra detaljer som inte är konstanta genom hela bilden. I ovanstående bild saknas ett streck på läcktaren bakom tidigare diktatorn Kim Jong-il, något som fått världen att misstänka att bilden från Nordkorea redigerats.

Skärmdump från Jeffrey’s image metadata viewer.

Leta i metadatan

Är metadatan intakt kan den berätta var bilden är tagen och när. Med hjälp av plats och tidpunkt kan du jämföra om bildförhållandena stämmer med hjälp av Google maps och se om vädret verkligen stämmer överens med dokumenterad väderdata. På hemsidan http://www.wolframalpha.com kan du ta reda på hur vädret var i Stockholm på midsommarafton 2004. Eller hur många milimeter regn som föll över Tokyo den 16:e augusti 2016.

Har du inte Photoshop finns det flera hemsidor på internet som kan hjälpa dig att ta fram bildens metadata. Bland annat Jeffrey’s image metadata viewer: http://exif.regex.info/exif.cgi.

Är bilden redigerad i Photoshop kan metadan också avslöja om filen sparats i redigeringsprogrammet, samt i vilken kvalitet som valts. Men hur ser du om bilden verkligen är manipulerad, och inte bara finslipats i Photoshop?

Error level analysis

Error level analysis, förkortat ELA, är en metod för att se om vissa delar av ett digitalt foto har blivit manipulerat. I bilden ovanför har två bokryggar klistrats in två extra gånger, och en dinosaurie har placerats på hyllan framför böckerna. Med hjälpa av ELA-metoden kan man ta reda på om pixlarna var där från början. Här avslöjas manipulationen, genom att programmet reagerar på att bilderna har olika komprimeringsgrad.

Skärmdump från www.tineye.com.

Leta efter orginalbilden

Med hjälp av Google bilder kan du leta efter replikor av den redigerade bilden. Ett tips är att spegelvända bilden, då det är ett vanligt knep som används för att försöka sopa igen spåren.

Tjänsten https://tineye.com fungerar också som Google bilder, och hjälper dig att hitta bilden på andra delar av internet.

--

--